Lukko teki HIFK:ta vastaan maalin, joka tarjoaa henkeäsalpaavan oppitunnin kaikille jääkiekkoihmisille

Se, miten Pavol Skalickyn 3-1-osuma HIFK:ta vastaan rakennettiin, oli yksi Liiga-kauden tähtihetkistä.

JääkiekkoLiiga

Lukko teki HIFK:ta vastaan maalin, joka tarjoaa henkeäsalpaavan oppitunnin kaikille jääkiekkoihmisille

Lukko pelaa jääkiekkoa tavalla, jollaisella tuskin yksikään muu joukkue maailmassa pelaa.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 2.2.2021 | KUVAT All Over Pres

Lukko on Liigan kärjessä, yhä. Eikä se ole sattumaa.

Aina, eikä edes kovin usein, ei ole tarkoituksenmukaista tehdä pitkiä analyyseja yhden lyhyen videoklipin perusteella. Elämme muutenkin netti- ja somesyklien aikaa, jossa keskittymisemme riittää muutamaksi sekunniksi – ja pahimmillaan teemme pitkälle vietyjä johtopäätöksiä näiden muutaman sekunnin perusteella.

Nyt tehdään tässä jutussa poikkeus, mutta ainoastaan siksi, että tämä yksi yksittäinen video on oiva tiivistys siitä, mitä ja minkälaista jääkiekko voi parhaimmillaan olla. Ja mihin Pekka Virran valmentaman, yhä ja edelleen pelitavallisesti edistyksellisen Lukon filosofia perustuu.

Video on Lukon 3–1-maali viime lauantailta HIFK:ta vastaan.

Avataan ensi hieman taustoja. Lukko meni tasaisessa ottelussa 2–1-johtoon noin kuusi minuuttia ennen päätössummeria. Maalin johdossa joukkue teki, mitä se yleensä tekee: otti kiekon haltuun.

HIFK jahtasi tasoitusta. Lukko hyödynsi tilanteen, ja 3–1-maali on siitä esimerkki. Video maalista löytyy alta. Se kannattaa katsoa tarkalla silmällä useampaan kertaan.

Tilantekopelin anatomia

Lukon kiekollisesta pelistä voisi poimia muutaman olennaisen periaatteen, joita joukkue toteuttaa säntillisesti ja jotka kyseisellä videolla myös näkyvät.

Ensimmäinen on se, että kiekollisena rakenteluvaiheessa kenttä pidetään mahdollisimman isona. Siinä pyritään hyödyntämään koko 40 metriä hyökkäyssiniviivaan asti. Tämä tuo kiekolliselle pelille happea.

Virta on ratkaissut taitavasti yleisen dilemman: miten pitää tiivis viisikko, kiekolle tuki ja samaan aikaan kenttä isona? Usein puhutaan, että viisikon tulee olla tiiviinä. Kyllä, mutta samalla saattaa peli puuroutua, kun vastustaja voi tuoda koko viisikkonsa kiekon lähelle. Häviää yllätyksellisyys.

On myös vastakkaisia esimerkkejä, vaikkapa Kärpät, siitä, kun kenttä pidetään isona, mutta kiekollisella ei ole tukea.

Lukko on löytänyt tasapainon.

Toinen periaate Lukon rakenteluvaiheessa on tuki pelin jatkuvuudelle. Tämä näkyy erityisesti puolustajien pelaamisessa ja kytkeytyy edelliseen periaatteeseen. Puolustajat eivät ryntää avaussyötön jälkeen ylöspäin vaan säilyttävän syvällä mahdollisuuden palautukselle ja kiekonhallinnan jatkamiselle, jos väylä edetä onkin tukossa. Se, että puolustajat sijoittuvat usein melko syvälle, on tärkeää siksi, että heillä olisi riittävän iso pelitila itsellään, kun palautus tulee. Ei tule kiire.

Tämä periaate näkyy videolla, kun Lukon Eetu Koivistoinen palauttaa alaspäin Robin Pressille.

Pääperiaate, johon kaksi edellistä kytkeytyvät, on edun kautta hyökkääminen. Voisi puhua puhtaasta etenemisestä, joka tarkoittaa sitä, että Lukko pyrkii etenemään mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti kiekkoa kontrolloiden ja sattuman osuutta pienentäen. Sellaisissa asemissa, että se kykenee aloittamaan laadukkaan hyökkäysalueen pelin tai hyökkäämään suoraan maalille.

Se tarkoittaa joko siniviivan ylittämistä kuljettamalla tai pelaamalla harkittu päätykiekko.

Lukko liikuttaa taitavasti kiekkoa omalla alueellaan, mutta kiekon liikuttamisen tavoite on liikuttaa vastustajaa ja hyökätä tiloihin sen jälkeen, missä se onnistuu erinomaisesti videolla. Etene, kun on etu, säilytä kiekonhallinta ja liikuta vastustajaa, kun etua ei ole.

Videon tilanteessa asemallinen etu luodaan vastustajan puolustajaparin väliin Pavol Skalickylle.

Skalickyn liikkeen intensiteetti on korkea, mikä on myös huomionarvoista. Ei kovin vaarallinen tilanne kääntyykin yhtäkkiä vaaralliseksi, kun Skalicky haastaa puolustajien väliä korkealla intensiteetillä.

HIFK puolustaa tilanteen heikosti, mutta Lukkoa vastaan puolustaminen on ylipäätään vaikeaa. HIFK on tappiolla, joten se haluaa säilyttää peliotteen prässäämällä. Lukko tekee sen vaikeaksi pitämällä kentän isona ja uhkaamalla selustaa. HIFK:n puolustajat eivät uskalla pomppia eteenpäin vaan jäävät kauaksi. Näin viisikko on levällään.

Näitä tilanteita Lukko etsii. Ja kun sellainen ilmaantuu, se hyödynnetään taitavasti.

On vaikea keksiä yhtään argumenttia, miksi jääkiekkoa ei kannattaisi organisoida näin, kuten Virta on Lukossa tehnyt.

Tosin syy, miksi Lukko on kenties ainoa joukkue maailmassa, joka pelaa näin tarkoituksenmukaisesti, on se, että tällaisen valmentaminen on hyvin vaikeaa ja vaatii pitkäkestoisen ja johdonmukaisen prosessin.