Lukko voitti kärkiottelun ja paljasti Antti Pennasen Ilveksen heikkoudet

Antti Pennasen alku Ilveksen valmentajana on sisältänyt myös haasteita.

JääkiekkoLiiga

Lukko voitti kärkiottelun ja paljasti Antti Pennasen Ilveksen heikkoudet

Rauman Lukko jatkaa Liigan piikkipaikalla vakuuttavaa pelaamistaan. Antti Pennasen Ilveksellä sen sijaan riittää pelillistä takamatkaa kirittäväksi.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 18.10.2022 | KUVAT All Over Press

Lukko on nyt ottanut yhdestätoista edellisestä ottelustaan kymmenestä pisteitä. Näistä peleistä kahdeksan on voittoja. Ainoa pisteetön ottelukin oli kärkipään taistelu Lahdessa Pelicansia vastaan, jossa Lukko oli pelillisesti selvästi vastustajaansa edellä.

Pientä identiteettikriisiä Marko Virtasen ensimmäisellä kaudella potenut Lukko on löytänyt selvästi itsensä. Enää se ei yritä pelata jotain hybridiversiota Virtasen ja Pekka Virran jääkiekosta. Virtasen jääkiekko on nyt pelaajilla selkäytimissä ja joukkue pystyy suorittamaan tasaisen korkealla tasolla illasta toiseen.

Lukon peli on niin ehjää, että se tulee paljastaneeksi vastustajiensa heikkouksia pahemman kerran. Nyt uhriksi joutui Ilves.

Lukko käytti tiistaina erinomaisesti hyväkseen Ilveksen pelin epävarmuudet. Kun Ilves liian usein epäröi Jouko Myrrän ajoista tutun nopean pystysuunnan valinnan ja viivelähdön välillä, sai Lukko oikein ajoitetulla paineellaan aikaan riistoja erinomaisen vaarallisilla alueilla. Avauserässä vaikutti ajoittain siltä, että jäällä oli vain yksi joukkue.

0–2-lukemat olivat avauserän jälkeen vähintäänkin oikeutetut.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Hurjassa vireessä oleva Lukon kapteeni Anrei Hakulinen teki tiistai-illan avausmaalin.

Toisessa erässä Ilves tarttui oljenkorteen, kuten kovin usein aiemminkin. Aku Rädyn alustama ja Eetu Päkkilän viimeistelemä 1–2-kavennus oli Ilveksen flow-jääkiekkoa parhaimmillaan ja vain hetken päästä tästä peli olikin jo tasan.

Lukko ei kuitenkaan ollut moksiskaan Ilveksen tehohetkestä. Se on vahvan joukkueen merkki.

Myös kiekollisissa valinnoissa Lukko vaikutti olevan hyvin sinut itsensä kanssa. Vaikkei Lukko enää varsinaista totaalijääkiekkoa harrastakaan, varsinkin kolmannen erän alussa Lukko jäädytti tyylikkäästi peliä kiekkokontrollivalinnoillaan. Erän loppua kohden toki kiriin pyrkinyt Ilves sai pelin virtausta itselleen, mutta Lukko pelasi kiitettävän tiiviisti keskialueella, eikä päästänyt Ilvestä laadukkaisiin suoriin hyökkäyksiin.

Otto Sompin osuma tyhjiin lopetti viimeisenkin Ilveksen pyristelyn.

Pennasen painetilanne

Kuten aiemmin mainittua, vahva Lukko paljasti Ilveksen pelin epäkohdat selvästi. Varsinkin ottelun alussa korostuivat epävarmuudet Ilveksen avauspelaamisessa. Alle kaksi viikkoa vanhan Antti Pennasen organisoiman Ilveksen pelaamisen ei sovi olettaa olevan vielä lähelläkään valmista, mutta tällaiset esitykset alleviivaavat haasteita, jollaisia Pennasen kesken kauden alkanut matka tulee pitämään sisällään.

Vaikka Pennanen on kertaluokkaa Myrrää kovempi valmentaja, on tässä kohtaa hyvä muistuttaa tilanteesta, jossa Pennanen tuli Ilveksen päävalmentajan paikalle. Myrrä voitti Ilveksen peräsimessä pronssia viime keväänä ja sai potkut ollessaan joukkueineen koko sarjan kärkipaikalla.

Tilanne ei ollut edes poikkeuksellinen. Se oli historiallinen.

Samalla huhut kiihtyvät siitä, kuinka Pennanen tunki itsensä Myrrän paikalle päävalmentajaksi. Ainakaan hän ei varsinaisesti laittanut pahakseen, että projekti Ilveksen kanssa alkoi jo kesken tämän kauden. Jo Raimo Helmisen hankinta Myrrän tiimiin kesken kauden oli kyseenalainen veto Myrrän aseman kannalta.

Päävalmentaja Pennanen on luonut itselleen uniikin painetilanteen. Mikään muu kuin Liigan absoluuttinen huippu ei riitä.

Sitä huippua Ilves lähtee tavoittelemaan tiistai-illan kärkiottelun perusteella melko selvältäkin pelilliseltä takamatkalta.