Lyhyet F1-testit ovat asiantuntijan mieleen: ”Pidemmät olisivat rahantuhlausta”

Uusi Mercedes on mielenkiintoinen seurattava, kun F1-testit pyörähtävät käyntiin.

Formula 1

Lyhyet F1-testit ovat asiantuntijan mieleen: ”Pidemmät olisivat rahantuhlausta”

F1-testit alkavat jo torstaina ja Valtteri Bottaskin pääsee irti. Erkki Mustakaria kiinnostaa myös Mercedeksen tilanne.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.2.2023 | KUVAT All Over Press

F1-kausi kolkuttelee jo ovella. Torstaina alkavat kauden ensimmäiset ja ainoat F1-testit, jotka ajetaan Bahrainissa. Testijakso on kolmen päivän pituinen. Seuraavalla viikolla F1-kausi myös alkaa Bahrainissa. F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan testimäärä on riittävä.

”Nämä testit antavat talleille ensimmäiset maistiaiset autojen hyvyydestä. Vanha F1-sääntö silti kuuluu, että jos auto kulkee hyvin ensimmäisissä testeissä, silloin se myös on hyvä. Eli harvoin tarvitsee alkaa silloin muuttamaan mitään suurempaa juttua”, Mustakari toteaa.

”Tärkeintä testeissä on todeta auton toimivuus, kestävyys ja luotettavuus. Testausta rajoitettiin aikanaan lähinnä rahansäästösyistä ja nykyaikana simulaattorit ovat korvanneet ratatestitarvetta – ja ne myös hoitavat homman kustannustehokkaasti.”

”Omasta mielestäni pidemmät testit olisivat nykyaikana pelkkää rahantuhlausta. Kuskit tietysti pitävät niistä, koska niissä saa todellisen tuntuman autoon ja rataan. Ja ajaminenhan on kuskeista aina muutenkin kauden alussa erityisen hauskaa.”

Merkittävämpänä sääntömuutoksena on tänä vuonna auton pohjan 15 millin nosto, jotta aerodynamiikan aiheuttama pomppiminen saadaan kuriin.

”Sääntömuutokset eivät ole tänä vuonna kovin räikeitä, joten samanlaisia eroja autojen suhteen ei testeissä ehkä tule ilmi kuin viime vuonna.”

Aiemmin F1-testejä ajettiin myös Barcelonassa ja testejä oli kalenterissa ainakin kaksi kolmen päivän jaksoa.

”Bahrainissa sää on suosiollinen ja tasainen, vaikka kuuma. F1-sarja perustelee testipaikkaa silläkin, että tallit säästävät varojaan, kun kalustoa ei tarvitse siirrellä paikasta toiseen kisakauden alkua ajatellen. Onhan tuo tottakin. Kaluston ja miehistön kuljetus on aina tyyristä.”

Tallit ovat julkistaneet uudet ajokkinsa parin viime viikon sisällä.

”Ferrarit antoivat kunnon tuntumaa ajamalla Fioranon radalla muutaman kierroksen ihan radalla, toiset tallit ovat taas näyttäneet vain autojensa värin. Suurelle yleisölle autot esittäytyvät kunnolla vasta nyt testipäivinä.”

”Mielenkiintoista testeissä on erityisesti nähdä Mercedeksen tilanne. Viime kausi oli tallille lähes karmea. Lisäksi Valtteri Bottaksen edesottamukset kiinnostavat tietysti aina.”