Mercedes harkitsee vielä valittamista – ja sillä on siihen ainakin moraaliset perusteet

Muu urheilu

Mercedes harkitsee vielä valittamista – ja sillä on siihen ainakin moraaliset perusteet

Mercedes harkitsee valituksen tekemistä MM-taistelun dramaattisista loppuratkaisuista, vaikka tuomaristo hylkäsikin Mercedeksen kaksi protestia. Jukka Rönkä ymmärtää Mercedestä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.12.2021 | KUVAT All Over Press

Kohu formula ykkösten MM-taistelun dramaattisesta loppuratkaisusta ei ota laantuakseen, vaikka tuomaristo hylkäsi Mercedeksen tekemät molemmat protestit. Nyt Mercedes on jättänyt ilmoituksen aikomuksestaan valittaa asiasta. Jukka, miten prosessi nyt etenee?

FIA:lla on oma valitustuomioistuin, International Court of Appeal. Se, mitä Mercedeksen ilmoitus tarkoittaa, on, että he varaavat itselleen oikeuden valittaa tuomariston tekemästä ratkaisusta. Valituksen perusteet käydään nyt Mercedeksen leirissä tarkemmin läpi juristien kanssa ja sen jälkeen pohditaan, mitä tehdään – onko valitukselle olemassa perusteita, ja vaikka olisikin, kannattaako valitusta kuitenkaan jättää esimerkiksi imagollisten syiden vuoksi.

Takaraja valituksen tekemiselle on tulevan viikon torstai, joka on sattumoisin sama päivä, jolloin järjestetään FIA:n vuotuinen palkintogaala. Olisihan se aikamoinen farssi, jos palkintogaalan aikana ei tiedettäisi, kuka on F1-sarjan maailmanmestari.

Mitä mieltä olet Mersun tekemistä protesteista?

Aloitetaan tästä ohitusprotestista eli siitä, että Max Verstappen olisi ohittanut tai pikemminkin käynyt Lewis Hamiltonin edellä turva-auton ollessa radalla. Se protesti oli alun perinkin Mercedekseltä  sellaista saivartelua, jota tämä laji ei muiden sotkujensa lisäksi tarvitse. Tuomaristo myönsi, että Verstappen oli ollut hetkellisesti Hamiltonin etupuolella, mutta se ei pitänyt rikkomusta sellaisena, että siihen olisi pitänyt puuttua. Ja hyvä niin. Protestin hylkääminen oli oikea ratkaisu.

Tämä tärkeämpi protesti eli rikkoiko tuomaristo turva-auton käyttöä koskevia sääntöjä siinä vaiheessa, kun se määräsi vain Hamiltonin ja Verstappenin välissä olleet kierroksella ohitettavat autot ohittamaan kärkiauton, mutta ei muita – esimerkiksi Verstappenin ja kolmantena olleen Carlos Sainzin välissä olleita – autoja, on viheliäisempi. Mercedeksen väite oli, että tässä kohtaa ei toimittu sääntöjen mukaan ja siksi se halusi, että tulokset olisi määrätty ennen viimeistä kierrosta olleen tilanteen mukaan.

Tuomaristo ei kiistänyt tältä osin Mercedeksen näkemystä, mutta se totesi, että kilpailun johtaja voi toimia toisinkin sen suhteen, milloin turva-auto kutsutaan pois radalta.

Eli onko Mercedeksen valitukselle perusteita?

Juridisiin perusteisiin en ota kantaa, mutta kyllähän tämä kisan loppu ja samalla koko kauden huipennus oli farssi.

Tässä on kaksi asiaa, joita on vaikea hyväksyä.

Ensimmäinen on se, että maailmanmestaruus ratkaistiin nyt todellisuudessa siten, että Mercedes yritti arvata, miten tuomaristo toimiisi kisan lopussa turva-auton tultua radalle. Kun Nicholas Lafiti ajoi  viisi kierrosta ennen kisan loppua ulos, Mercedeksellä oli kaksi vaihtoehtoa – se joko vaihtaa Hamiltonin renkaat tai on vaihtamatta.

Emme tietenkään tiedä kaikkia Mercedeksen perusteita, mutta radioliikenteen perusteella Mercedeksellä varsin perustellusti oletettiin, kisa ajetaan loppuun asti turva-auton perässä. Jos he olisivat tässä tilanteessa vaihtaneet renkaat Hamiltonille, hän olisi menettänyt johtopaikkansa Verstappenille, joka ei olisi jäljempänä tulleena kuljettajana tässä tilanteessa vaihtanut enää renkaitaan. Tämä ratkaisu olisi maksanut Hamiltonille maailmanmestaruuden, mikäli maaliin olisi tultu – kuten Mercedes oletti – turva-auton perässä. Nyt he toimivat toisin ja tuomariston normaalista käytännöstä poikkeavan menettelyn perusteella sekin maksoi heille maailmanmestaruuden.

Formula ykkösissä tehdään jatkuvasti oikeita ja vääriä taktisia ratkaisuja, mutta tässä tilanteessa kysymys oli siitä, pystyikö Mercedes millään olettamaan tuomariston tekemiä ratkaisuja turva-auton käytössä. Se, eikö Mercedes ymmärtänyt sääntöjä vai eikö se osannut lukea tuomariston kiimaa ja painetta saada tällainen loppuratkaisu MM-kaudelle, ratkaistaan todennäköisesti vasta valitusoikeudessa.

Toinen vaikeasti hyväksyttävä asia on juuri se, miksi tuomaristo päätti ajattaa viimeisen kierroksen ja tehdä ne turva-autoratkaisut, joita se teki. Väitän, että tässä kohtaa kiusaus saada huikea loppu tälle huikealle kaudelle kävi liian suureksi – ja sen rinnalla kaikki muu oli toissijaista. Jos jollakin oli vielä joku illuusion häive siitä, että formula ykköset on upeaa urheilua, niin ne illuusiot kannattaa nyt haudata. Formula ykköset on urheiluviihdettä tai oikeammin viihdeurheilua. Matka showpainiin on taas askeleen lyhyempi.