Historiallisia numeroita! Mikko Rantanen ja Miro Heiskanen ovat parhaat mahdolliset suomalaisen kiekon lähettiläät

Miro Heiskasen luistelu on jo käsite.

JääkiekkoNHL

Historiallisia numeroita! Mikko Rantanen ja Miro Heiskanen ovat parhaat mahdolliset suomalaisen kiekon lähettiläät

Mikko Rantanen ja Miro Heiskanen paiskoivat historiallisen kovat runkosarjat NHL:ssä. Eetu Pennanen kertoo, missä heidän todellinen arvonsa piilee.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 15.4.2023 | KUVAT All Over Press

Kerratkaamme ensin hieman numeroita. Hyökkääjä Mikko Rantanen 26-vuotiaana teki 82 ottelussa 55 maalia ja syötti 50. Tehopisteitä koko päättyneen runkosarjan aikana kertyi näin 105.

Puolustaja Miro Heiskanen pelasi 23-vuotiaana 79 ottelua ja teki 11 maalia. Syöttöpisteitä napsahti tilille 62, joten pistemäärä asettuu runkosarjan osalta lukemaan 73.

Rantasen kausi on suomalaisista pisteissä mitattuna koko historian yhdeksänneksi paras. Tätä paremmat kaudet toki jakautuvat vain kahden pelaajan kesken. Jari Kurri ja Teemu Selänne miehittävät kärkipaikat Rantasen edellä.

Viimeksi Rantasta kovemmat suomalaispisteet paukutti Selänne kaudella 1998–1999. Puhutaan siis aivan poikkeuksellisesta suomalaiskaudesta.

Heiskasen kohdalla sen sijaan nähtiin jotain, mitä suomalaispuolustaja ei ole koskaan ennen tehnyt.

Toki hän vasta jakaa suomalaispuolustajien piste-ennätystä Reijo Ruotsalaisen kanssa. Ruotsalaisen kohdalla kuitenkin usein unohtuu, että tehdessään New York Rangersissa tuon ennätyksen kaudella 1984–1985, hän pelasi merkittävissä määrin myös laitahyökkääjän paikalla.

Ei siis mene pahasti metsään, kun arvioi Heiskasesta hänen pysyessään terveenä puhuttavan vielä jonain päivänä kaikkien aikojen suomalaispuolustajana.

Mitä on tilastojen takana?

Pidit siitä tai et, pistemäärät määrittävät pitkälti NHL:n supertähtiä. Rantanen ja Heiskanen ovat tämän supertähtitason saavuttaneet.

Silti näiden kahden supertähden suurin arvo on tehopisteiden takana. Toisistaan kovin erilainen kaksikko on erilaisuudestaan huolimatta ehkä paras mahdollinen peilikuva suomalaisen jääkiekon vahvuuksille.

Rantanen on mieletön monipuolisuusihme. Hyökkäyspään pelitaitojen paketti on mieletön. Syöttövalikoima ja tietty viekkaus on aivan huipputasoa. Tuolla syöttövalikoimalla syntyi viime kesänä Colorado Avalanchen kanssa kannujuhliin päättyneissä pudotuspeleissä syöttöpiste per ottelu.

Samaan aikaan taito viimeistellä on aivan eliittitasolla. Hurjat 55 kaappia toivat tämän kauden runkosarjassa koko sarjan maalipörssin kolmospaikan.

Tästä kaikesta säihkeestä huolimatta Rantasen yksi suurista vahvuuksista lienee tietty suoritusraivo. Jotain samaa syttyy Rantasen katseeseen kuin Mikko Koivulla omalla urallaan oli, kun suomalainen aloittaa kamppailun kiekosta vastustajan puolustajia vastaan.

Rantasella on erityinen taito olla raivokas kiekottomana, mutta juonikas ja rento, kun tulosta on tehtävä hyökkäyssuuntaan.

Heiskasen pelaamisesta on taas ehkä turha hakea vastaavaa raivoa kuin Rantaselta, mutta hänen monipuolisuuttaan voi tarkastella pelin kautta. Hän käyttää suurinta vahvuuttaan, mieletöntä luistelua ja terän käyttöä mahtavasti niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin.

Heiskasen peliäly ja puolustuspelitietoisuus on juuri sitä, mitä moderni NHL-jääkiekko luokseen kutsuu. Heiskasen kaltainen puolustaja on sellainen, jonka valmentaja haluaa jäälle kaikkein liukkaimpia ja taitavimpia supertähtiä vastaan.

Kovat pistemäärät, joita Heiskanen taitotasollaan tuottaa, tulevat enemmän vahvan puolustuspelin päälle kuin sen kustannuksella.

Kova näyte Heiskasen peliosaamisesta nähtiin, kun hän viime kevääänä tuli Leijoniin Tampereelle kesken MM-kisojen. Dallas Starsissa koko kauden kiekkoa itse kuljetuksillaan ylös tuonut tähti tuli Leijoniin, pelasi yhden heikomman pelin totutellen Jukka Jalosen tiukasti raamitettuun pelitapaan ja oli sen jälkeen aivan fantastinen Suomen takalinjoilla.

Tarina päättyi maailmanmestaruuteen.

Miksi toiset eivät onnistu samalla tavalla?

Kun Rantanen ja Heiskanen liihottavat huipulla, on samaan syssyyn esimerkiksi Jesse Puljujärven, Patrik Laineen tai Kasperi Kapasen tilanne ollut jo pidemmän aikaa NHL:ssä huomattavasti haastavampi. Mikä näitä pelaajia sitten yhdistää tai mikä heidät erottaa kovimmasta huipusta?

Puljujärvi, Laine ja Kapanen ovat kaikki aivan erilaisia pelaajia ja heidän haasteensa ovat kaikilla erilaista mittaluokkaa ja yksityiskohdiltaan hieman erilaisia. Kukaan heistä ei kuitenkaan pärjää Rantaselle tai Heiskaselle taidossa ymmärtää peliä ja sopeutua joukkueen pelitapaan.

Joukkuepeli on suomalaisen jääkiekon vahvuus ja siksi Rantanen ja Heiskanen ovat niin loistavia lähettiläitä suomalaiselle jääkiekolle.