Vesittikö valmennuksen erikoinen valinta koko Nuorten Leijonien turnauksen?

Aku Koskenvuo päästi taakseen kuusi kiekkoa Yhdysvaltoja vastaan.

JääkiekkoU20MM

Vesittikö valmennuksen erikoinen valinta koko Nuorten Leijonien turnauksen?

Suomi joutui todelliseen pesukoneeseen Yhdysvaltoja vastaan. Vaikka peli parani ottelun edetessä, selvä tappio tuli. Eetu Pennanen kyseenalaistaa Suomen erikoisen maalivahtivalinnan, jonka seuraukset saattavat olla kauaskantoiset.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 1.1.2023 | KUVAT Pasi Mennander / Leijonat.fi

Suomi hävisi Yhdysvalloille nuorten MM-kisojen alkusarjan päätösottelussa maalein 6–2. Varsinkin avauserässä Yhdysvallat vei arkaa Suomen joukkuetta rajulla tavalla.

Suomen puolustuspelinopeus ei yksinkertaisesti riittänyt ottelun alussa. Yhdysvallat hyökkäsi käytännössä viidellä pelaajalla, pelipaikattomasti mutta varsin tiiviillä viisikolla. Se mahdollisti ylivoimien luomisen pienille kaukalon alueille ja joukkue loi kohtuullisen paljon laadukkaita maalipaikkoja.

Suomi oli pitkään avauserässä lähes vailla kiekollista pelaamista. Nuorten Leijonien pelaaminen oli käytännössä selviytymistä ja siirtokiekkojen pelaamista. Kun Suomi pyrki pelaamalla pois omista, johti se lähes poikkeuksetta avauserässä kiekonmenetykseen.

Joakim Kemellin tasoitusmaali avauserässä oli Suomelle merkittävä myös turnauksen loppua ajatellen. Hurja suora kuti ylivoimalla putken alle antoi varmasti maalitykille roimasti itseluottamusta, jollaista joukkueen johtava maalintekijä varmasti tarvitsee.

Kemell olikin Nuorten Leijonien hyökkääjistössä ehdotonta parhaimmistoa läpi ottelun. Epävarmasta puolustuksesta esiin nousivat Aleksi Heimosalmi ja Jimi Suomi muuta puolustusta paremmalla pelirohkeudella.

Toisessa erässä valmennuksen erikoinen maalivahtivalinta kostautui. Suomi paransi peliään varsinkin, kun Yhdysvallat karkasi ensin 2–1 sitten 3–1 ja lopulta 4–1 johtoon.

Aku Koskenvuon päästämät hieman helpot maalit kuitenkin veivät happea Suomen parantuneelta peliltä. Varsinkin 4–1-maalin Koskenvuo saa ottaa piikkiinsä.

Erikoisen maalivahtivalinnasta tekee se, että Jani Lampinen vakuutti ottelussa Latviaa vastaan ja pelasi nollapelin. Ennakkoon epävarma maalivahtitilanne vaikutti saavan tuossa ottelussa varmistuksensa, mutta nyt tärkeään otteluun pelaava maalivahti jälleen vaihtui.

Voi toki olla, että etukäteen on ollut suunnitelma vastuun jakamisesta tasan alkusarjassa, mutta nyt alkulohkon päätösottelussa oli etukäteen hurja panos. Voitolla ja lohkovoitolla tarjolla olisi ollut puolivälierävastustajaksi heikko Saksa.

Nyt tappiolla Suomi jäi lohkossa toiseksi. Se tarkoittaa, että vastaan puolivälierässä tulee Ruotsi tai Kanada.

Varsinkin Kanadan kohtaaminen jo tässä vaiheessa turnausta saattaa olla kohtalokasta. Turnauksen isäntämaalla on koossa hurja tähtisikermä, eivätkä Suomen esitykset alkusarjassa ole antaneet lupauksia siitä, että ennakkosuosikin kaataminen siintäisi näköpiirissä.

Myös laadukkaan Ruotsin kaatamisessa Nuorilla Leijonilla riittää työsarkaa.

Pelkästään maalivahtipeliin Suomi ei kaatunut, mutta valmennuksen erikoinen valinta oli vahvasti edesauttamassa sitä, että Nuoret Leijonat pelasi itselleen mahdollisimman vaikean jatko-ohjelman.

Nyt pelattu alkusarja on osoittanut jo, että tämän vuoden Nuoret Leijonat häviää maailman kärjelle rajusti yksilötaidossa, eikä pelikään ole antanut joukkueelle totuttua kilpailuetua. Maalivahtipelissä ei varsinkaan silloin ole varaa antaa tasoitusta.