Arsenal palautti uskon ja toivon Emiratesille, mutta ensi kaudessa piilee iso riski

Eddie Nketiah pääsi Arsenalin avaukseen huhtikuussa - mutta oli viidellä maalillaan silti joukkueen tehokkain keskushyökkääjä.

JalkapalloValioliiga

Arsenal palautti uskon ja toivon Emiratesille, mutta ensi kaudessa piilee iso riski

Arsenal on lupaavassa nousukiidossa, mutta jalkapallossa riman korkeuden asettavat aina vastustajat. Siinä on myös Arsenalin haaste ensi kaudella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.5.2022 | KUVAT All Over Press

Arsenal

Kausi 2021-2022

Arsenalin kausi päättyi pettymykseen, kun Mestarien liigan paikka luiskahti lontoolaisten käsistä viimeisillä metreillä. Kauteen mahtui muutenkin turbulenttisia hetkiä. Kausi alkoi kolmella peräkkäisellä tappiolla ja Mikel Artetan lynkkaamishuudolla. Kauden puolivälissä kohistiin Pierre Emerick Aubameyangin hyllyttämisestä ja hänen myymisestään tammikuussa Barcelonaan.

Pettymysten ja myrskyjen takaa nousi kuitenkin kirkkaampi aurinko. Arsenalilla on keski-iältään Valioliigan nuorin joukkue, joka voitti kauden aikana 22 sarjaottelua ja pelasi parhaimmillaan lupauksia antavaa jalkapalloa. Enempääkin olisi ollut mahdollisuus, mutta säällisen maalintekijän puuttuminen maksoi kalliisti. Aubameyang teki ennen hyllystään vain neljä maalia, hänet korvannut Alexandre Lacazette vain kaksi pelitilannemaalia ja Lacazetten paikan avauksessa huhtikuussa vienyt Eddie Nketiah viisi maalia. Ei ehkä maailman huimaavimpia lukuja keskushyökkääjiltä.

Champions League Final: Liverpool or Real Madrid? Check the odds and play at LeoVegas!

Maalintekijän puute näkyi myös tilastoissa, sillä Arsenal teki maaliodottamiin verrattuna kahdeksan maalia vähemmän kuin xG. Esimerkiksi neljännen paikan ennen Arsenalia vienyt Tottenham ylitti oman maaliodotteensa maalilla.

Positiivisemmalla puolelle riitti kuitenkin enemmän asioita. Arsenalin nuoret avainpelaajat nousivat Bukayo Sakan ja Martin Ødegaardin johdolla entistä suurempaan rooliin. Myös viime kesänä uusittu puolustus toimi etenkin syksyllä erinomaisesti. Viime kesänä hankitut maalivahti Aaron Ramsdale, Takehiro Tomiyasu ja Ben White muodostivat yhdessä Kieran Tierneyn ja Gabrielin kanssa alakerran, jollaista Arsenalilla ei ole ollut vuosikausiin.

Mitä tapahtuu kesällä?

Arsenal aloitti viime kesänä perusteellisen remontin, joka toi Emiratesille kuusi uutta pelaajaa. Heistä neljä meni suoraan avaukseen, jos mukaan lasketaan kevätkaudella 2021 lainalla pelannut Ødegaard.

Arsenal

Starman. 20-vuotias Bukayko Saka on Arsenalin nuoren voiman suurin jalokivi.

Tänä kesänä remontti jatkuu. Arsenal pyrkii pääsemään eroon ainakin yhdeksästä ykkösjoukkueen pelaajasta ja keräämään heidän myynneistää 50-80 miljoonaa euroa. Mattéo Guendouzin ja Konstantin Mavropanoksen kaupat on sovittu ja heitä seuraavat – jos ostajia tai lainaajia löytyy – Nicolas Pepé, Bernd Leno sekä lainalla jo olleet Pablo Mari, Hector Bellerin, Ainsley Maitland-Niles ja Reiss Nelson. Alexandre Lacazetten ja Eddie Nketiahin sopimukset loppuvat. Lacazetten lähtö on varma, mutta Nketiahin tilanne on auki. Mohamed Elnenyn sopimus loppuu myös, mutta hänen kanssaan on tehty vuoden jatkosopimus.

Arsenalin omistava Kroenken perhe on vahvistanut tukevansa joukkueen vahvistamista. Hurjimpien tietojen mukaan rahaa uusiin pelaajiin olisi käytössä myynneistä saatavat tulot mukaan lukien jopa 200 miljoonaa puntaa. Tilannetta helpottaa myös kahden kalleimman pelaajan, Aubameayngin ja Lacazzetten, saaminen ulos palkkalistoilta. Heidän lähtöjensä myötä säästyy vuositasolla noin 27 miljoonaa puntaa.

Arsenal on sopinut jo kaksi pelaajakauppaa – joskaan niitä ei ole vielä julkistettu. 19-vuotias laituri Marquinhos tulee 3,5 miljoonalla punnalla Sao Paulosta ja USA:n maajoukkuemaalivahti Matt Turner 7 miljoonalla punnalla MLS-seura New England Revolutionsista.

Kesän tärkein hankinta on kuitenkin maailmanluokan hyökkääjän tai todennäköisesti jopa kahden uuden hyökkääjän hankinta. Arsenaliin on linkitetty Napolin Victor Osimhemista ja AS Roman Tammy Abrahamista j lähtien lukuisia huippuhyökkääjiä, mutta ainoa vahvistettu neuvottelukosketus on ollut Manchester Cityn Gabriel Jesuksen edustajien kanssa.

Lue myös: Manchester Unitedissa ei ala uusi aikakausi – yksi itku vaihtuu vain uuteen itkuun

Toinen pääkohde on vahvistaa keskikenttää. Leicesterin Youri Tielemans on tällä hetkellä vahvin ehdokas, mutta hänenkään saamisensa ei ole varmaa. Puolustukseen on tulossa 19-vuotias vasen laitapuolustaja Aaron Hickey 20 miljoonalla punnalla Bolognasta, minkä lisäksi Arsenal etsii vasenjalkaista topparia Gabrielin varmistajaksi.

Mikel Arteta ilmoitti tiistaina, että Ranskan liigassa Vuoden nuoreksi pelaajaksi valitun 21-vuotiaan topparin William Saliban ”on palattava” lainalta Marseillesista takaisin Arsenaliin. Sanamuodosta voi päätellä, että asia ei ole kuitenkaan loppuun käsitelty.

Arvio

Arsenal otti pelillisesti ison askeleen eteenpäin päättyneellä kaudella. Ensi kaudella saman positiivisen kehityksen pitäisi jatkua. Nuori joukkue on vuoden vanhempi ja kokeneempi ja rajusti uusittu joukkue on pelannut nyt jo kauden yhdessä. Kaikista kriittisin asia on kuitenkin saada ja onnistua maailmanluokan maalintekijän hankinnassa.

Jalkapalloa ei kuitenkaan pelata paperilla, vaan kentällä. Jos Mikel Artetaa mitattiin tällä kaudella raskaalla vaa’alla, ensi kaudella vaaka on vieläkin raskaampi ja armottomampi. Kehityksessä ei ole vara ottaa taka-askeleita, jos ja kun joukkuetta vahvistetaan kesällä kalliilla kädellä.

On myös hyvä muistaa, että jalkapallossa maali ei koskaan pysy paikalla. Arsenal voi ottaa ensi kaudella askeleen tai vaikka kaksi eteenpäin, mutta lopullinen menestys riippuu siitä, minne sen päävastustajat tulevat asettamaan riman. Manchester Cityn ja Liverpoolin tasolle Arsenalilla on vielä matkaa, mutta seuraavalla tasolla sen on ensi kaudella oltava. Mutta sillekin tasolle on tungosta – varsinkin jos Antonio Conte pysyy Tottenhamissa ja Chelsea pääsee palaamaan normaaliin arkeen. Arsenalin kannalta se tarkoittaa pelaamista sijoista 3-5, mikä tarkoittaa puolestaan sitä, että selviytyminen Mestarien liigaan on ensi kaudellakin kaikkea muuta kuin varmaa.