Manchester Cityn kannattajien kannattaa varautua tänä kesänä shokkiuutisiin siirtorintamalla

Lähteäkö vai jäädä? Pep Guardiola ja Kevin De Bruyne ovat saman kysymyksen ääressä.

JalkapalloValioliiga

Manchester Cityn kannattajien kannattaa varautua tänä kesänä shokkiuutisiin siirtorintamalla

Manchester Citylla on edessään värikäs kesä niin kabineteissa kuin siirtomarkkinoilla. Jukka Rönkä listaa, mitä Etihadilla voisi kesällä tapahtua.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.6.2024 | KUVAT All Over Press

Manchester City on ollut otsikoissa sen Valioliigaa vastaan nostaminen kanteiden ja Cityn itseensä kohdistuvien taloudellisten väärinkäytössyytösten vuoksi, mutta myös joukkueen sisällä tuntuu olevan turbulenssia. Jukka, johtuuko tämä Cityn ympärillä vellovasta kohusta?

Olisi yllättävää, jos nämä asiat eivät vaikuttaisi mitenkään Manchester Cityn pelaajiin, valmentajiin ja ylipäätään koko henkilöstöön.

Jokaiselle voi olla näkemys siitä, miten syytteille käy, mutta Cityn organisaatiossa tuskin on yhtään niin sinisilmäistä ihmistä, joka ei ottaisi huomioon sitä, että tässä voi käydä myös huonosti.

Pelaajat ja jopa manageri Pep Guardiola voisivat kestää vielä sen, että Citylta vähennetään ensi kaudella tai sitä seuraavalla kaudella niin paljon pisteitä, että se maksaisi sille mahdollisen liigamestaruuden ja kenties jopa paikan seuraavan kauden Mestarien liigassa.

Jos sen sijaan pahimmat pelot käyvät toteen ja City pudotetaan Valioliigasta ja määrätään kenties sen päälle Mestareiden liiga -pannaan, sitten ollaan jo moniverroin vakavampien asioiden äärellä.

Juventus pudotettiin aikoinaan Calciopoli-sopupeliskandaalin seurauksena Serie A:sta, jolloin osa pelaajista siirtyi saman tien muihin seuroihin, mutta monet pelaajat Gianluigi Buffonin, Giorgio Chiellinin ja Alessandro Del Pieron johdolla pysyivät uskollisina Juventukselle sarjasta pudottamisesta huolimatta.

En tiedä, löytyisikö Cityn pelaajilta samanlaista lojaalisuutta. Phil Foden on seuran oma kasvatti ja ikicity, mutta haluaisiko hänkään lähteä kyntämään vuodeksi tai pahimmillaan kahdeksi alasarjoihin?

Viime päivien uutiset ovat kertoneet muutamien pelaajien lähtöhaluista. Kuka tai ketkä pelaajat voisivat lähteä Manchester Citysta tämän kesän aikana?

Yllättävin nimi listalla on Kevin De Bruyne. Belgialaisen jäämistä pidettiin varmana, mutta hänen muutaman päivän takainen haastattelunsa herätti isoja epäilyjä sen suhteen, onko De Bruyne sittenkin siirtymässä Saudiliigaan jo tänä kesänä.

Hän sanoi suoraan, että hänen iässään pitää ottaa huomioon se, että saudiseurat olisivat valmiit maksamaan hänen viimeisistä pelivuosistaan valtavan summan rahaa, minkä lisäksi myös hänen vaimonsa olisi valmis ”seikkailuun”.

Toki kysymyksessä voi olla myös taktinen puheenvuoro tai sitten De Bruyne harkitsee oikeasti lähtemistä tekemään vielä ultrasupertiliä Saudiliigaan. Hän täyttää tämän kuun lopulla jo 33 vuotta, joten hänellä ei ole enää jaloissaan loputonta määrää pelivuosia ja siten aikaa tehdä huipputilejä.

Toinen pelaaja, joka ilmiselvästi haluaa lähteä, on Julián Álvarez. Hänen haasteenaan on, ettei hän ole saanut Cityssa Erling Hålandin varjossa omasta mielestään riittävän suurta roolia ja riittävästi peliaikaa.

Se on Álvarezin kohdalla ymmärrettävä näkemys. Hän on 24-vuotias, joten kyse ei ole enää mistään lupaavasta juniorista, vaan pelaajasta, jonka pitäisi olla joukkueensa ykköshyökkääjä, mitä hän voisi olla monissa muissa maailman huippuseuroissa.

Álvarezin sopimus ulottuu kuitenkin vuoteen 2027 saakka, joten Cityn pitää näyttää vihreää, jos Álvarez haluaa saada siirtonsa tänä kesänä. Ottajista ei olisi pulaa, sillä oven takana on pitkä jono Atlético Madridista lähtien.

Kolmas – ja De Bruynen tavoin yllättävä – mahdollinen lähtijä on maalivahti Ederson. City haluaisi pitää hänet, mutta Edersonia houkuttaa lähteä tekemään jättiläismäistä tiliä Saudiliigaan.

City on indikoinut, että se on valmis päästämään Edersonin, mutta vain siinä tapauksessa, että Ederson jättää siirtoanomuksen, hänestä maksetaan riittävän suuri siirtosumma ja että City löytää hänen tilalleen huippuluokan korvaajan.

Uskoisin, että Cityn vaatimukset voivat täyttyä, joten Edersonin lähtö on täysin mahdollinen.

Bernardo Silvan lähdöstä on puhuttu jo kaksi vuotta, eikä puheet ole laantuneet. Välillä on uutisoitu, että Silva olisi valmis jäämään Cityyn, mutta Espanjassa uutisoitiin viimeksi toissa päivänä, että Barcelonan uusi päävalmentaja Hansi Flick haluaisi hänet Camp Noulle.

Siirto Barcelonaan on Silvan suuri unelma, mutta Barcelonan pitäisi löytää jostain 60 miljoonaa euroa Silvan ostamiseen, ja sen yhtälön ratkaiseminen ei onnistu pelkästään numeroita pyörittämällä. Barcelonan olisi todennäköisesti myytävä yksi tai useampi pelaaja, mutta kuten on nähty, sopimuksen alaiset pelaajat eivät kovin helpolla halua lähteä Camp Noulta.

Kyle Walker oli lähellä siirtoa Bayern Müncheniin viime kesänä, mutta nyt näyttäisi siltä, että hän olisi valmis jatkamaan ensi kaudellakin Cityssa.

Lueskelin myös mielenkiinnolla Erling Hålandin tuoreita kommentteja, onko hän valmis tekemään Cityn kanssa jatkosopimuksen. Håland piti kielensä tarkasti keskellä suuta. Hän ei sanonut, etteikö olisi valmis tekemään uutta jatkosopimusta, mutta ehkä oleellisempaa oli, ettei hän sanonut myöskään mitään siihen suuntaan, että hän olisi tekemässä jatkodiilin.

Hålandin unelmana on siirtyä joku päivä Real Madridiin. Monen muun seuran kohdalla joutuisi sanomaan, ettei Hålandin hankkiminen näytä Kylian Mbappén siirron jälkeen enää todennäköiseltä, mutta Real Madridille kaikki on mahdollista. Jopa Hålandin hankkiminen.

Entä tapaus Pep Guardiola?

Se onkin The Kysymys.

Nyt yleinen tulkinta on, että Guardiola jatkaisi ensi kauden, muttei tekisi enää uutta jatkosopimusta, joten tuleva kausi olisi hänen viimeinen Manchester Cityn managerina.

Tämä on tämän hetken valossa todennäköisin skenaario, mutta tässä kohtaa ei kannata sulkea pois mitään vaihtoehtoa – ei myöskään sitä, että Guardiola pudottaa vuosikymmenen pommiuutisen ja ilmoittaa lähtevänsä Citysta jo tänä kesänä.

Hän sanoi aikoinaan, että jos taloudellisiin väärinkäytöksiin liittyvät väitteet pitävät paikkaansa, hän eroaa saman tien, koska silloin hänelle on valehdeltu. Myöhemmin hän on lieventänyt lausuntoaan, mutta en olisi pienimmässäkään määrin yllättänyt, jos Guardiola pitäisi edelleen kiinni alkuperäisestä kannastaan.

Näitä 115 syytettä käsitellään vasta loppuvuoden aikana ja päätökset menevät todennäköisesti ensi vuoden puolella, mutta on helppo laskea, että Guardiola vaatii vastauksia jo sitä ennen – ja jos ne vastaukset eivät tyydytä häntä, silloin ollaan lähellä kesän kovinta jalkapallouutista.

Mitkä prosentit annat Guardiolan eroamiselle jo tänä kesänä?

Tässä on turha antaa mitään prosentteja. Sanon vain, että Guardiola eroilmoitus jo tänä kesänä ei tulisi salamana kirkkaana taivaalta.