Manchester Cityn köysi kiristyy – Valioliigasta pudottaminen on todellinen uhkakuva

Pep Guardiolan tulevaisuus Manchester Cityssa on vähintään vaakalaudalla.

JalkapalloValioliiga

Manchester Cityn köysi kiristyy – Valioliigasta pudottaminen on todellinen uhkakuva

Manchester Cityn tilanne on Jukka Röngän mukaan muuttunut nopeasti uhkaavammaksi miltä se talousskandaalin tultua julki näytti.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.2.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester Cityn talousskandaalin julkistamisesta on kulunut nyt kaksi päivää. Jukka, mihin suuntaan tilanne on kehittynyt? Joko esimerkiksi tiedetään, millaiset rangaistukset Citya odottavat?

Virallinen kuva ei juurikaan ole tarkentunut. Valioliiga ei esimerkiksi ole vielä julkaissut, mitä nämä 115 syytekohtaa, joiden rikkomisesta Citya syytetään, tarkkaan ottaen ovat.

Perussyytös on se, että Cityn on yhdeksän vuoden ajan sormeillut erilaisia taloudellisia lukujaan, jotta se pysyisi UEFA:n taloudellisen reilun pelin ja Valioliigan omien meno- ja tulomääräysten sisällä.

Valioliiga ja muut seurat eivät ole ottaneet virallisesti kantaa syytöksiin tai Citylle mahdollisesti tuleviin rangaistuksiin, mutta seurojen sisältä vuotaneiden tietojen perusteella varsinkin suurimmat seurat olisivat ottamassa todella jyrkän linjan Cityn suhteen. Jos nämä tiedot pitävät paikkaansa, Cityn tilanne on paljon uhkaavampi kuin miltä se skandaalin tultua julki näytti. Voidaan puhua jopa dramaattisesta muutoksesta huonompaan suuntaan.

Muiden seurojen jyrkkä linja tarkoittaisi sitä, että Cityn pudottaminen Valioliigasta olisi varteenotettava vaihtoehto, mikäli valtaosa syytöksistä pitäisi paikkaansa.

Pisteidenkin pudottaminen ja jättiläismäiset sakot ovat toki edelleen mahdollisia, mutta jos esimerkiksi nyt Citylta vähennettäisiin 15 pistettä, se olisi edelleen sarjassa esimerkiksi Chelsean ja Liverpoolin edellä ja sillä olisi vielä mahdollisuus päästä Mestarien liigaan. Pisterangaistuksen pitäisi olla huomattavasti tuntuvampi, esimerkiksi 30 pistettä, jotta se alkaisi oikeasti tuntua rangaistukselta.

Siihen, että Englannissa alettaisiin kruunata jossain kohtaa jälkikäteen uusia liigamestareita, en vielä tältä istumalta usko, vaikka toki sillekin on perusteita olemassa.

Nostit jo maanantain jutussasi esille skandaalinen vaikutukset manageri Pep Guardiolan ja Cityn pelaajien tulevaisuuteen. Mikä tässä on tilanne nyt?

Mitään virallista asiasta ei ole kerrottu, mutta mahdollisten rangaistusten ohella toinen suuri puheenaihe on ollut juuri skandaalin vaikutukset Cityn joukkueeseen.

City sai Pep Guardiolan rauhoittumaan UEFA:n syytösten aikaan sillä, että he vakuuttivat Guardiolalle, ettei seura ole tehnyt mitään väärin. Nyt tikun nokkaan on nostettu Guardiolan silloinen lausunto, että jos City on valehdellut hänelle, hän eroaa saman tien.

Guradiola on periaatteen mies ja toteuttaisi varmasti uhkauksensa nytkin, mutta ehkä vieläkin tärkeämpi kysymys on, reagoivatko Guardiola ja Cityn pelaajat tähän soppaan jo aiemmin – ja millainen vetovoima Citylla on uusien hankintojen silmissä, kunnes tämä vyyhti on saatu purettua?

En olisi yllättänyt, jos Citysta kuuluisi lähiviikkojen ja lähikuukausien aikana raskaansarjan uutisia alkaen siitä, että Guardiola eroaisi ja useat Cityn tähtipelaajat haluaisivat vaihtaa myös seuraa. On myös vaikea nähdä, että City saisi hankittua ykköskorin maailmanluokan tähtiä, jos riskinä on, että se pudotettaisiin Valioliigasta.

Mitä tässä näytelmässä seuraavaksi tapahtuu?

Ensimmäinen kysymys on se, miten City itse suhtautuu syytöksiin ja mikä on sen seuraava siirto.

Cityn ensimmäinen virallisen lausunnon mukaan indikaatio on, että City valittaa asiasta. Citylla on ilman muuta oikeus puolustautua, mutta ongelmana on, että valitustie on pitkä ja prosessi saattaa kestää vuosia. Kun prosessi on kesken, se tekee Cityn arjesta ja joukkueen rakentamisesta ja sen koossa pitämisestä erittäin haastavaa.

City varmasti toivoisi nopeampaa prosessia, mutta ainoa realistinen mahdollisuus siihen on, että City neuvottelisi Valioliigan kanssa jonkinlaisen sovitteluratkaisun. Tämän mallin heikkous on se, että City joutuisi silloin myöntämään osan syytöksistä oikeaksi. Silloin se joutuisi myös myöntämään, että se on aikoinaan valehdellut Guardiolalle ja varmasti monet pelaajatkin miettisivät moneen kertaa, haluavatko vetää ylleen Cityn tahraista pelipaitaa.

En siksi usko, että City lähtisi sovittelun tielle ja pyrkisi sellaiseen ratkaisuun, että siltä vähennettäisiin pisteitä esimerkiksi jo tällä kaudella. Todennäköisempää on, että City luottaa palkkaamaansa juristiarmeijaan ja lähtee hakemaan selätysvoittoa oikeudessa.

On ollut aika kylmäävää lukea UEFA:n City-prosessin tutkijan Yves Letermen viimepäivien lausuntoja. Hänen mukaansa UEFA:lla oli pitävät todisteet Cityn väärinkäytöksistä, mutta Cityn lakimiehet saivat kumottua syytökset ja niihin liittyneet rangaistukset urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen, CAS:in, käsittelyssä.

Tässä tapauksessa CAS:iin ei ole Valioliigan sääntöjen mukaan mahdollista valittaa, vaan Cityn mahdolliset valitukset käsitellään erilaisessa prosessissa. Ensimmäinen taho on Valioliigan oma riippumaton valituskomissio.

Miksi Valioliiga ei ole suoraan määrännyt Citylle rangaistuksia, kuten Italian Jalkapalloliitto teki aiemmin tällä kaudella Juventuksen kohdalla?

Jokainen tapaus on oma tapauksensa ja siksi Juventuksen saamaa rangaistusta ei voi suoraan verrata Cityn tilanteeseen.

Uskoisin, että yksi syy Valioliigan päätökseen on, että Valioliiga ei ole halunnut tilannetta, jossa tehdään päätöksiä, joita jonkun ajan kuluttua voidaan joutua muuttamaan. Nythän vaihtoehdot ovat lähinnä nopea sovitteluratkaisu tai  mahdollisesti vuosia kestävä valitusprosessi.

Jos ja kun edessä pitkä valitusprosessi, silloin tässä kohtaa on turha hyppiä määräänsä enempää.