Manchester United osti monsteritopparin, joka paikkaa Paul Pogban löyhyyttä

Raphaël Varane esiteltiin Manchester Unitedin kannattajille lauantaina kotiottelussa Leedsia vastaan.

JalkapalloValioliiga

Manchester United osti monsteritopparin, joka paikkaa Paul Pogban löyhyyttä

Raphaël Varane on monsteriluokan toppari, joka korvaa Manchester Unitedin puolustuksessa Victor Lindelöfin ja paikkaa Paul Pogban löyhyyttä.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 18.8.2021 | KUVAT All Over Press

Manchester United pamautti kohtalaisen kokonaisen siirtojytkyn kauden alla, kun se julkaisi ranskalaistoppari Raphaël Varanen hankinnan Real Madridista. Varane siirtyy hieman yli 40 miljoonalla punnalla madridilaisjätistä Manchesterin punaiseen seuraan.

ManUn kesän siirtoikkuna on ollut kohtalaisen mielenkiintoinen. Tähtilaituri Jadon Sancho saapui Dortmundista 85 miljoonalla eurolla. Varane on toinen kesän iso profiilihankinta.

Paljonko olisi sopiva kerroin Manchester Unitedille Southamptonia vastaan? Kurkkaa Expektiltä!

Joukkueen puolustuslinjan materiaali ei ollut viime kaudella katastrofaalinen. Victor Lindelöf ja Harry Maguire miehittivät viime kaudella paljolti aloittavien toppareiden paikkoja. Alkaneen kauden ensimmäisessä ottelussa topparipari olivat juuri Lindelöf ja Maguire.

Ongelma ManU:lla vain on keskuspuolustuksessa ollut se, että Lindelöf ei ole aivan sellainen absoluuttisen tähtikategorian monsteritoppari, jollaisia vaaditaan, kun pelataan useammasta Euroopan kirkkaimmasta pokaalista – Valioliigan ja Mestarien liigan voitosta. Lindelöfillä on vahvuuksia, mutta Varanen vahvuudet ovat sellaisia, mitä Lindelöfillä ei ole.

Varanen poikkeusominaisuuksien takia tämä hankinta antaa Ole Gunnar Solskjærille mahdollisuuden säätää ManU:n pelaamista hänen haluamaansa aggressiivisempaan suuntaan.

Tilastojen korjaaja

Manchester Unitedin kehityskohteet olivat viime kauden jälkeen selviä. Joukkueen on pitänyt yrittää hinata päästettyjen maalien määrää hieman alaspäin – ja jalostaa molempien päätyjen erikoistilannepelaamista. Puolustuspelissä pitäisi paitsi säätää päästettyjen maalien määrää hieman alaspäin, mutta tehdä se ennen kaikkea niin, että puolustuspelaaminen tuottaisi riistoja ylempänä kenttää.

Raphael Varane

Victor Lindelöf pelasi avauksessa Leedsia vastaan, mutta hänen paikkansa avauksessa on vaakalaudalla Raphael Varanen hankinnan myötä.

Jos ManU haluaa nostaa prässinsä määrää ja intensiteettiä, on puolustuslinjan kyettävä pelaamaan hieman ylempänä, kuin viime kaudella – ja siis pelaajien on pystyttävä hallitsemaan isompia alueita kentän vertikaalisuunnassa. Unitedin puolustuslinja pelasi viime kaudella keskimäärin 39 metrin päässä omasta maalistaan, kun paikalliskilpailija Cityn puolustuslinja pelasi keskimäärin 43 metrin päässä omasta maalistaan. Kaikki top 4-joukkueet pelasivat keskimäärin korkeammalla kuin ManU.

Tämän lisäksi Manchester United antoi vastustajan syöttää keskimäärin 11,9 kertaa ennen palloon kohdistuvaa prässipelitekoa. Se oli siis vasta kahdeksanneksi aggressiivisin joukkue koko Valioliigassa. Tässäkin tilastossa se oli top 4-joukkueista kaikista passiivisin.

Tämän takia Varane on hankittu. ManU haluaa olla puolustuspelillisesti monipuolisempi ja aggressiivisempi. Pelata ennemminkin suurseuran kaltaista dominoivaa jalkapalloa, kuin jäädä parhaiden seurojen joukossa passiivisimmaksi joukkueeksi.

Varane on ulottuva ja atleettinen katkojatoppari. Hän on 191-senttisenä vahva järkäle, joka puolustaa todella aggressiivisesti eteenpäin. Varane on huippupelaaja katkomaan vastustajan syöttöjä ja keskityksiä. Tässä Varane eroaa myös Lindelöfistä. Varane voitti viime kaudella kaksinkamppailut 73-prosenttisesti, kun taas Lindelöf voitti kaksinkamppailut vain 65-prosenttisesti. Varanen voittoprosentti ilmassa tapahtuvissa kaksinkamppailuissa oli peräti 82 – Lindelöfin 71.

ManU antoi ensimmäisessä ottelussaan Leedsiä vastaan esimakua siitä, miten he aikovat olla puolustamisessa parempia. Ensimmäisellä jaksolla se riisti pallon korkeasta prässistä ja teki johtomaalin suorasta vastaiskusta ja Paul Pogban ja Bruno Fernandesin yhteispelin kautta.

Pogban paikkaaja

Pallollisesti Varanessa ja Lindelöfissä ei ole mitään massiivisen suuria eroja perustekemissä.  He menettivät viime kaudella yhtä paljon palloja, eli 2,6 kertaa ottelua kohden. Varanen syöttöprosentti oli 91, kun Lindelöfin vastaava oli 92. Varane on viime vuodet ollut Real Madridissa hieman taustalla pallollisessa pelaamisessa, mutta viime kaudella syöttömäärät kasvoivat.

Vaikka Varanen rooli ja syöttömäärät kasvoivat, on Lindelöf näistä toppareista selvästi parempi edistämään peliä pallollisena. Varane antoi viime kaudella 0,13 avainsyöttöä ottelua kohden. Lindelöf sen sijaan antoi 0,31 avainsyöttöä ottelua kohden, mikä on topparille kova lukema. Lindelöf on rohkeampi ja aktiivisempi pelaaja edistämään peliä, eli pelaamaan palloja linjojen väliin tai jopa selustaan.

Leedsiä vastaan Lindelöf näytti, miten tuo asia toimii käytännössä. Hän poimi toisella jaksolla yhden kerran Bruno Fernandesin Leedsin kolmen linjan läpi maata pitkin kulkeneella suoralla murtosyötöllä. Loistava syöttö alusti Fernandesin maalin ja ManU siirtyi ratkaisevaan johtoon. Tällaisia pallollisia pelitekoja Varane ei kykene tekemään.

Solskjær kuitenkin tietää tämän. Hän halusi Maguiren vierelle toisen järkälemäisen monsteritopparin ja on valmis maksamaan hinnan pallollisen pelin pienissä marginaaleissa. Ja onhan hänellä sitten aina Lindelöf kolmantena topparina, joten valinnanvaraa on sen mukaan, mitä kentälle tarvitaan.

Leeds teki maalin siksi, että Paul Pogbaa ei kiinnostanut puolustaa minkäänlaista aluetta. Tällaisia löyhyyksiä ei Varanekaan paikkaa. Siksi norjalaisluotsilla riittää edelleen kirittävää kollektiivisessa puolustamisessa. Mutta, nyt jalkeilla olevalla pelaajamateriaalilla on suuri mahdollisuus saada puolustuspeliä jalostettua uusiin sfääreihin.