Manchester United tarvitsee mahdollisilta uusilta omistajiltaan rahan sijasta osaamista

Marcus Rashford on ollut tällä kaudella sensaatiomaisessa iskussa. Manchester Unitedista ole voinut sanoa samaa kohta kymmenen vuoteen.

JalkapalloValioliiga

Manchester United tarvitsee mahdollisilta uusilta omistajiltaan rahan sijasta osaamista

Manchester Unitedista tehtiin määräaikaan mennessä ainakin kaksi ostotarjousta. Jukka Röngän mukaan United kaipaa uusilta omistajiltaan ennen muuta osaamista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.2.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester Unitedista tehtävien ostotarjousten takaraja umpeutui perjantai-iltana. Jukka, joko tiedämme, kuka omistaa jatkossa Manchester Unitedin?

Emme vielä. Perjantain määräaikaan mennessä on tähänastisten tietojen mukaan tullut kaksi tarjousta – qatarilaisen pankkiirin sheikki Jassim Bin Hamad Al Thanin omistaman Nine Two Foundationin a Britannian rikkaimman miehen, Sir Jim Ratcliffen INEOS_in tarjoukset.

Myynnistä neuvottelu Raine Group ei ole kuitenkaan virallisesti kommentoinut tarjouksia, joten teoriassa pöydällä voisi olla vielä muitakin tarjouksia. On myös mahdollista, että tämän määräajan jälkeen voi tulla uusiakin tarjouksia. Lisäksi Glazerin perhe ei ole lopullisesti päättänyt, myykö se Manchester Unitedin kokonaan vai pelkästään siivun siitä – ja toki sekin mahdollisuus on vielä olemassa, että Glazerit sanovat tarjouksille ”kiitos ei”.

Joten paljon on vielä asioita auki ennen kuin tiedämme, kuka Manchester Unitedin jatkossa omistaa.

Myös aikataulu on vielä auki. Alun perin puhuttiin maaliskuun lopusta, mutta nyt tavoitteeksi on asetettu kauden loppu, mutta sekään ei ole mikään ehdoton aikaraja.

Mitä uskot Manchester Unitedin kaupassa tapahtuvan?

Sitä on mahdoton ennakoida. Ensimmäinen iso kysymys on se, millaisia ostotarjoukset ovat. On arvioitu, että Unitedin koko osakekannan hinta olisi 4,5–5,5 miljardia euroa. Jos tarjoukset liikkuvat noissa haarukoissa, uskon Glazereiden silloin myyvän koko Unitedin. Myös näissä molemmissa perjantaina jätetyissä tarjouksissa lähtökohtana on nimenomaan koko osakekannan osto.

Glazereista on vaikea sanoa muuta kuin sen, että heidän tähänastinen historiansa viittaa vahvasti siihen, että Manchester United oli heille alun perinkin pelkkää sijoitustoimintaa. Näin todennäköisin myyntikriteeri on se, kenen tarjous on suurin. Glazerit maksoivat alun perin Unitedista vuonna 2005 850 miljoonaa euroa ja jos he nyt kuittaavat myynnistä 4,5–5,5 miljardia euroa, niin aikamoisen sijoituksenhan he ovat tehneet.

Onko Unitedin kannattajilla suosikkia tässä kilpajuoksussa?

Suhde Glazereihin on aina ollut jäinen, joten jo pelkästään se, että poistuisivat Unelmien Teatterista, olisi iso positiivinen liike.

Näistä nyt tehdyistä tarjouksista toisen takana on Suur-Manchesterin alueella syntynyt 70-vuotias seuran ikiaikainen kannattaja ja toisen takana öljykenttien päällä operoiva pankkiiri, joka on myös sanonut kannattaneensa Unitedia koko ikänsä.

Varmasti Ratcliffe olisi läheisempi omistaja Unitedin kannattajille, mutta viime kädessä kannattajien rakkauden määrittelee se, mitä seurassa tapahtuisi jatkossa ja millä strategialla ja millä rahamäärällä Unitedia lähdetään nostamaan takaisin maailmanvaltaan.

Kummassakin nyt julki tulleessa ostajaehdokkaassa on omat negaationsa.

Arabimaihin liittyy paljon sellaisia arvoja ja asioita, joita länsimaissa kavahdetaan – ja kaikki muistavat, millaisen myrskyn silmässä Qatar oli jalkapallon MM-projektin aikana. Vaikka sheikki Jasminin tarjous on yksityinen ja vaikka hän on saanut sotilaskoulutuksen Englannissa, hän on kuitenkin Qatarin entisen pääministerin poika ja qatarilaisen vallan keskiössä.

Kemianteollisuudessa jättiläismäisen omaisuutensa tehnyt Jim Ratcliffea on puolestaan kritisoitu luonnonsuojelullisten asioiden vähättelystä ja jopa suoranaisesta luonnon tuhoamisesta.

Mutta kuten Newcastlen omistajanvaihdoksen yhteydessä reilu vuosi sitten nähtiin, Valioliigan porteista mahtuu sisällä melkoisia peikkoja venäläisiä mörköjä lukuun ottamatta.

Miten uskot Unitedille tapahtuvan jalkapalloseurana, jos he saavat taakseen upporikkaan uuden omistajan?

Unitedin ongelma ei tähänkään asti ole ollut raha, vaan osaamattomuus. Sir Alex Ferguson nosti aikoinaan Unitedin ainutlaatuiseen menestykseen, mutta kun hän jätti Unitedin kymmenen vuotta sitten, United syöksyi kaaokseen, jossa se edelleen on – ja tämän kaaoksen takana oli osaamattomuus organisoida huippuseuran operatiivinen toiminta ja sen johtaminen.

Nyt sitten kysymys kuuluu, tulisiko Manchester Unitedista uusi Manchester City, jossa asiat saatiin varsin nopeasti kuntoon kaikilla tasoilla yhteiskunnalliset asiat mukaan lukien – vai tuleeko Unitedista enemmän chelseamainen tivoli, jossa rahaa poltetaan kuin sarjakuvissa.

Itse ennakoisin, että Jim Ratcliffen ja sheikki Jasminin alaisuudessa United olisi jotain Manchester Cityn ja Chelsean välimaastosta. Jos jostain kolosta omistajaksi ilmaantuisi joku Elon Muskin kaltainen arvaamaton taho, silloin Old Traffordilla voisi tapahtua mitä tahansa.

Se on kuitenkin selvää, että United tarvitsee toki rahaa, mutta ennen kaikkea osaamista, sillä niin valitettavaa kuin se onkin, huippujalkapallosta on tullut ensisijaisesti organisaatioiden välistä kilpailua. Toki kentällä pelaavat joukkueet, mutta se, millaisia joukkueet ovat, on seurausta siitä, millaiset organisaatiot niillä on takanaan: Osataanko organisaatiot rakentaa ammattimaisesti ja palkata oikeat ihmiset avainpaikoille?

Unitedin kohdalla oli aika kuvaavaa, että seuralla ei ollut lainkaan jalkapallojohtajaa ennen kuin John Murtough nimitettiin tehtävään kaksi vuotta sitten – ja aika moni on kyseenalaistanut sen, minkä tason osaaja Murtough’kaan oikeasti on.