TPS:n hankinta NHL:n porteilta on kova – silti sopeutuminen Liigaan ei ole taattu

TPS:n tuore hankinta Michael Dal Colle on pelannut New York Islandersin riveissä 112 NHL-ottelua.

JääkiekkoLiiga

TPS:n hankinta NHL:n porteilta on kova – silti sopeutuminen Liigaan ei ole taattu

Lauantaina satavuotisjuhliaan viettäneen Turun Palloseuran sunnuntain pelaajahankinnoista toinen on statukseltaan täysin poikkeuksellinen Liigaan. Kokonaan ongelmatonta Michael Dal Collen sopeutuminen suomalaiseen jääkiekkoon ei välttämättä kuitenkaan ole.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 16.10.2022 | KUVAT All Over Press

TPS ilmoitti sunnuntaina tehneensä kaksi uutta pelaajahankintaa, kun hyökkääjät Michael Dal Colle ja Martin Johansson vahvistavat joukkueen hyökkäystä. Molempien hyökkääjien sopimukset kattavat loppukauden. Johanssonin sopimuksessa on pelaajan itsensä pyytämä try out -pykälä.

Varsinkin Dal Colle on Liigan mittapuulla poikkeuksellisen kovan statuksen hankinta. Yhdysvaltalainen on 26-vuotiaana parhaassa pelimiehen iässä. Kesän 2014 NHL:n varaustilaisuuden avauskierroksen viides varaus kertoo omaa kieltään siitä, millaisesta lahjakkuudesta Dal Collen kohdalla on puhuttu.

Vakipelaajaa Dal Collesta ei kuitenkaan New York Islandersiin tullut, vaikka viiden kauden aikana hyökkääjä pääsikin 112 NHL-ottelua pelaamaan. AHL:ssä 121 pistettä 211 ottelussa on kuitenkin näyttö siitä, että taito tehdä pisteitä on hurjista juniorivuosista säilynyt. Dal Colle yritti vielä tavoitella NHL-unelmaa tänä syksynä Ottawa Senatrosin riveistä professional try out -sopimuksella, mutta paikkaa kokoonpanossa ei harjoitusleirin jälkeen auennut.

Yleensä näin lähellä vakipaikkaa NHL-kokoonpanossa tasoltaan olevat pelaajat valitsevat Euroopasta Liigan sijaan aivan muut sarjat. Dal Collen kaltainen pelaajaprofiili on tuttu monelle esimerkiksi Sveitsin liigan ulkomaalaishankinnoista.

Dal Collen statuksesta kertoo paljon esimerkiksi seuraava vertailu: Hyökkääjä aivan Liigan kärjestä, HPK:ssa viime kaudesta lähtien ihastuttanut Michael Joly, oli Pohjois-Amerikassa pelaaja, jonka paikka oli jossain ECHL:n ja AHL:n välimaastossa, kun Dal Colle taas löysi itsensä AHL:n ja NHL:n välistä.

Kokonainen sarjataso siis erottaa TPS:n uuden hankinnan ja yhden nykyisen Liigan valovoimaisimmista hyökkääjistä.

Silti Dal Collen sopeutumisesta ei voi odottaa täysin ongelmatonta. Suomalaiseen tiiviiseen viisikkopeliin kun AHL-kiekosta on huomattavasti pidempi matka verrattuna esimerkiksi edellä mainittuun sveitsiläiseen kiekkoon, Ruotsin SHL:stä puhumattakaan.

Liigan sisälläkin Jussi Ahokkaan TPS korostaa jopa poikkeuksellisen paljon tiivistä viisikkopuolustamista.

Mitä hankinnat tarkoittavat TPS:lle?

Jo ennen kauden alkua TPS:n kokoonpano vaikutti suurseuralle hieman ohuelta, varsinkin hyökkäyspään osaamisen osalta. Turussa on odotettu vahvistusta varsinkin kärkisentterin paikalle.

Vaikka TPS:n julkistusvideolla pelaajakoordinaattori Tomi Kallio kertoi pelaajamarkkinoiden haasteista ennen NHL-leirien päättymistä, saattoi TPS myös odotella hankintoja tietoisesti lokakuulle. Alle puolen vuoden työsuhde ulkomaalaispelaajan kanssa tiettävästi tuo selvää helpotusta pelaajien lähdeveroon.

Kallion mukaan Sekä Dal Collelta että Johanssonilta odotetaan myös tulosta. Varsinkin Johanssonin kohdalla siihen voidaan asettaa pieni kysymysmerkki. Kolminkertainen Ruotsin mestari oli jo viime kaudella Färjestadin mestarijoukkueessa puolustavan keskushyökkääjän roolissa.

Aiemmin urallaan Johansson on toki onnistunut tekemään myös pisteitä, mutta tehopistevastuuta hän on kantanut lähinnä laitahyökkääjänä.

Sekä Johansson että Dal Colle pystyvät pelaamaan sekä laitahyökkääjänä että keskushyökkääjänä. Juuri tähän seikkaan kytkeytyy toinen kysymysmerkki.

On ajatuksen tasolla hyvä, että pelaajat ovat monikäyttöisiä. Kärkirooleihin hankitut sentterilaiturit eivät kuitenkaan aina ole se paras ratkaisu. Lisätietoja voi kysellä viime kauden Oulun Kärpiltä.