Manchester Unitedin kriisi syvenee, mutta Erik ten Hagin potkuihin on vielä pitkä matka
Manchester United on ajautunut nopeasti syvään kriisiin. Jukka Rönkä avaa kriisin taustat ja sen mitä Unelmien Teatterissa seuraavaksi tapahtuu.
Manchester Unitedin synkkä alkukausi sai jatkoa tiistaina, kun se hävisi Mestarien liigassa Galatasaraylle kotikentällään 2-3. Jukka, joko Manchester United on kriisissä?
Kriisissä Manchester United on ilman muuta, mutta ei vielä niin syvässä, että tässä alkaisi päitä putoamaan.
United on hävinnyt nyt molemmat Mestarien liigan ottelunsa ja sen jääminen jo alkulohkoon on todellinen uhkakuva. Valioliigassa United on hävinnyt seitsemästä ensimmäisestä ottelustaan neljä ja se on jäänyt sarjaa johtavasta Manchester Citysta jo yhdeksän pistettä.
Monet laskivat, että United saisi oikaistua heikon sarja-avauksensa, mutta sen kierre on vain syventynyt. Joukkue on hävinnyt kaikki kekkerit mukaan lukien seitsemästä edellisestä ottelustaan viisi ja tämän putken kahdesta voitosta toinen tuli pilipalicupissa eli Liigacupissa.
Se on selvää, että näin Unitedin kausi ei voi kovin pitkään jatkua. Erik ten Hag juhlittiin viime kaudella Old Traffordilla uuden aikakauden lähettiläänä, mutta tällä kaudella hänen sädekehänsä on alkanut murentua.
Heikkojen tulosten lisäksi ten Hag on saanut rapaa niskaansa myös tavasta, jolla hän on hoitanut Jadon Sanchon tapauksen. Unitedin pelaajien mitan on sanottu tulleen täyteen Sanchon heikkoa harjoitteluasennetta kohtaan ja myöhästelylle harjoituksista, mutta toisaalta he eivät ole hyväksyneet sitä, että ten Hag teki asiasta julkisen. Pukukopin ongelmat pidetään yleensä pukukopissa, eikä niistä vihjailla julkisuudessa, kuten ten Hag teki.
Mikä Manchester Unitedin ongelma on?
Unitedin kaaoksen takana on valtaisa asiavyyhti.
Ongelmien ydin lähtee siitä, miten Manchester Unitedia on viimeiset vuodet hoidettu ja miten se on organisoitu. Tätä seuratason turbulenssia on lisännyt farssiksi muuttunut seuran myyntiprosessi, joka on vaikeuttanut joukkueen rakentamista ja uusien pelaajien hankkimista.
Viime tammikuussa ten Hagilla ei ollut lupa ostaa yhtään pelaajaa ja kesällä hänen ykköstargettinsa uivat ohi katiskan ja korvaavat vaihtoehdot saatiin veneeseen vasta siirtoikkunan loppumetreillä.
Vaikka Manchester Unitedin tilanne onkin erilainen kuin Chelsean, perusongelma on molemmissa seuroissa sama: komentosillalla olevat ongelmat heijastuvat kaikkeen – myös pelikentälle.
Se, että Unitedin korttitalo natisee liitoksissaan, ei kuitenkaan vapauta ten Hagia ja joukkueen valmennusjohtoa vastuusta. En kuitenkaan syytä pelillisestä kaaoksestaan pelkästään ten Hagia, sillä Unitedilla on valtava määrä loukkaantumisia, jotka ovat sotkeneet merkittävällä tavalla Unitedin alkukautta.
Monet ovat pilkanneet ten Hagin itkemistä, ettei hänellä ole ollut vielä kertaakaan mahdollisuutta valita parasta mahdollista joukkuetta koko puolentoista vuoden Unitedissa olonsa aikana. Toki ten Hagin kitinässä on koomisiakin vivahteita, mutta eihän se kuitenkaan muuta muuksi sitä, että loukkaantumiset ovat sotkeneet merkittävällä tavalla Unitedin pelaamista. Nytkin sillä oli Galatasaray-ottelusta eri syiden vuoksi sivussa peräti kahdeksan pelaajaa.
Tilannetta ei helpottanut myöskään se, että Sancho casen lisäksi tiistaina vaihdosta kentälle tullut Antony on joutunut pahoinpitelyepäilyjen vuoksi poliisin kuultavaksi.
Loukkaantumiset ovat iskeneet pahiten puolustukseen, jota on jouduttu rukkaamaan ottelusta toiseen. Tiistainakin United kaatui ennen muuta surkeaan puolustuspeliinsä.
Kaiken lisäksi kesällä Interistä ostettu maalivahti Andre Onana on ollut alkukauden aikana suurissa vaikeuksissa. Hän on toki tehnyt loistavia torjuntoja, mutta niiden vastapainoksi hänelle on sattunut karmeita mokia, kuten tiistainakin, kun hänen heikko avauksensa johti Casemiron hätätaklaukseen ja brasilialaisen ulosajoon sekä rangaistuspotkuun, jonka Mauro Icardi ampui United hetkelliseksi helpotukseksi ohi maalin.
Saako ten Hag oikaistua Manchester Unitedin kurssin?
Unitedin pelaamisessa on ollut alkukauden aikana paljon hyviä elementtejä, mutta loukkaantumisten vuoksi pelaamista ei ole saatu missään vaiheessa rauhoitettua ja vakautettua. Tämä on näkynyt siinä, että Unitedille on tullut jatkuvasti virheitä. Hyökkäyspään virheet eivät ole näkyneet tulostaululla, mutta puolustuspään virheet ovat näkyneet.
Kun kaiken turbulenssin keskellä tulokset ovat olleet huonoja, tunnelma Unitedin leirissä on alkanut kiristyä. Ten Hagin tärkein tehtävä on nyt saada tämä kierre nyt poikki ja palautettava Unitedin tekemiseen jälleen samanlainen itseluottamus, jolla tasolla se oli viime kaudella pitkiä jaksoja.
Tehtävä ei ole helppo, varsinkin, jos loukkaantumis- ja poissaolokierre ei hellitä, mutta tästähän ten Hagille maksetaan. Vaikka Unitedilta on puuttunut paljon pelaajia, suurin osa Valioliigan managereista vaihtaisi saman tien materiaalit päikseen rammankin Unitedin kanssa.
Sanoin jo ennen kautta, että tällä kaudella Old Traffordilla testataan etenkin yhtä miestä, ten Hagia, ja nyt häntä testataan.
Miten lähellä ten Hag on kuilun reunaa?
Kaikki riippuu nyt tulevista tuloksista, mutta vaikka United rämpisi tulevinakin viikkoina samalla tasolla kuin tähän asti, en usko pikaisiin potkuihin. Tällä vauhdilla puhuttaisiin mieluummin jostain marraskuun lopun ja joulun välisestä ajasta, jolloin ten Hag olisi oikeasti potkuvaarassa.
Siinä vaiheessa tehtävillä korjausliikkeillä voitaisiin kaudesta pelastaa vielä se, mitä pelastettavissa on, ja siinä vaiheessa uusi manageri ehtisi vaikuttaa myös tammikuun siirtoikkunassa tehtäviin muutoksin joukkueessa.
Myös kaksi edellistä potkut saanutta Unitedin manageria, José Mourinho ja Ole-Gunnar Solskjær, erotettiin juuri tuossa aikaikkunassa.
Itse en tältä istumalta usko ten Hagin potkuihin tällä kaudella. Hän osoitti viime kaudella, että hän on hyvä valmentamaan modernia jalkapalloa ja hän osaa organisoida pelin eri vaiheet. Kun ten Hag on saanut nyt joukkueeseen ensimmäisen huippuluokan ysipaikan pelaajan, Rasmus Højlundin, myös tältä osin ongelmat ovat lähteneet korjautumaan.
Ten Hagin haasteena ovat enemmänkin johtamiseen liittyvät kysymykset. Ten Hagilla on ollut paha taipumus ulkoistaa syyt ja hän on syyttänyt useaan otteeseen pelaajia julkisuudessa joko suoremmin tai epäsuoremmin.
Toki näinkin voidaan joukkuetta ja pelaajia johtaa, mutta siinä on se vaara, että vaikeuksien hetkellä pelaajat kyllä muistavat, onko manageri seissyt vaikeuksien hetkellä heidän rinnallaan vai luimistellut heidän selkänsä takana ja yrittänyt siten pestä omia käsiään.