Manchester Unitedin manageripelissä ei ole yhtään täydellistä korttia

Mauricio Pochettino on brittimedian ykkössuosikki Manchester Unitedin seuraavaksi manageriksi.

JalkapalloValioliiga

Manchester Unitedin manageripelissä ei ole yhtään täydellistä korttia

Manchester United joutuu tekemään kaikissa skenaarioissa riskivalinnan valitessaan seuraajan sunnuntaina potkut saaneelle Ole Gunnar Solskjaerille.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.11.2021

Manchester Unitedin seuraavan managerin valinnasta ei tule helppoa. Tehtiinpä valinta nyt tai vasta kesällä, saatavilla ei ole täydellistä vaihtoehtoa ja muidenkin vaihtoehtojen määrää karsii se, että Manchester Unitedilla ei ole tässä tilanteessa mahdollisuutta ottaa minkäänlaista riskiä tai lähteä rakentamaan projektia, joka toisi tuloksia kahden tai kolmen vuoden päästä. Näillä pelaajilla tulosta on tultava heti, viimeistään ensi kaudella.

Kaiken lisäksi managerin pitäisi peluuttaa vielä sellaista jalkapalloa, jota Old Trafford suostuu nielemään. José Mourinholla oli toki muitakin ongelmia, mutta yksi suurimmista oli se, että hänen puolustusvoittoinen bussijalkapallonsa oli sellaista jalkapalloa, jota Old Traffordilla katsottiin ja siedettiin vain pakon edessä – eikä silloinkaan.

Miten Manchester Unitedille käy tällä kaudella? Tästä lyömään vetoa Expektillä!

Antonio Conte olisi ollut valmis hyppäämään Manchester Unitedin ohjiin, mutta niitä ei haluttu hänelle antaa. Osin Conten jalkapallon takia, mutta myös siksi, että Old Traffordin hierarkia ei halunnut niin ehdotonta manageria, jollaiseksi Conte on osoittautunut. Toki kompromisseihin valmiin managerin kanssa voi olla hauskempi tehdä yhteistyötä, mutta nyt Conte on kiusallisen lähellä muistuttamassa siitä, mitä Old Traffordilla olisi voinut olla, mutta mitä siellä nyt ei ole.

ElmoTV kävi läpi tämän hetken kärkiehdokkaat Ole Gunnar Solskjaerin seuraajaksi.

Mauricio Pochettino

Manageri Sir Alex Fergusonin suosikki Manchester Unitedin seuraavaksi manageriksi. Nauttii edelleen sädekehästä, jonka sai vakautettuaan tuuliviirimäisen Tottenhamin ja nostamalle sen Mestarien liigan vakiokaartiin – ja jopa vuoden 2019 finaaliin.

Pochettinon jalkapallo sopisi Old Traffordille. Se on modernia ja viihdyttävää, joskaan ei yltiöpäisen hyökkäysvoittoista.

Mutta Pochettinolla on myös varauksensa. Niistä suurin on se, mitä tapahtui Tottenhamissa hänen viimeisenä vuotenaan. Tottenham oli vielä tammikuun alussa 2019 Valioliigassa toisena, kuuden pisteen päässä sarjaa johtaneesta Liverpoolista. Mutta sitten alkoi syöksy, joka jatkui seuraavaan kauteen ja Pochettinon potkuihin marraskuussa 2019.

Zidane, Pochettino vai joku muu? Nakkaa veto sisään Expektillä!

Kysymys ei ollut vain siitä, että Tottenham oli hävinnyt ennen Pochettinon potkuja enemmän otteluita (18) kuin mikään muu joukkue Valioliigassa vuoden 2019 aikana ja se oli voittanut koko kalenterivuoden aikana vain kuusi liigaottelua. Kysymys, joka sai Tottenhamin vetämään liipaisimesta vain puoli vuotta Mestarien liigan finaalipaikan jälkeen, oli se, ettei Pochettino pystynyt korjaamaan millään tavoin Tottenhamin syöksyä. Kun hän sai potkut, Spurs oli sarjassa 14:s ja voittanut kauden 12 ottelustaan vain kolme.

Pochettino nimitettiin vajaa vuosi PSG:n manageriksi ja vaikka PSG johtaa Ligue 1:stä, PSG:n miljardimiehistön peli ei ole häikäissyt sen enempää Ranskan kentillä kuin Mestarien liigassakaan. Myös jääminen viime kaudella sarjassa toiseksi oli tahra Pochettinon maineeseen.

Arvio: Kiistatta yksi kärkiehdokkaista. Maine puolta valintaa, mutta palkintokaapissa ei ole muuta kuin Ranskan cupin voitto viime keväältä. Nostaisi Manchester Unitedin kärkisijoille, mutta nostaisiko mestariksi asti?

Brendan Rodgers

Kokenut manageri, joka on saanut Englannissa kultasormen maineen. Jäi Liverpoolissa Anfieldin folkloren mukaan Steven Gerrardin liukastumisen päähän liigamestaruudesta. Johti Liverpool-vuosiensa jälkeen menestyksellisesti Celticia ja sen jälkeen Leicesteria helmikuusta 2019 lähtien.

Luotsannut molemmilla täysillä kausillaan Leicesterin Valioliigassa viidenneksi. Viime keväänä Leicester juhli ensimmäisen kerran historiansa aikana FA Cupin voittoa.

Moderni pelifilosofia, uskoo pallonhallintaan, pystyy organisoimaan joukkueen pelin molempiin suuntiin.

Arvio: Takuuvarma valinta, saisi varmasti korjattua Manchester Unitedin kurssin ja vakautettua pelaamisen ja nostettua sen yhdeksi kärkijoukkueista. Mutta riittäisikö silti putket taistella ja voittaa liigamestaruus? Joka tapauksessa riskittömin valinta nyt esillä olevista nimistä.

Zinedine Zidane

Manageripelin loistokkain ja jumaloiduin nimi, suuri ZZ. Vaikka media on paukuttanut kovaan ääneen, ettei Manchester Unitedin managerin paikka kiinnosta Zidanea, nimi kannattaa pitää edelleen hatussa.

Zidanen saavutuksia valmentajana ei voi sivuuttaa. Luotsasi Real Madridin neljän ja puolen kauden aikana kahdesti La Ligan mestariksi ja kolmesti Mestarien liigan voittajaksi.

Kaikki eivät ole kuitenkaan vakuuttuneita Zidanen ylivertaisuudesta valmentajana. Marca julkaisi sunnuntaina mielenkiintoisen vertailun, miten Real Madridin pelaaminen on kehittynyt kesällä Zidanen seuraajaksi palkatun Carlo Ancelottin alaisuudessa.

Real Madridilla oli vuosi sitten 13 kierroksen jälkeen La Ligassa 26 pistettä, nyt 30. Tehtyjen maalien keskiarvo on ollut tällä kaudella 2,30 maalia per ottelu, kun se on tällä kaudella oli 1,69 maalia. Päästettyjen maalien keskiarvo on pudonnut 1,3 maalista 1,0 maaliin.

Real Madrid on laukonut tällä kaudella keskimäärin 5,8 laukausta per ottelu, kun viime kaudella se oli tässä vaiheessa kautta laukonut 3,8 kertaa ottelua kohti. Konversio on noussut Zidanen aikaisesta alle 50 prosentin lukemasta 75 prosenttiin. Pallonhallintaprosentti on sen sijaan aavistuksen laskenut, mutta on edelleen 57 prosenttia.

Arvio: Suurempi nimenä kuin valmentajana. Osoittanut Real Madridissa, että saa supertähdet sitoutumaan yhteiseen päämäärään, mutta riittääkö Zidanen kyky organisoida pelin eri vaiheet kuitenkaan Valioliigassa, jossa vastassa on maailman tämän hetken valmentajakerma?

Erik ten Hag

Mielenkiintoinen nimi valmentajataivaalla. Hurmannut maailman jalkapalloyhteisön Ajaxin loistopeleillä Mestarien liigassa, varsinkin kaudella 2018–19, jolloin paikka Mestarien liigan finaalissa jäi hiuskarvan murto-osan päähän. Voittanut kolme täyden aikana Ajaxissa kahdesti liigamestaruuden.

Pelaa hollantilaisen jalkapallon hienompien perusoppien mukaista modernia ja hyökkäävää jalkapalloa. Sopisi jalkapallonsa puolesta täydellisesti Old Traffordille.

Mutta Ajaxin valmentaminen ja Hollannin mestaruus ovat eri asioita kuin valmentaa nykypäivän Valioliigan kärkiseuraa. Jotkut ovat istuttaneet ten Hagia uudeksi José Mourinhoksi, joka nousi suoraan Portosta Valioliigan mestariksi. Mutta siihen aikaan Valioliigassa oli vain kaksi muuta kilpasarjan joukkuetta, loput olivat pelkkiä haastajasarjaa.

Arvio: Long shot, sanoisi englantilainen. Korkean riskitason valinta, vaikka 51-vuotiaassa hollantilaisessa onkin paljon hyvää.

Julen Lopetegui

Manchester Unitedin manageripelin musta hevonen. Uutiset Lopetuguista voisi muuten sivuuttaa, mutta uutisissa on kaksi varteenotettavaa taikasanaa: Jorge Mendes. Hänen sanotaan ajavan Lopeteguita Unitedin manageriksi ja silloin korvat kannattaa pitää auki. Mikään ei ole Mendesin valtapiirissä mahdotonta, varsinkin, kun Mendesin tunnetuin asiakas on tällä hetkellä Cristiano Ronaldo.

Lopetegui on Espanjan maajoukkueen entinen päävalmentaja, joka joutui eroamaan ennen vuoden 2018 MM-kisoja, kun hänen sopimuksensa Real Madridin kanssa tuli julki. Kesti Realin lauteilla vain muutaman kuukauden, kunnes sai potkut. Tehnyt hyvää työtä sen jälkeen Sevillassa, jonka johti toissa kaudella Eurooppa-liigan voittajaksi.

Arvio: Vielä pidemmän siiman päässä oleva valinta kuin ten Hag, mutta kovan luokan ammattilainen. Istuisiko kuitenkaan Old Traffordille. Sopii epäillä.

Wayne Rooney

Rooney ei kannata määräänsä enempää moukaroida valmentajana, sillä hän on tehnyt siedettävää työtä Derbyn kaaoksen keskellä. Olisi ollut aiemmin unelmavalinta monelle nostalgikolle, mutta Ole Gunnar Solskjaerin esimerkki on karistellut Rooneyn valinnasta kaiken taikapölyn.

Arvio: Olisi täydellinen riskivalinta nyt, mutta mene ja tiedä tulevaisuudessa.