Manchester Unitedin ostot kertovat uudesta strategiasta, mutta tiellä on edelleen iso tulppa

18-vuotias topparilpaus Leny Yoro on lähellä siirtoa Manchester Unitediin.

JalkapalloValioliiga

Manchester Unitedin ostot kertovat uudesta strategiasta, mutta tiellä on edelleen iso tulppa

Manchester Unitedin pelaajasiirrot kertovat uudesta strategiasta, mutta Jukka Röngän mukaan strategian tiellä on riskialtis tulppa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.7.2024 | KUVAT All Over Press

Manchester United on hankkimassa jo toisen uuden kovan luokan pelaajan viikon sisällä Joshua Zirkzeen lisäksi, kun 18-vuotias ranskalaistoppari Leny Yoro matkusti Manchesteriin lääkärintarkastukseen. Jukka, millaisen pelaajan Manchester United saa 50 miljoonalla eurolla?

En vielä pitäisi aivan 100-prosenttisen varmana Yoron siirtoa, vaikka tuosta lääkärintarkastukseen matkustamisesta kertoi itse David Ornstein.

Yoro haluaisi siirtyä Real Madridiin ja odottaa varmasti viimeiseen asti ja vielä muutaman minuutin senkin jälkeen, tulisiko Madridista Lillelle konkreettista tarjous, jonka Lille hyväksyisi. Nyt Lille on hyväksynyt Manchester Unitedin tarjouksen ja Yoro on neuvotellut valmiiksi omat ehtonsa Manchester Unitedin kanssa, mutta on sitä ennenkin vaihdettu seuraa vielä lääkärintarkastuksen jälkeen.

Mutta jos Manchester United saa Yoron, se saa silloin riveihinsä yhden Euroopan tämän hetken lupaavimmista nuorista toppareista. Jo yksistään se, että hänen perässään on ollut lukuisia suurseuroja Real Madridista ja Manchester Unitedista alkaen kertoo siitä, kuinka lupaavana Yoroa pidetään.

Myös 50 miljoonan euron siirtosumma on hurja summa, kun sitä ei ole nyt maksamassa jokin puolipäätön seurajohtaja, vaan Dan Ashworthin johtama Manchester Unitedin uusi rekrytointiosasto.

Sanoit aiemmin, että Manchester Unitedin tekemiseen on palannut järki. Onko se palannut myös joukkueen rakentamiseen?

On. Manchester United maksoi viime ja toissa kesänä pelaajista järjettömiä ylihintoja, mutta nyt linja on selvästi tiukentunut. Nyt ostetaan toki edelleen haluttua laatua, mutta siitä ollaan valmiit maksamaan vain käypä hinta.

Hyvä esimerkki on Jarrad Branthwaiten tapaus. Everton pyytää 21-vuotiaasta topparista 70 miljoonaa puntaa, mutta Manchester Unitedin tekemät tarjoukset liikkuvat 35-40 miljoonan punnan luokassa.

Kun Everton ei ole joustanut Branthwaiten hinnasta eikä ilmeisesti halua enää myydä häntä, Manchester United on kääntänyt katseensa kahteen muuhun toppariin, Bayern Münchenin Matthijs de Ligtiin ja Yoroon, jotka se saa selvästi halvemmalla kuin Branthwaiten.

Vaikka Yoro on vasta 18-vuotias, Manchester United tuskin enää ostaa kolmatta huippukallista topparia, jos se saa Yoron ja de Ligtin.

Toinen ja vielä tärkeämpi asia on, mitä nämä hankinnat kertovat Manchester Unitedin strategiasta. Yoro on 18-vuotias, Zirkzee 23-vuotias ja de Ligt 24-vuotias – ja vaikka United ostaisi vielä Ivan Toneyn kaltaisen 28-vuotiaan pelaajan, näiden siirtojen viesti on selvä: United panee ensin perustat kuntoon eikä tähtää huippukalliilla laastarihankinnoilla pikaiseen menestykseen.

Ralf Rangnick sanoi aikoinaan, että Manchester United on kuusi vuotta Liverpoolia jäljessä urheilullisesti. En ota kantaa kuuteen tai viiteen vuoteen, mutta United on selvästi valmis etenemään hieman hitaampaa, mutta kestävämpää reittiä pitkin takaisin huipulle.

Meneekö siihen kaksi vai kolme kautta vai enemmän riippuu monista muuttujista – niin seuran sisäisistä kuin myös ulkoisista. Jatkaako esimerkiksi Arsenalin prosessi edelleen kehittymistä? Mitä tapahtuu Manchester Citylle ensi kauden jälkeen – jatkaako Pep Guardiola tai heitetäänkö se kokonaan ulos Valioliigasta? Tai onnistuuko Arne Slot Jürgen Kloppin seuraajana?

Nuo ulkoiset muuttujat ovat ymmärrettäviä, mutta mihin viittaat sisäisillä muuttujilla? Erik ten Hagiin?

Nimenomaan ten Hagiin. Nämä Manchester Unitedin tämän kesän hankinnat kertovat selkeästi uudesta strategiasta, mutta sen tiellä on edelleen yksi iso riski – ten Hag.

Ten Hag on ollut nyt Unitedin manageri kaksi kautta ja vaikka hän on voittanut tänä aikana FA Cupin ja Liigacupin, hän on silti ollut valtava pettymys. Siitä kertoo myös se, että ten Hagin paikkaa tarjottiin suoraan tai epäsuoraan kevään aikana 4-5 eri managerille, mutta kun asiaa ei saatu paketoitua, sitten palattiin ten Hagin luokse ja sanottiin, että sinä oletkin loistava manageri.

Vaikka United jatkoi ten Hagin sopimusta vuodella eli vuotee 2026 saakka, en usko, että luottamus ten Hagia kohtaan olisi korjautunut kesän aikana yhtään mihinkään.

Näen myös Ruud van Nistelrooyn ja René Haken palkkaamisen ten Hagin uusiksi apuvalmentajaksi on jonkinasteista varautumisena siihen, että jos homma ei pelitä ten Hagin kanssa ensi kaudella, jompikumpi herroista hyppää ainakin väliaikaisesti puikkoihin.

Hakélla on pitkä kokemus Hollannin pääsarjajoukkueiden päävalmentajana ja van Nistelrooy teki hyvää työtä PSV:ssä ennen vuoden takaista yllätyseroaan.

Lisäksi van Nistelrooy on entinen Manchester Unitedin pelaaja ja vaikka managerimarkkina onkin muuttunut radikaalisti viimeisen 20-30 vuoden aikana, van Nistelrooylla olisi Manchester Unitedin manageriksi sopiva profiili.

Toki ten Hag voi myös taikoa ihmeen ja onnistua, sillä kyllähän hän teki Ajaxissa loistavaa työtä. Ajax on kuitenkin erilainen seura kuin Manchester United – tai ainakin se United, jollainen se oli ennen Sir Jim Ratcliffen tuloa. Menemättä sen enempää syy ja seuraussuhteisiin, tilanne on joka tapauksessa se, että jos ten Hag ei onnistu tulevalla kaudella, ulko-ovelle ei ole pitkä matka.

Siirtoikkunan sulkeutumiseen on vielä puolitoista kuukautta aikaa. Mitä peliliikkeitä Old Traffordilla tullaan tänä aikana näkemään?

Määrällisesti näemme varmasti enemmän lähtöjä kuin tuloja.

Manchester United on tyhjentänyt varastojaan kovalla kädellä. Raphaël Varanen, Anthony Martialin ja Brandon Williamsin sopimuksia ei uusittu. Alvaro Fernandez ja Willy Kambwala on myyty ja Donny van de Beek lainattu Gironaan.

Mason Greenwood on sopinut siirtyvänsä Marseilleen, Scott McTominay neuvottelee Fulhamin kanssa ja Aaron Wan-Bissaka on lähellä siirtoa West Hamiin. Lisäksi Jadon Sancholle etsitään kuumeisesti uutta seuraa, vaikka Sancho onkin palannut Unitedin harjoituksiin.

Myös Casemiron ja Victor Lindelöfin lähtöjä pidetään varmana, eivätkä myynnit välttämättä tähän lopu. Ehkä suurin kysymys on se, mitä tapahtuu Marcus Rashfordille. Olisiko hän oikeasti myynnissä, jos sieltä kömpisi esiin joku potentiaalinen ostaja ja millaiseen seuraan Rashford itse olisi valmis siirtymään?

Tulopuolella Yoron lisäksi pisimmällä neuvottelut ovat PSG:n keskikenttäpelaaja Manuel Ugarten hankkimisesta. Kysymys on enää pitkälti vain siitä, tuleeko Ugarte pysyvällä siirrolla Old Traffordille vai jonkinlaisella lainajärjestelyllä.

Lisäksi kannattaa varautua yllätyksiin. Vaikka siirroilla spekuloidaan jatkuvasti, yleensä seurat pystyvät tekemään myös yllättäviä siirtoja – ja tämä koskee myös Manchester Unitedin uutta regiimiä. Haasteena on toki se, ettei Manchester United pysty tarjoamaan ensi kaudella Mestarien liiga -jalkapalloa, mutta toisaalta Unitedin vetovoima siirtomarkkinoilla on edelleen kova.