Maneesin taikuri on kiistatta 1970-luvun paras pelaaja

PesäpalloPesis100

Maneesin taikuri on kiistatta 1970-luvun paras pelaaja

Monikäyttöisenä pelaajana Ilpo Kytösalmi teki uraa ensin lukkarina ja myöhemmin kakkospolttajana kaihtamatta myöskään muita pelipaikkoja.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 2.1.2023 | KUVAT Lauri Heino

ElmoTV:n pesäpallon 100-vuotisjuhla huipentuu kymmenen parhaan modernin pesäpalloajan kaikkien aikojen miespelaajan listaan. ElmoTV julkaisee valintansa countdownina. Julkaisemme yhden pelaajan kerrallaan tästä eteenpäin seuraavan kymmenen päivän ajan. Lista jatkuu sijalta kuusi.

6. Ilpo Kytösalmi – tyylikäs, monipuolinen, IPV:n pesislegenda

Ilpo Kytösalmi on raikas tuulahdus pesäpalloilun huipputasolta 1960, -70 ja 80-luvulta. Kytösalmen pesäpalloilijan ura mestaruussarjassa alkoi vuonna 1964 ja kesti 21 kautta aina vuoteen 1985. Lempinimet Maneesin Taikuri ja Mr. Pesäpallo kertovat paljon Kytösalmen upeasta urasta. Hän oli kiistattomasti 1970-luvun paras pesäpalloilija.

Ura alkoi liukasliikkeisenä ja nopeatempoisena lukkarina. Niistä poiki vuoden lukkaripalkinto vuonna 1970, jolloin Imatra pelasi Suomen sarjaa, sekä vuoden parhaan pesäpalloilijan palkinto seuraavana vuonna 1971.

Imatran Pallo-Veikkojen menestyksekäs 1970-luku huipentui kultavuosiin 1977–78, jolloin Kytösalmi oli siirtynyt linjan avainpelaajaksi kakkospolttajan tontille. Ulkopelissä Kytösalmi oli monikäyttöinen, varmaotteinen ja liikkuva pelaaja, joka Itä-Länsi-otteluissaan pystyi operoimaan etukentällä ja kaikissa polttolinjan rooleissa. Itä-Länsiä kertyi uralle 13. Vielä 1980-luvulla hän palasi lukkarin vaativalle tontille.

Sisäpelissä hän oli huippuhyvä kärkimies. Hänen vahvaa sisäpelirooliaan korostavat mainiot tilastosijoitukset, jotka pitävät vielä tällä hetkellä. Hän on viidentenä runkosarjan kaikkien aikojen etenijätilastossa 592 tuodulla juoksulla. Pesispörssissä Kytösalmi komeilee sijalla 13. ja hän rikkoi ensimmäisenä pelaajana pesispörssin 1900 pisteen rajan 1982.

Tyylikkyys, monipuolisuus, voittavat suoritukset pelitilanteissa ja konstailematon johtajuus kuvastavat hyvin Ilpo Kytösalmen pesisuraa.

***

ElmoTV:n kaikkien aikojen listalle, on pelaajat valittu modernin pesäpallon ajalta, 1960-luvulta 2020-luvulle. Pesäpalloilijoiden vertailu on vaikeaa ja ajanjakson valinta perustuu ylimmän sarjatason ottelumääriin. 1964 siirryttiin kaksinkertaiseen sarjajärjestelmään ja ottelumäärä kasvoi 22:een. 1980-luvun lopusta lähtien on pelattu erilaisia mitalisarjoja ja ylempiä pudotuspelejä, joiden merkitys parhaiden valinnoissa on ollut myös suuri.