Manse lyötiin kanveesiin myös Joensuussa, mutta syytä huoleen ei ole

Perttu Ruuska maila ei ole ollut kaikista kuivimmassa kunnossa kauden alkumetreillä.

Pesäpallo

Manse lyötiin kanveesiin myös Joensuussa, mutta syytä huoleen ei ole

Manse hävisi jo toisen ottelunsa peräkkäin. Pekka Arffmanin mukaan syytä huoleen ei kuitenkaan ole.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.5.2022 | KUVAT All Over Press

Joensuu voitti Mansen perjantaina Mehtimäellä 2-0 (6-2, 4-2). Mansella on neljästä ottelusta vain kuusi pistettä ja lyötyjä juoksuja on vain 19. Pekka, pitääkö Mansen kannattajien olla huolissaan?

Ei pidä. Mansen ulkopeli on ollut kauden avausotteluissa todella hyvää, mutta se, missä Mansella on ollut ongelmia, ovat kotiutukset. Niihin myös perjantain ottelu ratkesi. Manse hallitsi molempia jaksoja ja teki yhteensä 14 kolmostilannetta, joista se teki vain neljä juoksua.

Sanotaan, että tulos ei valehtele, mutta ainakaan se ei kertonut perjantaina koko totuutta – ei Mansesta, eikä myöskään Joensuusta. JoMa teki ottelussa 15 kolmostilannetta, mutta niistä seitsemän tuli kahdella lyönnillä.

Both Finland & Canada to win their semifinal matches 28/5/2022 – check the odds at Expekt!

Ensimmäinen noista lyönneistä oli harvinainen virhe Juuso Myllyniemeltä. Hän yritti polttaa etenijän kolmoselle nopealla heittoliikkeellä, mutta pallo pitäisi tietenkin ottaa ensin kiinni ja heittää vasta sitten. Nyt pallo meni maisemaan ja takatilanteen sijasta tuli kolme juoksua ja ensimmäinen jakso oli siinä.

Toinen noista juoksuista käänsi toisen jakson neljännellä tasoittavalla kahden palon tilanteessa Mansen 2-0-johdon 2-4-tappioksi. Siinä lyönnissä ei ollut nokan koputtamista, sillä Juho Toivolan merkattu lyönti kakkospesän päältä oli todella hyvä lyönti. Toki Manse voi sanoa, että ensimmäisen juoksun toi kuollut mies, sillä kolmostuomari poltti hänet aiemmassa tilanteessa kolmospesälle, mutta päätuomari muutti tuomiota ja tilanne jatkui.

Sanoit, että Mansen ongelma on kotiutukset. Eikö Mansella pitäisi olla jopa Superin kovin tykistö?

Mansella on kolme huippukotiuttajaa, lyöjäjokeri Perttu Ruuska sekä numerolla lyövät Juha Puhtimäki ja Henri Puputti. Tällä hetkellä heistä kenenkään lyönti ei ole kohdallaan kotiutustilanteissa.

Paineet alkavat kasvaa varsinkin Ruuskan niskassa, sillä hänet hankittiin Manseen nimenomaan lyömään juoksuja. Nyt hän on lyönyt 18 yrityksellä vain seitsemän juoksua eli hänen onnistumisprosenttinsa on vain 39. Puputin onnistumisprosentti kotiutuksissa on siedettävä 50 ja Puhtimäellä 33.

Toki noiden prosenttien pitäisi olla parempia, mutta ongelma ei ole pelkästään kotiuttajissa. Mansella on ollut vaikeuksia myös kärkensä kanssa. Severi Tikkakoski ei ole mikään varma ykkönen ja Timo Torpallakin on ollut vaikeuksia mennä nollassa kentälle. Jos Manse ei saa kärkeä kentälle, silloin osa Tuomas Jussilan, Myllyniemen, Puputin ja Puhtimäen muodostaman moottorin hurjista tehoista jää käyttämättä.

Mansen kakkoskärki on hyvä, mutta ongelmana on, ettei kakkoskärjessä ole kotiuttajia, ellei Ruuska ole käyttämättä. Toinen huolestuttava asia Mansen sisäpelissä on ollut se, että kun sisäpeli ei ole pyörinyt odotetulla tavalla, lähes kaikki kotiutukset ovat kasaantuneet Ruuskalle, Puhtimäelle ja Puputille, jolloin tilanteet eivät ole jatkuneet ja jakautuneet muillekin pelaajille luonnollisella tavalla. Nyt esimerkiksi Lauri Kivistä on käytetty yksinomaan vaihtajana, vaikka hänkin on periaatteessa potentiaalinen kotiuttaja.

Et kuitenkaan pidä Mansen ongelmia vielä vakavina?

En. Toki eihän Manse voi katsella tilannetta loputtomasti. Sen on tehtävä jotain kärjen ongelmalle. Jos Tikkakoski ei pääse kentälle, silloin yksi vaihtoehto on siirtää Simo Vainikainen kärkimieheksi, kuten viime syksyn finaaleissa.

Näistä pääkotiuttajista en ole huolissani. Puhtimäki ja Puputti ovat vanhoja koiria, jotka kyllä löytävät tasonsa. Ruuskan kohdalla tilanne on hieman haastavampi, sillä hän on kuitenkin vielä nuori mies eikä hän ole vielä yhtä galvanoitu kestämään paineita kuin Puhtimäki ja Puputti. Mutta eiväthän Ruuskan taidot ole minnekään kadonneet. Kun hän löytää taas lyöntinsä, silloin kyllä rasahtaa.

Tietenkin Mansen leirissä ilmeet alkavat hieman kiristyä, mikä ei sinällään ole negatiivinen asia. Paljon pahempaa olisi, jos tällä kaikelle vain naureskeltaisiin ylimielisesti. Varsinkin Jussilan ilmeitä ja kehonkieltä on mielenkiintoista seurata. Perjantainakin Jussilan ilme yhden merkkivirheen jälkeen olisi ollut hidastuksen arvoinen.

Mutta kuten sanoin, Mansen tilanne ei ole millään tavoin oikeasti huolestuttava. Ulkopeli on jo nyt todella hyvää ja Manse tekee tilanteitakin riittävästi. Kotiutukset maksoivat sille perjantaina ottelun – aivan samalla tavalla kuin ne maksoivat sille myös Tahko-ottelun. Tietenkään ero Vimpeliin ja Kouvolaan ei voi kasvaa liian suureksi, jos Manse aikoo voittaa runkosarjan, mutta runkosarjan voitto on runkosarjan voitto ja mitalipelit mitalipelejä.