Manse ei ole kohusta piitannut – muukalaislegioonan egotrippi voi päättyä mestaruuteen

Juha Puhtimäki on pelannut loistokauden Tampereella.

Pesäpallo

Manse ei ole kohusta piitannut – muukalaislegioonan egotrippi voi päättyä mestaruuteen

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 30.7.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Mikä puoltaa Manse PP:n mestaruutta?

Sarjan neljä kärkiseuraa ovat tällä hetkellä niin tasaisia, että tässä vaiheessa on täysin mahdoton sanoa, mikä seura lopulta voittaa mestaruuden. Runkosarjaa on vielä kuukausi jäljellä ja jos finaalit venyvät tappiinsa, mestaruus ratkeaa vasta kahden kuukauden päästä.

Manse PP on yksi näistä neljästä seurasta, joista tämän kauden mestari löytyy. Tärkein syy on sen pelaajisto. Materiaali on huippukova ja joukkueessa on useita pelaajia, jotka ovat voittaneet urallaan Suomen mestaruuden ja tietävät, mitä sen voittaminen vaatii. Juha Puhtimäki, Henri Puputti ja Tuomas Jussila ovat olleet parhaimmillaan vielä niitä pelaajia, jotka ovat ratkaisseet mestaruuksia, mutta myös Juha Niemi, Lauri Kivinen ja jopa Joonas Eirtola ovat voittaneet urallaan Suomen mestaruuden.

Lyö kunnari uudella Expektilla – Parhaat pesiskertoimet joka kierrokselle!

Tässä perjantain huippumatsin kertoimet: Manse PP – Sotkamon Jymy: 1: 2.33 –  X: 2.60 – 2: 3.65!

Toisessa kategoriassa ovat Juuso Myllyniemen, Tuomas Tuohisaaren, Topias Liljan ja Mikko Paunan kaltaiset pelaajat, jotka eivät ole vielä aiemmin urallaan päässeet pelaamaan huippujoukkueissa tai taistelemaan mitaleista ja Suomen mestaruuksista. Heitä ajaa voittamisen nälkä.

Kolmannessa luokassa ovat Simo Vainikaisen, Timo Torpan, Konsta Lehtolan ja Taneli Lassilan kaltaiset Superin tasolla vielä kokemattomat pelaajat, jotka eivät myöskään ole voittaneet urallaan vielä mitään. Vainikainen pelasi viime kaudella kyllä huippujoukkueessa, mutta Joensuun Maila jäi yllättäen ilman mitalia.

Monet puhuivat pitkin talvea, että Tampereen muukalaislegioonasta ja siinä olevista suurista egoista ei kasva yhtenäistä joukkuetta, eikä joukkue olisi pelillisesti vielä avauskaudella pelillisesti niin hitsautunut, että se voisi tosissaan taistella mestaruudesta.

Tämä kausi on osoittanut pelot vääriksi. Mansella on kaikki mahdollisuudet voittaa syksyn päätteeksi mestaruus. Osa kiitoksista on osoitettava myös pelinjohtaja Matti Iivariselle. Hän on ollut juuri oikeanlainen pelinjohtaja johtamaan Mansen tähtisikermää. Iivarinen osaa antaa siimaa ja joustaa, mutta hänellä on myös oma selkeä näkemyksensä, miten peliä pelataan.

Pelillisesti Manse on äärimmäisen vahva niin sisällä kuin ulkona. Sillä ei ole aivan yhtä varmaa kärkeä kuin Sotkamolla ja Kouvolalla, mutta kun vertailuun pannaan ykkösnyrkit numeroihin 4–5 saakka, silloin Manse vertautuu mihin tahansa muuhun kärkiseuraan. Manse saisi halutessaan myös hyvän kakkoskärjen, mutta se vaatii toimiakseen toisen lyöjäjokerin.

Mansen on myös erinomainen joukkue etenemismielessä. Joukkueessa melkein kaikki sisäpelaajat Puhtimäkeä ja Puputtia myöten ovat pelanneet urallaan ykköskärjessä ja olleet joukkueissaan tärkeitä etenijöitä. Vaikka iän mukana osalla klappi onkin hidastunut, he ovat edelleen varteenotettavia etenijöitä hyvän etenemisosaamisensa ansiosta.

Ulkona Juha Puhtimäki on yhdessä Janne Kivipellon kanssa Superin paras lukkari. Myös etukenttä on kestänyt hyvin ja vaikka linjassa onkin miehiä vaihtunut, sekin on pelannut vahvan kauden. Linjan kruunaavat suurta tonttia pelaava ja jälleen parhaaseen iskuun päässyt Tuomas Jussila, jota säestää erinomaisesti Juuso Myllyniemi, joka pelaa vaihtotilanteissa jompaakumpaa kulmaa ja takatilanteissa kakkosvahtina.

Takakenttä on myös ollut yllättävänkin hyvä, vaikka valtakunnan parasta kopparia, Henri Puputtia, on peluutettu tällä kaudella takana lähinnä vain loukkaantumisten vuoksi.

Mitkä ovat Mansen mestaruuden kysymysmerkit?

Kysymysmerkit ei ole välttämättä oikea ilmaisu, sillä Mansen sisäpelissä ja ulkopelissä ei ole mitään sellaista, mitä varsinaisesti pitäisi korjata. Kysymys on pikemminkin siitä, miten Manse rakentaa ja roolittaa kaikista toimivimman kokonaisuuden.

Sisällä kysymys tiivistyy siihen, pelaako Manse yhdellä vai kahdella kärjellä. Kahdella kärjellä pelaaminen edellyttää, että joukkueella on kaksi lyöjäjokeria. Vahvan kauden pelannut Juha Niemi on toinen lyöjäjokeri, mutta toiseksi lyöjäjokeriksi on vain yksi ilmeinen ja toinen mahdollinen vaihtoehto. Ilmeinen vaihtoehto on Henri Puputti, joka alun perin hankittiin juuri lyöjäjokeriksi. Mahdollinen vaihtoehto on peukalovamman vuoksi sivussa oleva Lauri Kivinen, joka Puputin tavoin pystyisi tekemään tilanteita ja kotiuttamaan.

Molempiin vaihtoehtoihin liittyy valinta: Onko Puputtia tai Kivistä parempi peluuttaa pelkästään jokerina vai myös ulkona?

Molemmat olisivat pelipaikallaan Mansen parhaita koppareita, mutta kokonaisuuden kannalta molempien peluuttaminen takana ei ole Matti Iivarisen mukaan näytä optimaalisin ratkaisu. Siksi Puputti on pelannut tällä kaudella valtaosin jokerina ja linjassa. Kolmoskopparina on pelannut Topias Lilja ja Kivistä on tuurannut kakkoskopparina Timo Torppa tai Puputti.

Ratkaisut viittaisivat siihen, että Iivarinen on ankkuroinut Liljan kolmoskoppariksi, mikä puolestaan viittaisi siihen, että Iivarisen ihannekokoonpanossa Puputti olisi jokeri. Puputin hankintaa ihmeteltiin viime syksynä kärkkäästi, mutta ratkaisu oli oikea. Manse tarvitsi yhden kotiuttajan lisää – ja mieluusti juuri kotiuttajajokerin.

Loppuarvio

Manse on valmis taistelemaan mestaruudesta, olipa joukkueen lopullinen koostumus ja roolitus mikä tahansa. Erittäin vahvoilla ratkaisupeleissä Puhtimäen, Jussilan ja Puputin kaltaisten kokeneiden ja kovimmissa paikoissa galvanoitujen avainpelaajien ansiosta.

Illan pesiskertoimet tarjoaa Expekt!