Manse PP saa pelinjohtajan, jota aluksi ihmeteltiin, mutta sitten ihailtiin

Juhani Lehtimäki ja Juha Puhtimäki pääsivät tuulettamaan monta kertaa Joensuussa.

Pesäpallo

Manse PP saa pelinjohtajan, jota aluksi ihmeteltiin, mutta sitten ihailtiin

Manse PP julkisti uusia sopimuksia mukaan lukien Juhani Lehtimäen nimittämisen pelinjohtajaksi Pekka Arffmanin mukaan Mansen taso ei pelinjohtajan vaihdoksesta muutu kumpaankaan suuntaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.10.2021 | KUVAT All Over Press

Manse PP julkisti torstaina Perttu Ruuskan, Tommi Piiraisen, Riku Hokkasen ja Tommi Lehtosen hankinnat sekä Juhani Lehtimäen nimityksen Matti Iivarisen seuraajaksi pelinjohtajana. Pekka, aloitetaan Lehtimäestä. Millaisen pelinjohtajan Manse saa?

Erittäin hyvän pelinjohtajan. Monet hieman ihmettelivät, että mikähän mies tämä Lehtimäki on, kun hän oli Petri Pennasen kakkospelinjohtajana Joensuussa, jossa hän tehtävänään oli muun muassa vastustajien psyykkaaminen. Mutta kun Lehtimäestä tuli kaudella 2019 ykköspelinjohtaja, hän rauhoittui ja hoiti tehtävänsä mallikkaasti, kuten JoMan Suomen mestaruus osoitti.

Lehtimäki paneutuu asioihin ja vastustajiin todella tarkasti ja huolella, ja hän hallitsee pesäpallon lainanlaisuudet. Varmasti hänen tuloaan Manseen helpottaa se, että siellä hänen aikaisista jomalaisista Juha Puhtimäki, Tuomas Jussila ja Lauri Kivinen.

Parhaat kertoimet kaikkeen urheiluun Expektiltä!

Mutta jos mietitään, mikä Mansessa muuttuu, niin isossa kuvassa ei mikään. Hän varmasti ymmärtää, että hän tulee mestarijoukkueeseen, jossa on Puhtimäen, Jussilan, Henri Puputin, Juuso Myllyniemen ja nyt vielä Perttu Ruuskan kaltaisia kurkihirsiä. Moni voisi rikkoa toimivan konseptin, mutta Lehtimäki tuli JoMassa samalla tavalla valmiiseen pöytään ja hoiti sen tilanteen ammattimaisesti.

En kuitenkaan usko, että Manse tästään myöskään nostaisi tasoaan. Matti Iivarinen teki hyvää työtä ja vei Mansen Suomen mestariksi. Oikeastaan paljon suurempi kysymys kuin se, onko pelinjohtajan nimi Lehtimäki vai Iivarinen, on se, miten Mansen valmennus kokonaisuudessaan rakennetaan. Vaikka pelit pelataankin kesällä, pohjatyöt tehdään entistä vahvemmin nykyään jo talvikaudella.

Pesäpallopiireissä pohditaan Perttu Ruuskan roolia ensi kaudella. Pääseekö hän syöttämään ja miten paljon?

En tiedä, mitä Mansen johdossa on kesällä ajateltu, kun Ruuska hankittiin, mutta kyllähän hän on ensi kaudella lyöjäjokeri ja syöttää vain, jos Puhtimäki loukkaantuu tai häntä halutaan lepuuttaa. Minusta paljon mielenkiintoisempi kysymys on se, miten Ruuskaa käytetään jokerina ja mikä rooli jää toiselle lyöjäjokerille, Tommi Piiraiselle.

Tässä on turha spekuloida sen enempää, miten Manse pelaa ensi kesänä, mutta se kysymys, jota Lehtimäki joutuu miettimään, on, missä kohtaa esimerkiksi palotonta ajoa Ruuska tulee lyömään, kun joukkueessa on Puputin ja Puhtimäen tasoiset numerolla lyövät kotiuttajat.

Toinen mielenkiintoinen kysymys on jokerikysymys kokonaisuudessaan. Ruuska on automaattinen valinta, samoin tarvitaan etenijäjokeri luokkaa Timo Torppa tai Severi Tikkakoski. Jää siis yksi paikka, mutta onko se Piiraisen vai esimerkiksi Lauri Kivisen paikka? Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita Lehtimäki saa ja joutuu ratkomaan.

Toisaalta suurta pelaajaryhmää ei kannata säikähtää, sillä se mahdollistaa aidosti pelaajien kierrättämisen ja lepuuttamisen, ja totta kai se on samalla vakuutuksena loukkaantumisten varalta.

Manse hankki myös Riku Hokkasen Hyvinkäältä. Millainen hankinta hän on?

Hokkanen on hyvä ja pallovarma ulkopelaaja ja hyvä lisä myös kakkoskärkeen. Hokkasen hankinnan merkityksen pystyy tarkemmin arvioimaan vasta sitten, kun nähdään, jatkavatko Tuomas Tuohisaari ja Joonas Eirola.

En näe Hokkasta niinkään Tuohisaaren korvaajana linjassa, vaan pikemmin pelaamassa vaihtotilanteissa siellä kulmassa, jonne kärkietenijä on menossa, ja takatilanteissa 3-vahtina. Se taas nostaisi esille kysymyksen, mikä on Tikkakosken rooli ja pelipaikka ensi kaudella. Mahtuuko hän linjaan, ottaako hän Eirolan paikan edessä vai onko hän jokeri?

Mutta tämäkin on kysymys, jota on turha sen enempää nyt pohtia. Talvi antaa osviittoja ja kesä vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Se on kuitenkin selvää, että ratkaisipa Manse miten tahansa nämä avoimet kysymykset ja vielä sopimusta vailla olevien pelaajien kohtalon, Manse on joka tapauksessa yhtä vahva kuin tällä kaudella ja taistelee jälleen Suomen mestaruudesta yhtenä suurimmista suosikeista.

Lue myös: Manse PP vaihtamassa pelinjohtajaa ja hankkimassa lyöjäjokeriksi erikoisen mysteerin