Manse teki yhden hukkaputkioston, mutta muuten sen tekemistä valaisee järki

Juha Puhtimäki on edelleen keskeinen pala Manse PP:tä.

Pesäpallo

Manse teki yhden hukkaputkioston, mutta muuten sen tekemistä valaisee järki

Manse PP on Pekka Arffmanin papereissa suursuosikki niin viikonlopun halli-SM:n lopputurnauksessa kuin tulevalla kaudellakin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.3.2022 | KUVAT All Over Press

Halli-SM:n lopputurnaus pelataan viikonloppuna Imatralla. Aloitetaan neljän finaalijoukkueen mankelointi Suomen mestaruuden voittaneesta Manse PP:stä. Pekka, missä Tampereella tällä hetkellä mennään?

Mansen tilanne on niin viikonloppua koko tulevaa kautta silmällä pitäen erinomainen. Vaikka hallipeleille ei kannata laittaa liian suurta painoarvoa, Manse on ilman muut suursuosikki Imatralla. Se saa välierissä vastaansa helpoimman vastustajan, JymyJussit, eli tie finaaliin on auki, eikä se mestaruuskaan kaukana ole, tulipa finaalissa vastaan Joensuu tai Sotkamo.

Entä sitten Mansen iso kuva?

Manse muuttui mestaruuden jälkeen jonkin verran, mutta eivät ne muutokset kuitenkaan niin radikaaleja olleet ja Manse saanut selkeästi vakautettua laivansa monessa mielessä.

Neljän pelaajan – Juha Puhtimäen, Tuomas Jussilan, Henri Puputin ja Juuso Myllyniemen – muodostama ydinryhmä säilyi kasassa ja heidän varaansa Mansen on helppo rakentaa myös tulevan kauden suunnitelmansa. Tuo ydinryhmä on tasoltaan kivikova ja ryhmästä löytyvät avainpalat niin sisä- kuin ulkopeliin.

Jos näiden päälle lisätään muut muutokset, ei Manse ainakaan viime kaudesta heikentynyt. Lähtijöistä etukentällä pelannut Joonas Eirola ja linjassa hyvän kauden pelannut Tuomas Tuohissaari olivat toki kovan luokan pelimiehiä, mutta Manse hankki jo viime kesänä lahjakkaan Severi Tikkakosken, joka pääsee nyt omalle paikalleen etukentälle, ja Hyvinkäältä hankittu Riku Hokkanen korvaa linjassa Tuohisaarin, vaikkei aivan samaa tasoa olekaan.

Lyöjäjokeri Juha Niemi lähti Hyvinkäälle, mutta hänen tilalleen hankittu Perttu Ruuska on vieläkin kovempi lyöjäjokeri. Myös Tomi Lehtosen hankinta Loimaalta oli hyvä veto. Hän kamppailee tulevalla kaudella Leevi Lehdon kanssa kolmosvahdin paikasta, mutta Lehtosessa on niin paljon potentiaalia, että hänestä jopa kaavaillaan pitempiaikaista vahvistusta polttolinjaan.

Lyöjäjokeri Tommi Piiraisen hankinta Imatralta oli hukkaveto ja Manse pyrkii pääsemään hänestä eroon. Kokonaisuudessaan Mansen rakentamisessa on kuitenkin ollut paljon järkeä ja ymmärrystä – niin tulevaa kautta kuin tulevaisuuttakin ajatellen. Tikkakoski ja Lehtonen ovat erinomaisia hankintoja ja eihän Ruuskakaan ole kuin vasta 21-vuotias. Joukkueessa on siis kovaa tämän päivän osaamista, mutta myös huomispäivän osaamista.

Rakenteellisesti joukkue on kivikova. Juoksuvoimaa löytyy 6-7 pelaajalta ja vaihtotilannepelaaminen ja kotiutusvoima ovat huippuluokkaa. Myös ulkona avainpaikoilla on jäätävintä mahdollista osaamista. Puhtimäki on sarjan ehdotonta lukkarikärkeä, Jussila kenties sarjan paras ulkopelaaja ja Puputti sarjan paras koppari.

Myös jokeriosasto on sarjan kovin, sillä kaikki pääjokerit – Ruuska, Kivinen ja Timo Torppa – pystyvät myös etenemään ja Kivinen pystyy lisäksi sekä etenemään, kotiuttamaan että vaihtamaan. Ja mikä vielä ekstraa: he kaikki pystyvät pelaamaan myös ulkona – Ruuska lukkarina ja Kivinen ja Torppa koppareina. Jokeriosasto on kuin suoraan pesäpallon oppikirjasta.

Yksi mielenkiintoinen vaihdossa oli myös Matti Iivarisen vaihtuminen pelinjohtajana Juhani Lehtimäkeen. Miten tämä muutos on näkynyt?

Ehkä selvimmin siinä, että Iivarisen aikana Manse haki vielä kauden aikana pitkään parasta ryhmitystään ja peluutti esimerkiksi Puputtia paljon linjassa. Nyt Lehtimäki näyttä tehneen selviä ratkaisuja. Hallipelien perusteella ideaalinen kokoonpano näyttäisi olevan: Puhtimäki syöttää, Tikkakoski ja Simo Vainikainen ovat edessä, linjassa pelaavat Myllyniemi, Jussila, Hokkanen ja joko Lehto tai Lehtonen, takana Puputti ja Topias Lilja ja jokereina Ruuska, Kivinen ja Torppa. Varmasti kokoonpano elää kauden aikana loukkaantumisten ja virusten myötä, mutta tuossa tuo Lehtimäen peruskaava näyttäisi olevan.

Lehtimäki pystyy taktisesti puristamaan tuosta joukkueesta kyllä kaiken irti ja hän tietää Joensuun vuosiltaan myös, mitä mestaruuden voittaminen vaatii pelinjohtajalta.

Eli kuulostaa siltä, että Manse on papereissasi todella korkealla myös varsinaisella kaudella?

Finaaleihin on vielä puoli vuotta aikaa, mutta onhan se selvä, että Manse tulee olemaan äärimmäisen vahva ja vaikeasti mestaruusistuimeltaan suistettava joukkue. Jos nyt pitää arvioida, niin Kouvola voisi pistää Manselle tosissaan kampoihin, varsinkin, jos ja kun Iiro Haimi peluuttaisi joukkuetta riittävän rohkeasti ja yllätyksellisesti. Vimpeli ja Sotkamo on vielä vaiheessa ja vaikka Joensuulla onkin kivakova nippu, niin JoMakin lähtee kauteen haastajana, ei suosikkina.