Maradona oli kaikkien aikojen suurin, koska hän osasi parhaiten sen mitä jalkapallossa pitää osata

JalkapalloMuut sarjat

Maradona oli kaikkien aikojen suurin, koska hän osasi parhaiten sen mitä jalkapallossa pitää osata

Maradona teki parhaiten sitä, mitä jalkapallossa pitää tehdä. Siksi häntä pidetään kaikkien aikojen jalkapalloilijan

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 26.11.2020

Jalkapallomaailma pysähtyi keskiviikkona suru-uutisen äärelle, kun Diego Maradona menehtyi 60-vuotiaana.

Argentiinalaislegenda eli värikkään elämän, mutta kaiken kohinan taustalla Diego oli ytimeltään yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Ellei juuri se kaikista paras.

Maradonan suuruus kentällä perustui huikaisevaan taitoon. Hän oli kesyttänyt pallon lelukseen ja pystyi tekemään sen kanssa oikeastaan mitä vain hän ikinä halusikaan. Internet on pullollaan Maradonan persoonallisia lämmittelyliikkeitä pallon kanssa ja hämmästyttäviä ja otteluita ratkaisseita yksilösuorituksia.

Maradonan taitoon kuului myös poikkeuksellinen jalkapallo-äo.

Hänen suuruutensa tiivistyy monessa suhteessa yhteen kaikkien aikojen maaleista. Siihen maaliin, jossa hän pujotteli Englantia vastaan koko kentän läpi vuoden 1986 MM-kisoissa.

Maali, joka kertoi kaiken

Maradona

Kaikkien aikojen maali. Maradona purjehti läpi Englannin puolustuksen vuoden 1986 MM-kisoissa. Maali kertoi oleellisen hänen salaisuudestaan.

Usein ajatellaan, että teknisesti taitava jalkapalloilija osaa vain ja ainoastaan leikkiä pallon kanssa. Tässä tulkinnassa unohdetaan jalkapallon syvin olemus, eli suhde pelivälineen lisäksi myös tilannekohtaiseen tavoitteeseen, vastustajiin ja omiin kanssapelaajiin. Teknisesti taitava jalkapalloilija osaa toteuttaa tekniset suorituksensa suhteessa näihin kaikkiin kolmeen muuttujaan.

On siis eri asia osata ottaa hyvä haltuunotto takapihalla, jossa ei ole minkäänlaisia ulkoisia tekijöitä häiritsemässä haltuunottoa, kuin pelissä, jossa pelaaja on keskellä erilaisten liikkuvien muuttujien viidakkoa – ja suoritus on suhteessa käsillä olevaan tilanteeseen ja olosuhteisiin.

Maradona teki teknisestä osaamisesta jalkapallokentällä taidetta. Hänen tekninen työkalupakkinsa sulautui yhteen hänen aivotoimintansa kanssa ennennäkemättömällä tavalla. Maradonan futistietokone raksutti ja jalat toteuttivat.

Loppupeleissä jalkapallossa on kyse murtautumisesta vastustajan rangaistusalueelle.

Siksi valmentajat ja pelaajat ovat pohtineet läpi vuosikymmenten erilaisia yhteistyön keinoja ohittaa edessä olevia vastustajia ja saada aikaan rangaistusalueelle murtautuminen. On kehitetty erilaisia yhteistyön taktiikoita, joissa pelaajat pyrkivät monimutkaisten liikemallien kautta luoda etutilanteita, joita vastustaja ei kykene puolustamaan. Joissain jalkapallokulttuureissa murtautumista on suoritettu pitkien syöttöjen avulla. Joissain lyhytsyöttöpelillä. On ollut pelaajia, jotka ovat jollain tietyllä alueella tai tietyissä tilanteissa omanneet kykyjä tehdä ohituksia kuljettaen.

Jalkapallon positional play perustuu tähän. Liikutaan ja suoritetaan pelivälineen kanssa niin, että peliväline pystytään siirtämään vastustajan linnakkeeseen.

Oleellista Maradonassa oli, että hän pystyi saamaan joukkueensa murtautumaan vastustajan rangaistusalueelle paremmin kuin kukaan. Vain Lionel Messi on häntä lähellä, ehkä jopa samalla tasolla.

Tämä näkyy Englantia vastaan tehdyssä kaikkien aikojen maalissa. Maradona esitteli tuossa maalissa kaikki ne ällistyttävät ominaisuudet, jotka mahdollistivat hänelle vastustajien ohittamisen. Hän ohitti kaikki Englannin pelaajat ja teki maalin.

Maradonaa yritettiin hänen uransa aikana pysäyttää käytännössä kahdella eri keinolla. Häntä joko taklattiin väkivaltaisesti tai hänen päälleen lähetettiin runsaasti puolustavia pelaajia. Ongelmaksi nousi Maradonan käsittämätön kyky lukea peliä pallo jalassa. Kun vastustaja pysäytti Maradonan, hän syötti pallon toisaalle ja oma joukkue pääsi etenemään sieltä, mihin tilat olivat muodostuneet. Hän oli mahdoton pideltävä, koska hän ohitti vastustajia sekä kuljettaen itseä palloa, että syöttäen pallon kanssapelaajalleen.

Sen maalin anatomia

Niin, se maali.

Ensin Maradona luki negatiivisessa peliasennossa lähimpiä puolustajiaan ja käännähti tyhjän tilan puolelle kuin Mohamed Salah konsanaan. Sitten hän otti pidemmän kosketuksen, koska hän tiesi, että saadessaan pidemmän kosketuksen kautta tilaa juosta, hän pyrähtäisi lähimmiltä puolustajiltaan karkuun kuin Cristiano Ronaldo konsanaan.

Sitten seurasi messimäiset kosketusten pituuksien säätelyt, joiden avulla houkutettiin vastustajat iskemään palloon, mutta siirrettiinkin pallo vastustajien ulottumattomiin. Jokainen osaa koskettaa palloa, mutta Maradona osasi koskettaa palloa juuri sopivalla kovuudella ja jalan osalla.

Kaiken ytimessä oli yksinkertainen, mutta monimutkainen asia – Maradona kosketti palloa juuri oikealla tavalla. Tavalla, joka manipuloi vastustajaa ja tavalla, joka vei hänet heiltä karkuun.

Lopuksi hyödynnettiin omaa liikemomenttia suhteessa vastustajan vastaavaan ja mentiin vastakkaiseen suuntaan. Sitten laitettiin pallo pussiin.

Maradonassa yhdistyi kaikki mahdolliset tavat toteuttaa jalkapallon ydintä, eli vastustajien ohittamista.

Vaikka keskustelua maailman kaikkien aikojen pelaajan tittelistä tullaan aina käymään, ehkä asia onkin yksinkertainen.

Jalkapallossa on kyse siitä, kumpi joukkue tekee enemmän maaleja. Voitokkaan tuloksen saamiseksi on pystyttävä murtautumaan vastustajan rangaistusalueelle ja pidettävä huoli, ettei vastustaja tee samaa itselle. Mikä olisi parempi tapa voittaa jalkapallo-ottelu, kuin yksi pelaaja, joka osaa toistuvasti siirtää pelivälinettä tehokkaasti kohti vastustajan rangaistusaluetta – ja sitä kautta kohti vastustajan maaliverkkoa.

Siksi Maradona onkin monien mielestä kaikkien aikojen suurin.