HPK:lla on edessään vuosien työ vanhan johdon jättämän kaaoksen korjaamisessa

Ässät löylytti HPK:ta perjantaina tylyin 7-3-lukemin Rinkelinmäellä. Maalivahti Juho Markkanen yritti pelastaa sen, mitä pelastettavissa oli.

JääkiekkoLiiga

HPK:lla on edessään vuosien työ vanhan johdon jättämän kaaoksen korjaamisessa

HPK on ajautunut uuden Liiga-kauden kynnyksellä vaikeaan ahdinkoon. Samuel Savolainen avaa synkeät näkymät ja niiden taustat.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.9.2023 | KUVAT All Over Press

HPK:ssa on tapahtunut kohtalaisen isoja muutoksia kevään ja kesän aikana. Samuel, millaisesta tilanteesta HPK lähtee uuteen Liiga-kauteen?

HPK:n organisaatiossa lähes kaikki on muuttunut. On uusi puheenjohtaja, uusi toimitusjohtaja, uusi urheilujohtaja ja on kokonaan uusi tehtävä, jääkiekkojohtaja. Kerholla on myös uusi päävalmentaja ja viime kauden valmennustiimistä jäljellä on enää maalivahtivalmentaja Aleksis Virtanen.

Näin suuret muutokset organisaatiossa ovat aina riskitekijä, mutta HPK:n todellinen ongelma on se, että edelliset asukkaat jättivät talon heikkoon kuntoon, josta ei selvitä vähän seinämaaleja rapsuttamalla.

Tällä uudella organisaatiolla on edessään iso remontti, jonka tekemistä rasittaa viime kaudella tehty yli 800 000 euron tappio. Sen lisäksi Timo Lehkosen aikana erinomaisesti toimineen juniorimyllyn on annettu rapautua, mikä on HPK:n kaltaiselle pienehkön Liiga-paikkakunnan seuralle kohtalokas takaisku.

Best odds for Liiga, NHL, Premier League, Veikkausliiga and and all top sports in the world! Play now at Stake.com!

Liiga-HPK:n uusi puheenjohtaja Jyrki Louhi sanoi Ylellä, että niistä toimista, joita nyt tehdään, nähdään tuloksia vasta 4-5 vuoden päästä. Näin ehkä on, mutta toisaalta maailma HPK:n ympärillä saattaa muuttua eikä sillä ole aikaa tuota 4-5 vuotta.

Jos ja kun Kiekko-Espoo ja Jokerit nousevat Liigaan – mitä pidän lähivuosina väistämättömänä –, silloin joudutaan pohtimaan, mikä on oikea joukkuemäärä Liigassa ja voidaanko Liigaan nousta tai sieltä pudota.

Jos nyt alkavan kauden päätteeksi Liigasta voisi pudota ja sinne nousta, en olisi lainkaan varma, pelaisiko HPK ensi kaudella Liigassa. Niin vaikealta HPK:n tilanne tällä hetkellä näyttää.

Ennakoit siis HPK:n olevan tällä kaudella mukana Liigan pohjataisteluissa?

HPK:lla saattaa olla tällä hetkellä sarjan heikoin materiaali yhdessä SaiPan kanssa. Esimerkiksi Jukureillakin on huomattavasti parempi hyökkäyskalusto ja joukkueessa on paljon pelaajia, joilla on kokemusta kovista peleistä ja sitä kautta Jukureissa on myös enemmän potentiaalia.

HPK:lla on sen sijaan ryhmä, josta noin kolmanneksen kohdalla on kysyttävä, pelaavatko he oikeassa sarjassa, jos tavoitteena on – kuten pitääkin – säännöllinen voittava jääkiekko. Joukkueessa on vain kaksi todellista sarjan eliittipelaajaa, puolustajat Juuso Hietanen ja Petteri Nikkilä, mutta muuten joukkue koostuu liiaksi metritavarasta.

Varsinkin hyökkäyskalusto on todella heikko. HPK:ta piti viime kaudella pystyssä miltei yksinään hirmuase nimeltään Michael Joly, joka voitti sensaatiomaisesti runkosarjan pistepörssin.

Nyt Jolya ei enää ole ja HPK:n kesähankinnat herättävät lähinnä kummastusta. Joukkueeseen hankittiin ykkössentteriksi Danick Martel, mutta hän on pelannut kesän harjoituspeleissä laiturina. Samoin harjoituskauden alussa vielä sentterinä pelannut Aleksi Mustonen pelasi viimeisessä harjoitusottelussa Ässiä vastaan laiturina.

HPK:n sentteriosasto on tällä hetkellä Liigan heikoin. Hämeenlinnassa on puhuttu, että Kerho etsisi yhtä uutta hyökkääjää, mutta kysymys kuuluu, millaiseen hyökkääjän Kerhon rahat nykyisessä tilanteessa riittävät. Eikä tilannetta helpota, että profiilihankinta Eetu Tuulola on kuusi viikkoa sivussa peleistä loukkaantumisen vuoksi.

Kun kaiken tämän laskee yhteen, HPK:lla on edessään todella vaikea kausi. Matias ”Maso” Lehtonen on asettanut tavoitteeksi pudotuspelipaikan, mikä on päävalmentajan asettamaksi tavoitteeksi ymmärrettävä, mutta en rehellisyyden nimissä usko tällä hetkellä tavoitteen saavuttamiseen. Mitkä nimittäin ovat ne viisi seuraa, jotka voi tällä hetkellä lähtökohtaisesti laittaa Kerhon taakse?

Toki harjoituspelit ovat harjoituspelejä, mutta 3-7-tappio Ässille oli aika hälyttävä signaali siitä, missä HPK tällä hetkellä menee. Ja Ässät on kuitenkin todennäköisesti yksi niistä joukkueista, jotka painivat HPK:n kanssa viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Näetkö Hämeenlinnassa minkäänlaisia valonpisaroita?

Se, että tästä vanhasta organisaatiosta on päästy eroon, on jo itsessään hyvä asia. En ota kantaa yksittäisten ihmisten osaamiseen tai osaamattomuuteen, mutta HPK:n keskeinen ongelma edellisen johdon aikana oli, etteivät he tuntuneet ymmärtävän, miten dramaattisesti tilanne oli taloudellisessa mielessä muuttunut niistä päivistä, kun HPK voitti keväällä 2019 Suomen mestaruuden.

Lipputulot olivat silloin tapissa ja HPK teki Antti Pennasen aikana yksistään NHL-siirtokorvauksilla pitkälti yli miljoona euroa. Ehkä korona ja helppo koronatukiraha hämäsivät jotenkin HPK:n johtoa, eikä ymmärretty, että kun menestysvuosien huuma alkoi haihtua, myös tulovirrat haihtuivat.

Viime kaudella tämä ymmärtämättömyys iski sitten päin naamaa karmealla tavalla, mistä osoituksena oli tuo käsittämätön yli 800 000 euron miinus.

Kun kaikki on nyt pantu uusiksi, pelastusoperaatio päästään aloittamaan tavallaan puhtaalta pöydältä. Ensisignaalien perusteella vaikuttaa myös siltä, että kaikki seurajohdossa ymmärtävät tilanteen vakavuuden eikä heillä ole vääränlaisia mielikuvia siitä, mitä on odotettavissa. Odotettavissa ei ole mestaruusjuhlia tai mitalikahveilla paistattelua, vaan raakaa työtä ja se työ voi viedä vuosia.

Haasteita lisää se, ettei hyvä tarkoitus välttämättä riitä huippu-urheilussa. Maso Lehtonen on saanut ensimmäisten kuukausien aikana hyvän otteen joukkueesta, mutta saako hän myös hyvän otteen pelistä? Harjoitusottelut eivät vielä ole vastanneet kysymykseen täysimääräisesti.

Jos HPK:n tulokset eivät ole alkavalla kaudella hyviä, silloin kysytään seurajohdon ymmärryksen ja pitkäjänteisyyden perään. Jyrki Louhi ja jääkiekkojohtaja Erkki Rajamäki ymmärtävät varmasti entisinä pelaajina peliinkin liittyviä kysymyksiä, mutta uusi urheilujohtaja Ilkka Haapea vaikuttaa olevan enemmän seuran valmennustoimintoja kehittävä hahmo junioripuolella kuin varsinaisesti pelin ja jääkiekon ylimmän luokan ymmärtäjä. Aika näyttää, miten tämä paketti toimii.

On myös hyvä kysymys, miten kovilla panoksilla ihmeellisen 1+1+1-vuotisen sopimuksen tehnyt Lehtonen pelaa alkavalla kaudella HPK:ssa. Häntä pidetään lupaavana valmentajana, mutta jos hänen debyyttikaudellaan tulee pitkiä tappioputkia ja HPK:n pelaaminen näyttää yhtä surkealta, siinä voi helposti mennä pesuveden mukana Lehtosen lupaava maine.

Lehtosen sopimus on myös siitä haastava, että tuolla mallilla siitä on tarvittaessa helppoa päästä eroon, vaikka Lehtonen nähdäkseni jonkinlainen sijaiskärsijä joukkueen heikon rakentamisen vuoksi onkin.