Cristiano Ronaldo on edelleen peto, joka voi haavoittaa Ranskaa

EM2021Jalkapallo

Cristiano Ronaldo on edelleen peto, joka voi haavoittaa Ranskaa

Cristiano Ronaldo on jo 36-vuotias, mutta edelleen eläimellisessä fyysissä kunnossa. Hän on myös Ranskan suurin uhka keskiviikkona.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 23.6.2021 | KUVAT All Over Press

Portugali ja Ranska pelaavat rajun F-lohkon jatkopaikoista viimeisellä kierroksella. Saksa on voittajasuosikki Unkaria vastaan, joten tämä on aivan uskomattoman iso peli jatkon kannalta. Neljässä pisteessä oleva Ranska ja kolmessa pisteessä oleva Portugali ovat molemmat olleet turnauksessa haavoittuvaisia.

Portugalin ongelma Saksaa vastaan oli todella löysä puolustuspelaaminen, vaikka se hyviä vastaiskun paikkoja ottelussa saikin. Näytti siltä, että joukkueen päävalmentaja Fernando Santos oli vain käskyttänyt joukkueensa kentälle 4-5-1-muotoon, mutta kollektiivista täsmätason toimintaa kentällä ei nähty. Esimerkiksi keskikenttäkolmikon prässipeliteot ja tukitoimet jäivät kokonaan piippuun. Siksi Saksa pystyi kierrättämään palloa wing-backilta toiselle todella helposti.

Ja kun wing-backien puolustamiseen ei ollut oikein mitään suunnitelmaa, niin tuhohan siitä tuli.

Ranskan pelaajamateriaali on kenties turnauksen kovin, mutta peli ei ole häikäissyt. Se ei ehkä ole sitä, mitä Didier Deschamps tosin haluaakaan. Hän on erittäin kylmä ja brutaali turnausvalmentaja.

Nyt vastakkain ovat kaksi kylmää turnausjoukkuetta. Ottelusta ei ole tulossa kentällä vilisevistä tähtipelaajista huolimatta säkenöivää, vaan laskelmoitua ja tarkkaa.

Ranskan vastaisku-uhka

Cristiano Ronaldo

Paul Pogba on marssinut Ranskan joukkueessa eturivissä näissä kisoissa.

Ranskan pelaamisen suurin ase ovat joukkueen vastaiskut. Jos Ranska pelaa tasatilanteessa tai pääsee johtoon, on sitä vastaan todella vaikeaa pelata.

Ryhmä on rakennettu niin, että tuulennopea Kylian Mbappé voi roikkua vasemmalla sisäkaistalla ja odottaa vastaiskuja. Hänen takanaan keskikenttäkolmikko hoitaa laitatuen. Antoine Griezmann puolustaa toisella sisäkaistalla, mutta putoaa tarvittaessa. Karim Benzema odottaa kohdepelaajana ensimmäistä syöttöä. Sen jälkeen mennään todella kovaa eteenpäin. Saksaa vastaan Ranska pääsi pelaamaan vastaiskufutista ja Saksa oli ongelmissa, vaikkei Ranska kovin hyvällä prosentilla hyökkäyksiä loppuun asti vienytkään.

Yksi pelaaja, joka on Ranskan joukkueessa pelannut hyvin, on Paul Pogba. Näyttäisi, että Ranskan pelaamisen sapluuna, jossa pelataan todella hanakasti kentän vertikaalisuunnassa, sopii Pogballe. Pogba on erinomainen pelaaja kuljettamaan palloa ja antamaan peliä edistäviä ja oivia avainsyöttöjä. Pogballa on Ranskan sapluunassa tilaa ja valtuuksia pitää palloa ja joukkue luottaa häneen.

Pogban suhde kollektiiviseen pelaamiseen on mielenkiintoinen. Hän näyttäisi pelaajalta, jolle ei ole luonnostaan helppoa toteuttaa valmentajan istuttamaa pelimallia – etenkään jos pelimallissa on hänelle varattuna pelitekoja, jotka eivät tule hänen selkäytimestään. Deschamps osaa repiä Pogbasta paljon enemmän irti, kuin mitä seurajoukkuevalmentajat ovat pystyneet.

Myös puolustaminen sujuu Pogbalta Ranskan maajoukkueessa. Hän taklaa ja katkoo syöttöjä onnistuneesti kaksi kertaa useammin kuin Manchester Unitedissa.

Mielenkiintoista on, että Pogbaa on rikottu meneillään olevissa kisoissa nyt neljä kertaa per ottelu. Valioliigassa häntä rikotaan vain puolitoista kertaa per ottelu. Ranskan maajoukkueessa hyökkäykset kulkevat useammin Pogban kautta kuin ManU:ssa, jossa Bruno Fernandes on pallollisten yllättävien ratkaisuiden herra.

Ronaldon Portugali

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo teki Portugalin 1-0-johtomaalin 100 metrin hurjan spurtin päätteeksi.

Ottelussa kamppaillaan todennäköisesti siitä, kumpi pääsee pelaamaan omaa kyttäävää harppuunahyökkäypeliään enemmän. Portugalin osalta Cristiano Ronaldo on – edelleen – tämän pelityylin oleellisin palanen.

Monet hieroivat silmiään Ronaldon tehtyä Saksa-ottelussa 1-0-johtomaalin. Hän purki ensin vastustajan kulmapotkun ja spurttasi sen jälkeen sata metriä nopeammin kuin yksikään muu pelaaja kentällä tekemään Diogo Jotan syötöstä helpon osuman. 36-vuotias Ronaldo on vieläkin aivan eläimellisessä fyysisessä iskussa.

Kysymys Portugalin osalta ei ole siis se, onko sillä maalintekovoimaa. Sitä on. Cristiano Ronaldo liikkuu todella viisaasti vastustajan rangaistusalueella. Hän pystyy viimeistelemään korkeita keskityksiä ja matalampia kombinaatioita verkon perukoille.

Mutta ongelma on se, ettei Portugalin kollektiivinen peli tällä hetkellä toimi. Se kyllä kyttää vastaiskuja 4-5-1-muotoisesta blokistaan, mutta sen organisointi on ollut yksi kisojen heikoimmista. On ollut vaikea nähdä synkronoitua paineistus- ja tukitoimintaa keskikenttälinjan pelaajilta. Puolustuslinjan pumppaus on myös epätasaista ja passiivista. Siksi Saksa löysi vapaita pelaajia keskeltä ja laidoilta.

Näiden isojen ongelmia takia Portugalin isoin kysymys onkin tässä: mitä Portugali haluaa olla?

Jos se on passiivinen pallonhallintansa kanssa ja puolustaa hyvin löysällä 4-5-1-blokilla, niin minkä asioiden kautta se on aikonut näissä kisoissa menestyä? Tällä hetkellä näyttää, että vain yksilöiden taidolla.

Ranska-ottelussa Portugalilla on paljon todistettavaa.

Tulosveikkaus: Portugali – Ranska 1-1

Video

Vitória de Setúbalin entinen apuvalmentaja ja Gnistanin nykyinen päävalmentaja Ricardo Duarte näkee Portugalin pelaamisessa yhden erityisongelman, jota Saksa hyödynsi raa’asti. Hän myös kertoo, miksi Portugalin ja Ranskan keskiviikkoisessa kohtaamisessa on kysymys muustakin kuin jalkapallosta.