Marokko repii ja raastaa, mutta Les Bleus tarjoaa myrkkyä, joka on sille liian vahvaa

Juhliiko Le Bleus tähtineen myös illan välierässä?

Jalkapallon MM2022

Marokko repii ja raastaa, mutta Les Bleus tarjoaa myrkkyä, joka on sille liian vahvaa

Marokko on höynäyttänyt Joel Perovuota jo kahdesti, mutta välierässä Ranska on sille liian korkea vuori kiivettäväksi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 14.12.2022 | KUVAT All Over Press

MM-välieräottelu Ranska–Marokko

Keskiviikko 14.12. 21.00 (MTV)

Keskiviikko-iltana Qatarissa ratkotaan toinen finalisti. Argentiinan seuraksi finaaliin etenee joko odotetusti Ranska tai sensaatiomaisesti Marokko.

Marokon suoritus on jo tässä vaiheessa historiallinen ja se on onnistunut voittamaan turnauksen aikana ’’kovista’’ maista Belgian, Espanjan ja viimeksi puolivälierissä vaisun Portugalin. Kroatian kanssa ottelu päättyi tasapeliin alkulohkossa, joten etenemällä finaaliin olisi Marokolla Eurooppa niin sanotusti hallussa.

Marokon kurinalainen ja työteliäs kollektiivi on yllättänyt kaikki, jopa allekirjoittaneen. En halua ottaa mitään pois Marokolta, mutta olen yhtä lailla yllättynyt siitä, etteivät Espanja tai Portugali löytäneet reittiä Marokon maalille.

Keskeinen ongelma on ollut aloitteiden vähyys Marokon puolustuslinjan selustaan, joka on mahdollistanut Marokon hyvin tiiviin 4-5-1/5-4-1 muodon kasassa pysymisen. Näin Marokon muodon sisällä on ollut hyvin vähän tilaa ja fyysisesti hyvä Marokko on syönyt kaikki elävältä näissä tilanteissa. Toinen asiaan liittyvä ongelma on ollut se, että kun hyviä aloitteita on tullut, palloa ei ole pelattu linjan taa. Kuten sanottua, yksi avain Marokon puolustuksen murtamiseen olisi saada houkuteltua sen miesorientoituneet laitapuolustajat hyppäämään linjasta taskuun ja samalla hiipiä leveältä läpi. Tästä parasta esimerkkiä yritti tarjoilla Espanjan Jordi Alba, jolle ei vain palloa kuulunut.

Marokko pyrkii Englannin tapaan kontrolloimaan Kylian Mbappen, mutta kuinka joukkue kestää Ranskan aloitteet pystyyn ja vasemmalta nousevan Theo Hernandezin nousut Aschraf Hakimin paimentaessa Mbappea ja Hakim Zieychin puolustamisen ollessa vajavaista.

Espanja pakotti pallollisella vaiheellaan Marokon alas ja juoksemaan pallon perässä. Portugali ajautui hyvin sekavaan pallotteluun, jossa Marokko avasi pakettiaan huomattavasti enemmän pelin aaltoillessa enemmän, mutta Portugalin heikko ilta vesitti voittomahdollisuudet ottelussa.

Ranskaa vastaan odottaa todennäköisesti erilainen haaste.

Ranska tulee varmasti antamaan Marokolle aikaa avata peliä odottaen mahdollisuutta riistää ja iskeä vastaan nopeasti laitojensa kautta. Moni oli sitä mieltä, että Englanti oli parempi kuin Ranska joukkueiden puolivälierässä. Ottelu sujui kuitenkin Ranskan lahjoittamia pilkkuja lukuunottamatta varmasti aikalailla Didier Deschampsin haluamalla tavalla.

Aina ei nimittäin tarvitse suurta pallonhallintaa kontrolloidakseen ottelua ja tästä hienon esimerkin tarjoili Ranska Englannin kustannuksella. Ranska ohjasi Englannin haluamalleen alueelle avaamaan peliä ja tässä tapauksessa Harry Maguire ei kyennyt ratkaisemaan tilannetta Englannin eduksi. Ranska suojeli riittävän hyvin keskustaansa ja Englanti pelasi tukun huonoja pitkiä palloja, kun eivät muutakaan keksineet. Tarjolla oli esimerkiksi mieletön tila Mbappen ja Hernandezin välissä, mutta englantilaisilla ei ollut alueella edes pelaajaa. Englanti keskittyi vain Mbappen puolustamiseen vastaiskuissa.

Samanlaista myrkkyä Les Bleus tulee varmasti tarjoilemaan Marokolle, joka ei tule kestämään ottelussa vain pelaamalla palloa Ranskan päätyyn ja puolustamalla. Muotonsa avaaminen ja aktiivinen hyökkääminen on totta kai myös riski Marokolle, sillä sen joukkue ei ole näissä tilanteissa läheskään yhtä organisoitu kuin tutussa puolen kentän kilpikonnassa. Ranska nimenomaan tulee kyttäämään Marokon useamman pelaajan hyökkäyksiä, joista se pääsee iskemään vastaan 3–4 pelaajan nopealla hyökkäyksellä.

Ranska on myös laadukas pitkissä hyökkäyksissä, mikäli Marokko päättää vetäytyä kuoreensa. Sen erikoistilanteet ovat myös vaarallisia.

Kokoonpanot

Marokolla menee useampi rulla kovaa teippiä, jotta pelaajat saadaan kentälle ja Ranskalla on ottelussa etulyöntiasema fyysisestä näkökulmasta. Marokolla on siis useampi kysymysmerkki kokoonpanonsa suhteen.

Ranskalla huhutaan olevan pari sairastumista. Dayot Upamecanon ja Adrien Rabiotin poissaolot olisivat Ranskalle harmi, mutta joukkueelta löytyy kuitenkin laadukkaat korvaajat herroille. Muita poissaoloja ei ole tiedossa.

Arvio

Marokko on jo kahdesti höynäyttänyt minua, mutta kolmas kerta toden sanoo:

Ranska finaaliin, vaikka Marokko miten repii ja raastaa.