Marokon sensaation takana ei ollut yllätystä tai ihmettä, vaan pelkkää pelin logiikkaa

Juhlat voivat alkaa - osa 3.

Jalkapallon MM2022

Marokon sensaation takana ei ollut yllätystä tai ihmettä, vaan pelkkää pelin logiikkaa

Marokko ei mennyt MM-välieriin vahingossa. Se meni sinne yksinkertaisesti siksi, että se oli kentällä parempi joukkue kuin Portugali.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.12.2022 | KUVAT All Over Press

Näissä jalkapallon MM-kisoissa on turha puhua enää yllätyksistä, sillä tässä vaiheessa kisoja puhuu enää pelin logiikka. Toki me kaikki tiedämme marginaalien merkityksen ja onnen elementin, mutta esimerkiksi Marokon tämän päiväisessä voitossa Portugalissa kysymys ei ollut mistään muusta kuin pelin logiikasta.

Ja se logiikka kertoi yksiselitteisesti, että tänään voitti parempi joukkue. Portugali ei saanut kaivettua itsestään parasta potentiaaliaan, Marokko sen sijaan sai – ja sitä kautta syntyivät myös ne kriittiset erot.

Marokko pelasi hyvin saman kaltaisen pelin kuin Espanjaa vastaan neljännesvälierissä. Se löi 5-4-1:n ja esti Portugalia murtautumasta muotonsa sitä ja pääsemästä sitä kautta vaarallisille maalintekopaikoille.

Ottelun tilastot noudattivat saman kaltaisia lukemia kuin Espanjaa vastaan, mutta ottelun kokonaiskuva oli erilainen. Tuosta kokonaiskuvasta löytyy myös vastaus siihen, miksi Portugalin kisat päättyivät jo nyt.

***

Portugali aloitti ottelun hyvin, mutta sen pelaaminen muuttui hyvin nopeasti sekavaksi, minkä seurauksena Portugali joutui juoksemaan ympäri kenttää. Kun Portugali ei löytynyt keinoja murtautua Marokon muodon sisään, sen pelaaminen muuttui entistä sekavammaksi. Murtautumisia alettiin hakea ristipalloilla ja suorilla palloilla linjan taakse, mutta ne vain venyttivät Portugalin muotoa ja avasivat Marokolle hyvän sauman vastaiskuihin.

Yhdestä tällaisesta vastaiskusta syntyi myös Marokon maali. Hyökkäys oli todella hyvin rakennettu ja vaikka Portugalin maalivahdille Diogo Costalla sattui pieni arviointivirhe Yahia Attiyat Allahin keskityksen kanssa, Youssef En-Nesyrin pusku oli maailmanluokkaa.

Se, miksi näin kävi, johtui Portugalin pelaamisen rakenteen epämääräisyydestä. Hyvä vertailukohta on Espanja. Vaikka sekin hävisi Marokolle, Espanjalla on pelissään selkeä rakenne, minkä vuoksi se oli paremmin pelissä mukana Marokkoa vastaan kuin Portugali. Espanjalla oli omat ongelmansa hyökkäysten päättämisessä, mutta Espanjalla oli kuitenkin selkeä rakenne pelin eri vaiheissa, mutta Portugalilla ei sitä ei ollut.

Se on sinällään hieman ihmeellistä, sillä kysymyksessä on kuitenkin yksi maailman parhaista maajoukkueista. En tiedä, johtuuko ongelma kuinka paljon siitä, että näihin MM-kisoihin ei ollut tavanomaista pidemmän kaavan valmistautumisaika, mutta luulisi, että tällä tasolla voitaisiin ennakolta sopia ja harjoitella esimerkiksi se, miten Marokon tai minkä tahansa tiiviisti puolustavan joukkueen muotoa murretaan 3-4 pelaajan yhteistyöllä.

Toki Portugalin pelissä oli haikuja selvistä sovituista suunnitelmista. Joao Felix houkutteli muutaman kerran tosi hyvin Achraf Hakimin ulos omalta paikaltaan ja kun Hakim Ziyech ei seurannut ylösnousevaa laitapakkia Raphael Guerreiroa, Portugalilla avautui hyvä mahdollisuus edetä laidan kautta. Se oli selvästi suunniteltu kuvio.

***

Marokon pelaa erittäin organisoidusti ja kurinalaisesti molempiin suuntiin. Sillä on selkeät pelaamisen mallit molemmissa päissä kenttiä, myös hyökätessä. Marokolla oli myös selvät pasmat sille, miten Portugalin prässi puretaan ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Kuten jo totesi, Marokon maali oli malliesimerkki tästä kaikesta.

Marokko on myös erittäin työteliäs joukkue. Siksi vastustajan aikaikkuna satuttaa Marokkoa eri tilanteissa on todella pieni. Koska aikaikkuna on pieni, silloin pelaamisen pitää olla täsmällistä ja ennakolta sovittua. Jokaisen pitää tietää, millaisilla syötöillä ja millaisilla liikkeillä näissä tilanteissa isketään. Antonio Conten valmentamilla joukkueilla tällainen täsmällisyys on viety äärimmilleen, mutta Portugalilla ei.

Juuri tämän epämääräisyyden vuoksi Portugali ei päässyt murtautumaan Marokon muodon sisälle ja juuri siksi se myös hävisi tämän ottelun.

***

Marokko on ensimmäinen jalkapallon MM-kisojen välieriin selvinnyt afrikkalainen maa. Se itsessään on jo upea tarina ja mikä myös upeaa, tarina jatkuu edelleen.

Haaste välierissä kovenee entisestään, eikä tilannetta helpota se, että tämä oli Marokolta jo toinen fyysisesti erittäin vaativa ottelu peräjälkeen. Pelaajien liikkeistä ja teippien määrästä näki, että siellä ollaan todella kovilla.

Marokon puolustuspelaamisen konsepti ei tästään muutu. Se lyö välierissä kehiin jälleen 5-4-1:n ja sen murtamisessa on tekemistä, tulipa vastaan Ranska tai Englanti.

Toki Marokonkaan pelaaminen ei ole virheetöntä. Kenties suurin yksittäinen ongelma on Hakimin Ziyechin toiminta puolustusvaiheessa. Kuten aiemmin totesin, Ziyech ei jostain syystä seuraa laidan kautta selustaan nousevaa pakkia, kun vastustaja on saanut imettyä Achraf Hakimin ulos omalta pelipaikaltaan keskemmälle kenttää.

Luulisi, että Ziyechiltä vaadittava liike olisi tällä tasolla jokaiselle pelaajalle itsestään selvää – tai jos ei ole, valmentaja antaa kuulua asiasta. Nyt Ziyech jättää kuitenkin velvollisuutensa hoitamatta, enkä olisi yllättänyt, jos välierissä juuri tähän tultaisiin iskemällä rankasti.

En sano, etteikö Marokko voisi mennä jopa MM-finaaliin, mutta haaste on suuri.