HJK:lla on mahdollisuus toistaa samanlainen sensaatio kuin Athletic Bilbaota vastaan

Real Betisin pelaajat ottivat tuntumaa Bolt Arenan tekonurmeen keskiviikkona.

EurocupitJalkapallo

HJK:lla on mahdollisuus toistaa samanlainen sensaatio kuin Athletic Bilbaota vastaan

Joel Perovuo pitää Real Betisiä selvänä suosikkina illan Eurooppa-liigan trillerissä, mutta jättää pienen sauman HJK:n sensaatiolle.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 8.9.2022 | KUVAT All Over Press

HJK:n Eurooppa-liigan urakka käynnistyy torstaina kovan haasteen edessä, kun espanjalainen Real Betis astelee Bolt Arenan tekonurmelle.

Torstai-illaksi Helsinkiin on luvattu ihan kelpoa syyssäätä, joten HJK ei saa pelialustaansa kummoisempaa etua ottelussa. Tietysti on vaikea sanoa, minkä suuruisissa ongelmissa Betisin pelaajat muovimaton kanssa ovat, mutta itsekin useamman eurooppalaisen joukkueen pelaamista tekonurmella nähneenä, ainakin lieviä haasteita Betisillä on.

Huomattavasti tärkeämpää on kuitenkin se, millä asenteella HJK tulee otteluun. Bojan Radulovicin loukkaantuminen Stadin derbyssä vie Klubilta mahdollisuuden pelata kahdella targetilla, mikä olisi voinut olla olla yksi lähestymistapa otteluun.

9.25 for HJK to beat Real Betis. Bet now or live during the match at LeoVegas!

Betisin todennäköisesti prässää ylhäältä, jolloin kahdella targetilla pelatessa HJK olisi voinut pyrkiä pääsemään Betisin korkean prässin taakse erilaisilla palloilla ja pitämällä laiturit sisällä. Tätä kautta olisi ollut hyvä kontrolli kakkospalloista myös keskellä kenttää. Samalla Malik Abubakari olisi voinut olla menossa toisen kärjen selustaan ja tarjota suoraa etenemisvaihtoehtoa ja samalla venyttää Betisin muotoa.

Selvää on, että HJK:n on kyettävä pelaamaan paineen alla ja voitettava omia 1v1-tilanteita pallollisena ja pallottomana, jos ottelusta halutaan jotain saada.

***

Jos HJK tyytyy pelaamaan palloa jatkuvasti taivaalle ilman konkreettista suunnitelmaa ajatuksena vain välttää ’’vaikeita’’ tilanteita lähimpää vastustajaa vastaan, on peli pelattu. On uskallettava pitää pallo itsellä ja suojata sitä tarvittaessa.

HJK:n kannalta on kriittistä, miten se pärjää vastustajan prässin alla. HJK on parantanut peliään viime viikkoina, mutta nyt haaste on kauden kovin.

Perparim Hetemaj on käsien käytöstä ja pallon suojaamisesta hyvä esimerkki.  Vastustajat tulevat kovissa peleissä jatkuvasti lähelle ja tilanteista olisi päästävä elossa pallon kanssa pois. Omalla urallani ainoastaan yksi valmentaja opetti käsien oikeanlaista käyttöä. Suomessa kuulee enemmänkin nuorille pelaajille huutoja, että ’’älä käytä käsiä’’. Maailmalla käsien käyttö on yksi tällainen pieni detalji, jossa suomalaispelaajat ovat monesti perässä. Jokainen voikin seurata illan ottelussa, kuinka HJK selviää kaksinkamppailuista.

HJK jatkaa todennäköisesti 5-4-1 muodossa puolustamistaan matalassa blokissa perustilanteissa, mutta toivon mukaan Klubilta nähtäisiin myös korkean prässin hetkiä esimerkiksi Betisin maalipotkuissa.

***

Betis on aloittanut kautensa tuloksellisesti hyvin. Viime viikonloppuna Real Madrid oli kuitenkin tasaisista 2-1-lukemista huolimatta tyly isäntä. Maaliodottamat ottelussa olivat lähes kolmella maalilla Madridin, kun Betisin maaliodottaman oli vain 0,33.

Betis taistelee alkukauden perusteella La Ligassa europaikoista. Joukkueen ykköspyssy on toistaiseksi ollut hyökkääjä Borja Iglesias neljällä maalillaan. Joukkueen kokoonpano on kuitenkin kysymysmerkki ja on mahdollista, että Betis kierrättää hiukan pelaajia HJK-ottelussa. Tämä ei automaattisesti auta Klubia, mutta antaa alustan lisäksi pienen mahdollisuuden voimasuhteiden tasoittumiseen.

Betis on aktiivinen joukkue ja ilman muuta ottelussa iso suosikki. Real Madrid -ottelu osoitti kuitenkin, että myös Betisä voidaan haavoittaa. Real Madrid iski kummankin maalinsa hyvin yksinkertaisilla liikkeillä, joista jokainen joukkue voi ottaa mallia, kuinka helppoa maalinteko parhaimmillaan on.

Ensimmäisessä maalissa Karim Benzema tuli vastaan hakemaan palloa Militaon etsiessä syöttöpaikkaa. Samaan aikaan Vinicius Jr. leikkasi pystyyn laitapakin ja Benzemaa seuranneen topparin väliin, josta brassi karkasi läpiajoon.

Toisessa maalissa Madrid pelasi oikealla perus wing-playn, jossa pallo pelattiin korkeimmalle pelaajalle leveällä, mitä seurasi pystyynjuoksu taskusta eli ’’in-lap’’. Siitä pallo pelattiin takaviistoon pilkulle.

Nämä ovat asioita, joita myös HJK pystyy tekemään – ja niitä myös tarvitaan torstaina. Betis vastaavasti muistutti HJK:ta ja Real Madridia sivurajaheittojen tärkeydestä tehdessään maalinsa Bernabeulla sivurajaheitosta.

***

Olen jankuttanut erikoistilanteista jo tulen jatkossakin jankuttamaan. HJK:n on jäätävä erikoistilanteissa plussalle saadakseen pisteitä Eurooppa-liigassa. Betis vaikuttaa suhteellisen hyvin organisoidulta puolustaessaan kulmapotkuja, mutta etualue on kuitenkin mahdollista saada vapaaksi blokkaamalla ensimmäinen aluepelaaja.

Toivottavasti illalla nähdään ennakkoluuloton HJK, joka laittaa espanjalaiset tekemään kovasti töitä voiton eteen. Edellinen La Liga-vastustaja HJK:lla oli vuonna 2013 Marcelo Bielsan Athletic Bilbao, jota vastaan ottelu Helsingissä päättyi 3-3-lukemiin. Jos HJK pelaa samanlaisena unelmaillan kuin me silloin ja puolustaa erikoistilanteet meitä paremmin, HJK:n sensaatiomainen voitto ei ole torstaina mahdoton asia.