Materia jyrää hengen yli ja siksi Tampereella on syytä pistää samppanjat jäihin

Juha Puhtimäki on riisunut Juho Hacklinin täysin aseista. Hacklin on saanut kahdessa ottelussa vain yhden kärkilyönnin 12 yrityksellä.

Pesäpallo

Materia jyrää hengen yli ja siksi Tampereella on syytä pistää samppanjat jäihin

Manse PP on jyräämässä vastustamattomasti kohti historiallista Suomen mestaruutta, vaikka Kouvola voi Pekka Arffmanin mukaan vielä yhden ottelun tasolla yllättääkin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.9.2021 | KUVAT All Over Press

Manse PP otti jo toisen voittonsa loppuottelusarjassa Kouvolaa vastaan, kun se haki 1-0 (3-3, 3-1) -voiton Kouvolasta. Pekka, loppunumerot näyttävät tasaiselta, mutta oliko ottelu sitä?

Ei ollut. Manse oli tänään kiistatta parempi joukkue kentällä. Se oli sitä jo ensimmäisellä jaksolla, vaikka Kouvola johtikin sitä ennen viimeisen tasoittavaa 3-1, mutta varsinkin toinen jakso oli Mansen näytöstä.

Joukkueiden ero tuli sisäpelissä. Hyvä indikaattori erosta ovat kolmostilanteet, jotka Manse vei 18-8. Kouvolalla oli suuria vaikeuksia kärkensä kanssa, kun taas Manselle onnistui etenkin tämä kokenut ja Mansen kannalta elintärkeä viisikko – pääpelintekijät Juuso Myllyniemi ja Tuomas Jussila, sekä Henri Puputti ja Juha Puhtimäki ja lyöjäjokeri Juha Niemi.

Sunnuntain kolmannen finaalin kertoimet ulkona! Manse 1.68 – x 3.10 – KPL 5.90!

Kouvola sai Matti Saukon pelikuntoon, mutta vaikka hän eteni aivan loppuun asti hyvin, eihän kaikki Saukolla ollut kohdallaan. En nyt lähde arvailemaan, minkä voimalla hän pelasi, mutta Saukolla ei ollut paras päivänsä – kuten ei ollut myöskään Tommi Mäentaustalla ja Arttu Ruuskalla. Matti Latvala ja Janne Kivipelto paransivat sisäpeliään ensimmäiseen finaaliin verrattuna selvästi ja olivat yhdessä Iiro Nokkalan, Ville Pesun ja Ossi Meriläisen kanssa Kouvolan suurimpia onnistujia.

Mutta jotenkin tässä tämän päivän ottelussa tuli esille joukkueiden materiaalien ero. Nämä Mansen kokeneimmat ja tärkeimmät konnat ovat varsinkin tiukassa paikassa sen ratkaisevan verran Kouvolan vastaavia moottorin osia parempia. Pelinjohtaja Iiro Haimi yritti sytyttää ja repiä irti kaiken Kouvolasta, mutta siitä ei enempää irronnut. Materia otti tänään voiton hengestä.

Ulkopeli oli molemmilla joukkueilla erittäin vahvaa ja se oli vähällä riittää Kouvolalle ensimmäisen jakson voittoon. Sitten tuli kuitenkin se Janne Kivipellon erikoinen heitto 1-3-tilanteessa keskelle, jossa pallo vieri koppareille asti ja Timo Torppa karkasi sillä kotiin ja kavensi numeroiksi 2-3. Se oli iso pallo siinä tilanteessa.

Molemmilla joukkueilla oli ulkopelissä useita onnistujia, mutta kyllähän tämän päivän palkinnot olisi pitänyt antaa Juha Puhtimäelle. Hänen jokainen syöttönsä oli äärimmäisen hankala ja sen lisäksi Puhtimäki teki lukemattoman määrä paloja Kouvolan lyhyistä vaihtolyönneistä. Myös mailassa Puhtimäki oli tänään todella hyvä.

Kouvolasta nostaisin esille yhden pelaajan ja varsinkin sen pelaajan yhden suorituksen – Valtteri Hämäläisen huiman syöksykopin sivuttaisesta juoksuliikkeestä. Ilman Hämäläisen huippusuoritusta ykkösvaihdosta olisi tullut 1+1 ja toinen jakso olisi ollut siinä.

Manse johtaa nyt ottelusarjaa 2-0 ja mestaruus on sille katkolla Kaupissa. Joko Tampereella sunnuntaina juhlitaan?

Kyllä Kouvola on tällä hetkellä pahassa sillassa, siitä ei ole kahta sanaa. Kysymys ei ole pelkästään kahdesta tappiosta, vaan siitä, että Manse ja varsinkin sen tärkeimmät vastuunkantajat ovat tällä hetkellä sellaisessa iskussa, että Kouvolan on vaikea Mansea pysäyttää – ainakaan mestaruustaistelussa. Se, mitä tapahtuu sunnuntaina ja yhden pelin kuvassa, on eri asia, mutta kolmea voittoa on turhan kova vaatimus Kouvolalle tässä asetelmassa.

Mutta ei Kouvolan missään tapauksessa vailla mahdollisuuksia ole sunnuntaina. Sen on vain saatava kärkensä kulkemaan paremmin kuin lauantaina. Ulkopelissä Kouvola ei häviä Manselle, mutta sisäpeli on se erottava tekijä.

Kouvolan on pakko pelata ja onnistua aivan maksimaalisella tasolla ja myös tiettyjen pelaajien on nostettava ykköskärjestä ja Juho Hacklinista alkaen tasoaan. Jos he eivät nosta, silloin Manse jyrää Kouvolan yli, sillä kuten lauantaina nähtiin, Manse pystyy takomaan junamaisesti takatilanteita ja niistä riittävän määrän juoksuja. Kouvolan sisäpeli on epävarmempaa ja lauantainakin se oli muutamissa jaksoissa luokatonta.

Ei helppo tilanne Kouvolalle, mutta odotetaan nyt kuitenkin vielä kauden päättäviä viimeisiä vihellyksiä ja katsotaan sitten, ketkä juhlivat ja ketkä eivät.