Max Verstappenin huimissa saavutuksissa on kriittinen ero Ayrton Sennaan

Max Verstappen voitti Kanadassa GP-voittojen määrässä Ayrton Sennan rinnalle. Molemmilla on 41 voittoa. Ykköspaikkaa voittojen määrässä pitää hallussaan Lewis Hamilton, jolla on koossa 103 GP-voittoa.

Formula 1

Max Verstappenin huimissa saavutuksissa on kriittinen ero Ayrton Sennaan

Ayrton Sennan rinnalle GP-voittojen määrässä nousseella Max Verstappenilla on Erkki Mustakarin mukaan vielä todistettavaa Sennaan verrattuna.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.6.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari suhtautuu varauksellisesti Max Verstappenin suoraan vertaamiseen Ayrton Sennaan.

Verstappen otti Kanadassa uransa 41 GP-voiton ja nousi voittojen määrässä Sennan rinnalle. Monet ovat nähneet 25-vuotiaassa hollantilaisessa samaa loistokkuutta kuin 34-vuotiaana Imolassa vappuna 1994 kuolleessa brasilialaislegendassa.

”Suhtaudun tällaisiin vertailuihin ja paremmuuden julistamiseen varauksellisesti. Aikakaudet ovat erilaisia, kilpailujen määrät erilaisia ja kilpailutilanteet erilaisia. Sennalla oli esimerkiksi McLaren-vuosinaan tallikaverinaan Alain Prost. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten monta GP:tä Verstappen olisi voittanut Red Bullilla, jossa samaa autoa olisi ajanut esimerkiksi Lewis Hamilton”, Mustakari sanoo.

”Nyt on myös kohistu paljon voittojen määrästä ja siitä, kuinka nopeasti Verstappen on ne saavuttanut. Toki 41 voittoa 171 kisassa on upea saavutus, mutta Senna saavutti paljon kovemmassa kilpailutilanteessa saman määrän 161 kisassa.”

Mustakarin mukaan on myös hyvä kysymys, miten eri kuljettajien paremmuus määritellään ja mistä paremmuus syntyy.

”En millään muotoa väheksy Verstappenia, hän on ilman muuta jo nyt yksi kaikkien aikojen suurista. On kuitenkin hyvä muistaa, että hän on ajanut koko uransa Adrian Neweyin suunnittelemilla autoilla. Olisi mielenkiintoista nähdä, olisiko Verstappen yhtä loistava kuljettaja jonkun toisen insinöörismiehen suunnittelemassa autossa, jossa olisi erilaiset ajo-ominaisuudet.”

”Senna menestyi kaikissa autoissa, joiden ratin taakse hän istui. Verstappenilla tässä suhteessa on vielä todistettavaa. Mitä tapahtuisi, jos yhtälöstä otettaisiin pois Adrian Newey?”