Valtteri Bottaksen ensi kauden tallivaihtoehtojen joukossa muhii edelleen jättiyllätys

Valtteri Bottas on Imolassa joutunut vastaamaan moneen kertaan, missä hän ensi kaudella ajaa vai ajaako missään.

Formula 1

Valtteri Bottaksen ensi kauden tallivaihtoehtojen joukossa muhii edelleen jättiyllätys

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei sulkisi Valtteri Bottaksen kohdalla vielä Mercedeksen ovea, vaikka pitääkin Williamsia ja Haasia hänen todennäköisimpinä vaihtoehtoina ensi kaudeksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.5.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottaksen ensi kauden tallikuvioissa saattaa edelleen muhia jättiyllätys, arvioi ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari.

Bottas vastasi aiemmin tällä viikolla saksalaisen Motorsport Totalin kysymykseen F1-uransa jatkumisesta huomiota herättävällä itsevarmuudella. Kun Motorsport Totalin toimittaja kysyi,  jatkuuko Bottaksen ua  F1-sarjassa ensikaudellakin ajonumeron mukaisesti ”77-prosenttisella” varmuudella”, Bottas totesi, että ”ennemmin 99-prosenttisella varmuudella”-

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää Bottaksen vastausta selvänä indikaationa siitä, että  suomalaisen neuvottelut ensi kauden tallipaikasta ovat loppusuoralla. Nyt vain kysymys on siitä, missä tallissa hän ensi kaudella ajaa.

”Neuvottelut ovat varmasti jo lähellä maalia, koska Bottas ei muuten tuollaisia puhelisi. Kuten Valtteri itsekin totesi, tässä lajissa mikään ei ole kuitenkaan varmaa ennen kuin nimet ovat paperissa. Vasta sitten voidaan huutaa hurraa huutoja. Hän huomautti myös, että haluaisi vielä 34-vuoden iässä pitkän tähtäimen projektin”, Mustakari sanoo.

Mustakari uskoo, että Bottaksen todennäköisimmät vaihtoehdot ensi kauden talliksi ovat  Williams ja Haas – tässä järjestyksessä.

”Bottaksen on uskottu neuvotelleen aika vakavissaan Williamsin ja Haasin kanssa, ja olen itse sanonut  sanonut samaa jo pitkän aikaa. Alex Albon teki jo jatkosopimuksen Williamsin kanssa ja hän tarvitsee vierelleen nyt hyvin sopivan tallikaverin. Sellainen kokenut ja osaava kaveri Bottas voisi Albonille olla. ”

”Hänen paluunsa Williamsille olisi myös hieno juttu. Tallipäällikkö James Vowles on Bottakselle tuttu ja hän on sanonut haastatteluissa pohtivansa noin kolmea kuskivaihtoehtoa tällä hetkellä.”

”ESPN on myös jo lyönyt kolikkonsa likoon sen puolesta, että Bottas palaa juuri Williamsille”, Mustakari sanoo.

Mustakari ei kuitenkaan täysin sulje pois vielä sensaatiomaista vaihtoehtoa Bottaksen paluusta Lewis Hamiltonin paikalle Mercedekselle.

”Sisäpiierissä on puhuttu paljon siitä, että jos Toto Wolff törmää sopimusteknisiin ongelmiin jonkun muun kuskin kanssa, hän tietää, että Valtteri on käytettävissä.”

”Valtteri ei itsekään ole ampunut alas viittauksia Mersu-neuvotteluista, joten kyllä sielläkin vielä jotain soppaa voi olla keittymässä. Tosin se ei ehkä olisi mikään Valtterin haluama pitkän pahvin diili, sillä 17-vuotias Italian Kimi  (Antonelli) on tarkasti tallin kiikareissa.”

Bottas on ollut ainoa suomalainen kuski F1-radoilla sen jälkeen, kun Kimi Räikköinen lopetti upean ajouransa 2021.

”Lajin suomalaisseuraajille on tosi tärkeää, että mukana on suomalaiskuljettaja. Meillä on niin monta mestaria tässä lajissa, että se velvoittaa. Formula ykkösissä on pidetty aina huimapäiden lajina ja tuosta vaaran ja vauhdin yhtälöstä lajin suosio kumpuaa edelleen.”

Mustakari on vakuuttunut, että suomalaiskuljettajia tullaan näkemään tulevaisuudessakin formula ykkösissä.

”Uusista suomalaiskasvoista lähimpänä F1-pestiä on tällä hetkellä Ferrari-akatemiaan kuuluva Tuukka Taponen, mutta hänelläkin on vielä matkaa F1-auton sarviin pari vuotta.”

”Kauempana horisontissa ajelee myös Robin Räikkönen, jota monet tahot sanovat jo nyt yhdeksänvuotiaana superlahjakkuudeksi. Itse en lähde vielä ennustamaan Robinin suhteen mitään.”

”Hän saa ajella kaikenlaisilla pärinävehkeillä päivät päästään ja hänellä on sellaisia hienoja mahdollisuuksia nokkansa edessä, joista monet muut voivat vain unelmoida. Totta kai sellaisessa tilanteessa myös kokemusta karttuu ja taidot kehittyvät. Geenit ovat kuitenkin nuoren Räikkösen puolella. Ja olisihan se aika päheetä, jos Räikkösen poika joskus kymmenen vuoden päästä F1:iin nousisi.”

Bottas aloitti Emilia Romaganan GP-viikonlopun Imolan radalla perjantaina varsin rauhallisesti. Hän oli ensimmäisen treenin 16:s ja 1.8 sekuntia kärjelle jääneenä. Toisissa vapaissa harjoituksissa Bottaksen sijoitus pysyi samana, mutta ero session kärkeen kaventui vajaaseen 1,2 sekuntiin.

Mustakari ei ollut yllättänyt Bottaksen vaatimattomasta vauhdista vapaissa harjoituksissa.

”Nopeat autot ovat aina nopeita ja hitaat hitaita. Yllätyksiä joskus tulee, mutta ei kukaan Sauberilta mitään jättiloikkaa tässä odota, vaikka päivityksiä onkin tullut ja varikkokäynnit pilannut pulttihässäkkä pitäisi olla ratkottu. Sekin on hyvä muistaa, että ne, jotka ajavat varsinkin kolmansissa harjoituksissa top viiteen, ovat hämmästyttävän usein myös aika-ajon top viidessä”, Mustakari sanoo.