Mercedeksen taivaalla on paljon suurempi uhkakuva kuin Lewis Hamiltonin lähtö

Lewis Hamilton on jäänyt MM-sarjaa johtavasta Charles Leclercistä jo 58 pistettä. Ei hyvä.

Formula 1

Mercedeksen taivaalla on paljon suurempi uhkakuva kuin Lewis Hamiltonin lähtö

Mercedes ui F1-sarjassa syvällä, eikä tilannetta helpota puheet Lewis Hamiltonin lopettamista. Taivaalla on kuitenkin vieläkin synkeämpi uhkakuva.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.5.2022 | KUVAT All Over Press

Kautensa katastrofaalisen heikosti aloittaneen Mercedeksen taivaalle on nousemassa muitakin mustia pilviä kuin vain tämän kauden auton kilpailukykyisyys.

Viime viikkoina on puhuttu paljon Lewis Hamiltonin mahdollisesta kauden kesken jättämisestä ja koko uran lopettamisesta, mutta kokeneen F1-toimittajan Erkki Mustakarin mukaan Mercedeksellä on Hamiltonin lopettamista suurempikin uhkakuva – tallipäällikkö Toto Wolffin tulevaisuus.

”Jos hän kyllästyy tehtäväänsä tallissa ja lopettaa, se on suurempi haaste ja uhkakuva Mercedekselle kuin Hamiltonin mahdollinen lähtö. Jos Wolff lähtee, Mercedekseltä katoaa silloin tallin menestystarinan keskeisin tekijä. Menetys olisi jättimäinen , varsinkin, kun näitä muitakin ongelmia tässä piisaa. Hyviä kuljettajia saa aina rahalla. Kyvykäs tallipäällikkö voi olla paljon vaikeampi löytää”, Mustakari sanoo.

Mustakari ei sulje pois myöskään Hamilton lähtöä. Britin motivaatio oli jo ennen kautta miinuslukemilla. Hamilton on kerännyt kauden neljässä ensimmäisessä GP:ssä 28 MM-pistettä. Hän on jäänyt MM-sarjan kärjessä viilettävästä Ferrarin Charles Leclercistä jo 58 pistettä.

”Jos Hamilton jää jatkossakin näin paljon takamatkalle kärkitalleista kuin hän nyt on jäänyt, ei uran lopettaminen kesken kauden ole täysin poissuljettua. Toisaalta hänellä on niin iso palkkapussi, että se houkuttelee jäämään ovat tulokset sitten mitä tahansa” Mustakari miettii.

Hamiltonin suurin unelma on kahdeksas F1-maailmanmestaruus. Se jättäisi seitsemän maailmanmestaruutta voittaneen Michael Schumacherin ja kaikki muut kuskit varjoonsa. Mustakari uskoo, että juuri kahdeksannen mestaruuden voittamisen mahdollisuus on yksi avaintekijä Hamiltonin ratkaisussa.

”Jos Hamilton uskoo, että kahdeksas mestaruus on ensi kaudella otettavissa, saattaa hänen uransa jatkua vielä silloinkin. Jos taas syksyn kisat ja tulokset eivät vakuuta häntä Mercedeksen tulevaisuudesta, sanoo hän melko varmasti tämän kauden jälkeen hyvästit.”

Pientä valoa

Mercedeksen kauden alku on ollut äärimmäisen vaikea. Toto Wolff ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että jotain valoa ankeuteen on tulossa, sillä talli saa päivityksiä autoihinsa tämän viikonlopun Miamin kisaan ja seuraavaan kisaan Barcelonassa.

Vaikka kausi on alkanut vaikeasti, Mustakari ei usko, että Mercedes keskittyisi vielä tässä vaiheessa ensi kauden auton kehittämiseen ja rakentamiseen.

”Mercedes on niin iso organisaatio, että se pystyy halutessaan rakentamaan tälle kaudelle vielä vaikka kokonaan uuden auton. Kausihan on kuitenkin vasta alkutekijöissään, joten uudella autolla ehdittäisiin ajaa jopa puolet kaudesta. Uskon silti, että talli pikemminkin korjaa suurimpia päänsärkyjään päivityspaketeilla”, Mustakari sanoo.

Mercedes on kärsinyt etenkin kovasta porpoising-pomppimisesta, mutta myös suorituskyky laahaa pahasti Ferrariin ja Red Bulliin verrattuna.

”Mercedeksen putoaminen kärkipaikalta on ollut jopa järkyttävän jyrkkä. Se tapahtui nopeasti. Ongelmana ovat aerodynaamiset asiat, mutta erityisesti moottoripuolella on selkeästi jääty erittäin pahasti jälkeen Ferrarista ja Hondasta”, Mustakari sanoo.