Seuraa heitä! Tässä ovat Veikkausliiga-kauden kiinnostavimmat pelaajat

Johannes Kreidl johtaa KuPSin takalinjoja myös tulevalla kaudella.

JalkapalloVeikkausliiga

Seuraa heitä! Tässä ovat Veikkausliiga-kauden kiinnostavimmat pelaajat

Joel Perovuon Seuraa heitä -listalta löytyy niin kiintotähtiä kuin tuntemattomampia pelureitakin. Myös yksi päävalmentaja saa maininnan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 5.4.2023 | KUVAT All Over Press

Veikkausliiga 2023, seuraa heitä!

Johannes Kreidl, KuPS

Veikkausliigan paras maalivahti monella mittarilla. Kreidl on loistava avaamaan peliä ja osaa hämätä vastustajaa mihin pallon pelaa. Löytää nopeasti vapaan pelaajan avatessaan nopealla.

Myös leipätyö eli pallojen torjuminen on hyvällä tasolla teknisesti ja Kreidl on nopea liikkeissään. Paljon lepää itävaltalaisen hartioilla kauden alkaessa hiukan epävarmoissa tunnelmissa. On myös kiinnostavaa nähdä, miten KuPSin pelinavaaminen lähtee sujumaan, sillä Kreidl on turvautunut kevään aikana huomattavan usein pitkään palloon, eikä ole lähtenyt ottamaan tarpeettomia riskejä.

Maksim Rudakov, FC Honka

Pelasi viime kaudella varmasti uransa yhden parhaista kausista. Rudakov on kehittynyt huimasti Hongassa monella osa-alueella.

Venäläinen on karistanut HJK-aikojen ylimääräiset kilot kropastaan ja Vesa Vasaran systeemin vaatima jalalla pelaaminen on myös onnistunut parista virheestä huolimatta hyvin. Tässä Rudakov onkin edistynyt ehkä selkeimmin.

Torjunnoissa Rudakov on Kreidlin tapaan hyvällä tasolla. Kehitettävänä asiana Rudakovilla on jalkojen räjähtävä voimantuotto, joka mahdollistaisi hänen paremman liikkumisensa torjunnoissa ja auttaisi häntä dominoimaan boksia myös ilmassa. Rudakov on vasta 27-vuotias, joten pomppua on hyvin aikaa vielä kehittää iän puolesta.

Rudakov on paljon vartijana. Hongan systeemissä maalivahdin pelinavaaminen on hyvin keskeisessä roolissa eli Rudakovin onnistuminen on avainasemassa Hongan menestyksessä.

Rasmus Leislahti, KTP

Kirkkonummelainen pelasi viime kaudella Ilveksessä hyvän kauden vaikeuksissa olleessa joukkueessa. Leislahti ei ole vielä 22-vuotiaana lunastanut koko potentiaaliaan maalivahtina ja on mielenkiintoisessa tilanteessa tällä kaudella KTP:ssä.

Fysiikkansa kanssa aiemmin kamppaillut nuori maalivahti on pelannut pari ehjää kautta putkeen ja näin jatkuessa Leislahdella on potentiaalia pelata muuallakin kuin Veikkausliigassa. KTP hyödyntää Leislahden hyvää jalalla pelaamista pallollisessa pelaamisessa ja nuori maalivahti on hyvässä opissa Kotkassa.

Olisiko tässä yksi kauden parhaista maalivahdeista?

Aldayr Hernandez, FC Honka

Hongan kivikova toppari, joka osaa myös pelata jalkapalloa. Hernandez oli jo viime kaudella Veikkausliigan ehkä kokonaisvaltaisin toppari ja hän saattaakin näin jatkaessaan lähteä jo kesällä esimerkiksi länsinaapuriin.

Kolumbialainen on armoton kaksinkamppailuissa ja taklaa kovaa. Näistä on toki aiheutunut pari turhaa pilkkua, mutta pääasiassa Hernandez pelaa kovaa ja oikein. Pallollisessa pelissä edistystä on tapahtunut ja hän on omaksunut Hongan pelityylin hyvin.

Odotettavissa on jälleen vahva kausi yhden mitaliehdokkaan takalinjoilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ei ollut Aldayr Hernandezia vastaan pelaaminen helppoa viime kaudellakaan.

Cristian Valencia, AC Oulu

SJK:sta saapunut Valencia on tärkeä palanen oululaisille. Tyylikäs ja teknisesti hyvä toppari, joka taitaa myös puolustuspelin. Kolumbialaiselle on pelinavaamisessa iso rooli ja Oulun uudistuneen puolustuslinjan johtajan paikka tarjolla.

Oululla on rajallinen määrä laatua tarjolla alakertaan ja Valencian terveenä pysyminen on Oulun kannalta kriittistä. Rafinhan saappaat olisivat täytettävänä. Katsotaan, vastaako Valencia huutoon.

Tuomas Ollila, HJK

Hyökkäävä vasen puolustaja pelasi vahvan kauden Ilveksessä, mistä palkinnoksi tuli siirto HJK:hon. Ollila on myös nostettu mukaan Huuhkajiin ja debyytti A-maajoukkueessa nähtiin Tanskaa vastaan tappiollisessa karsintaottelussa.

Nyt mitataankin 22-vuotiaan pääkoppaa, kuinka se kestää HJK:n paidan painon. Toistaiseksi Ollila on pelannut itselleen sopivassa roolissa myös Klubissa ja tulee kaiken järjen mukaan muodostamaan hyvän kaksikon HJK:n vasemmalla laidalla Perparim Hetemajn kanssa.

Kevin Jansen, FC Honka

Oli viime kaudella sarjan parhaita, ellei paras pelaaja. Monipuolinen hollantilainen on riittävän hyvä kaikessa muutaman loistavan ominaisuuden lisäksi.

Vahvuudet ovat ensisijaisesti pallollisessa pelissä. Tekniset taidot, molemmin jaloin toimiva laaja syöttövalikoima ja pallottomana fiksu liikkuminen tekevät Jansenista kovan tason pelintekijän.

Välillä Jansen sortuu oikomaan puolustuspelissä, mutta hoitaa nämäkin velvoitteet yleensä riittävän laadukkaasti. Pelaaminen näkyy myös tulostaululla ja Honka tarvitsee kipeästi Jansenilta maaleja ja maalisyöttöjä Agon Sadikun lähdettyä Norjaan.

Petteri Pennanen, Ilves

Komean uran tehnyt Pennanen piti panoksellaan Ilveksen sarjassa viime kaudella. 32-vuotias keskikenttäpelaaja on sarjan ehdotonta eliittiä pallollisessa pelissä.

Pennasella on loistava laukaus ja hän osaa antaa hyviä erikoistilanteita. Liikkuminen linjojen välissä ja vastustajan maalin lähellä ovat hyvin hallussa ja kuopiolaisen syöttötyöskentely on laadukasta.

Pennanen hakee aktiivisesti avainsyöttöjä ja jalan ollessa vapaana laukaus lähtee nopeasti. Ilves on papereissani vielä isommissa vaikeuksissa kuin viime kaudella. Siksi nyt jos koskaan Pennaselta kaivataan isoa kautta.

Perparim Hetemaj, HJK

Veikkausliigan tunnetuin ja yksi parhaista pelaajista. Ymmärrys kentän tapahtumista erittäin kovalla tasolla.

Toni Koskela on istuttanut Hetemajn vasemmalle välikaistalle toimivaan rooliin, mutta kevään peleissä Perpa on surffaillut välillä ympäri kenttää. Tähän ovat saattaneet vaikuttaa HJK:n kohtaamat ongelmat ja toisaalta suurehko vaihtuvuus kokoonpanossa.

Terveenä pysyessään Hetemaj on keskeinen tekijä HJK:n pelaamisessa ja nostaa tekemisellään muiden tasoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kokenut Perparim Hetemaj on yhä Klubille äärimmäisen tärkeä palanen.

Urho Nissilä, KuPS

Paluu Kuopioon Etelä-Koreasta oli lopulta odotettu nilkkavamman jälkeen ja iso asia KuPSille. Nissilän kannalta asia oli myös sopiva ja kesään saakka ulottuva sopimus tähtää kesän ikkunan siirtoon takaisin ulkomaille.

Ensin taitavan pelintekijän on päästävä takaisin huippukuntoon. Onkin toivottava, että Nissilän nilkka on täysin kuntoutunut.

Nissilä on sarjan monipuolisimpia jalkapalloilijoita, joka puhkesi kukkaan Valakarin hyvin organisoidussa joukkueessa. Katsotaan, millaista jälkeä tulee Pasi Tuutin joukkueessa.

Tommi Jyry, Inter

Jyry on laatupelaaja, jota ei liiemmin parrasvaloissa näe.

Monipuoliset taidot omaava keskikenttäpelaaja on kärsinyt pahoista loukkaantumisista, mutta terveenä säilyessään 23-vuotiaalla on vielä paljon mahdollisuuksia urallaan. Wissin Interissä on tarjolla iso rooli ja mahdollisuus pelata sarjan kärkipaikoista.

Hän on parhaimmillaan pyörittämässä peliä ja riistämässä, mutta taitaa myös maalinteon.

Kai Meriluoto, HJK

Nuorella hyökkääjällä on tähtäin HJK:n avauksessa ja läpimurrossa Veikkausliigan hyökkääjien eliittiin.

Meriluoto iski viime kaudella kymmenen maalia Ilveksen paidassa tahdin hyytyessä samaan tahtiin joukkueen tulosten kanssa kauden mittaan. Tämä oli kuitenkin debyyttikaudeksi loistava suoritus keskikastissa vaihtelevan kauden pelanneessa joukkueessa.

Meriluoto on vaikuttanut kevään peleissä menneen viime kaudesta eteenpäin ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa nuori mies pelasi myös kelvollisesti. Kysymys onkin, saako Meriluoto riittävästi peliaikaa sopivassa roolissa vai tuleeko tästä turhauttava välikausi hajanaisilla minuuteilla.

Willian Pozo, KTP

Kuuban maajoukkuepelaaja on säväyttänyt talven peleissä ja tuonut KTP:hen kaivattua laatua laitapelaamiseen. Pozolla on kykyä ohittaa vastustajansa ja kuubalaisella on hyvä oikean jalan laukaus.

Pozo on myös osoittanut halukkuutta puolustuspelaamiseen eli sopeutuminen Suomeen ja Jussi Leppälahden joukkueeseen vaikuttaa sujuneen hyvin. Kyseessä on mielenkiintoinen pelaaja, josta saattaa muodostua KTP:lle kullanarvoinen kauden aikana.

Luquinhas, AC Oulu

Pienikokoinen brassi on sarjan parhaita yksi vastaan yksi -pelaajia. Nopeat jalat ja nopea pää tekevät asiat monesti vaikeaksi vastustajille ja Luquinhas on loistavien teknisten ominaisuuksiensa lisäksi työteliäs pelaaja, joka auttaa joukkuetta myös puolustussuuntaan.

Kauden aikana tullaan varmasti näkemään hienojen harhautusten ja syöttöjen lisäksi maaleja ja tämän lisäksi tukku riistoja hyvien prässien perään. Oli hyvä päätös Ricardo Duartelta tuoda talismaaninsa mukanaan Gnistanista. AC Oulu ja Veikkausliiga kiittävät.

Jussi Leppälahti, KTP:n päävalmentaja

KTP kannattaa ottaa seurantaan. Joukkue ei varmasti tule Veikkausliigaan selviytymään, vaan pyrkii pelaamaan valmentaja Leppälahden luoman konkreettisen systeemin pohjalta.

KTP tulee varmasti tavoittelemaan kontrollia otteluissa pallonhallinnan kautta ja joukkueella onkin hyvä yllätyssauma osaavan valmennuksen ja riittävän laadukkaan pelaajiston ansiosta.

Lue myös ElmoTV:n kausiennakot: HJK:n haastaminen on toiveunta, mutta Klubin selän takana pullistelee arvaamaton yllätys, Putoamispeikko vaanii Veikkausliigan tasaisessa alakerrassa – nousijan silmissä siintää taistelu europaikasta