Messin siirrossa PSG:hen on pelillisesti iso kysymysmerkki, jota ei ole helppo ratkaista

Lionel Messi on nyt virallisesti PSG:n pelaaja. 21 vuoden ura Barcelonassa on päättynyt. Ainakin vähäksi aikaa.

JalkapalloMuut sarjat

Messin siirrossa PSG:hen on pelillisesti iso kysymysmerkki, jota ei ole helppo ratkaista

Lionel Messin ja hänen ympärillään pelaavien pelaajien roolittaminen on jalkapalloilullisesti äärimmäisen kiehtova, mutta myös haastava kysymys.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 11.8.2021 | KUVAT All Over Press

Lionel Messin urakäänteet ovat puhuttaneet viime päivinä ympäri maailman. Viimeisin käänne varmistui, kun Messi hyvästeli Barcelonan ja matkusti Pariisiin viimeistelemään sopimusta ranskalaisjätti PSG:n kanssa.

Messin Barcelona-suhteeseen ja PSG-siirtoon liittyy monia ulkojalkapalloilullisia ja poliittisia asioita, mutta Messin PSG-siirtoa voi ja pitää analysoida myös pelilliseltä kantilta, sillä kentän tasolla siirto on jättipommi. PSG:llä pelaa nyt ehkä kolme maailman top 5-pelaajaa hyökkäyksessään – Kylian Mbappé, Neymar ja Messi.

Kun ajattelee, että heidän takanaan on liuta muitakin loistavia pelaajia, ei Mestarien liigan voittajaksi ole tällä kaudella kuin yksi suosikki. Messi nosti PSG:n aivan ylivoimaiseksi mestarisuosikiksi.

Mutta on PSG:llä yksi iso kysymysmerkkikin. Se on päävalmentaja Mauricio Pochettino ja hänen taktiset valintansa Messin suhteen.

Kysymys ei ole siitä, etteikö Pochettino olisi jo todistanut olevansa osaava valmentaja. Hän teki Tottenhamissa ja Southamptonissa loistavaa työtä. Pokaalit ovat kuitenkin karttaneet Pochettinoa yhtä Ranskan Cupin voittoa lukuun ottamatta. Nyt hänellä on kuitenkin mahdollisuus saada tähän asiaan muutos.

Keskiössä on se, miten hän rakentaa PSG:n hyökkäyspelin Messin ympärille. Sillä lopulta kapellimestari Messin ohella Neymar ja Mbappé ovat ”vain” vierellä olevia viulunsoittajia.

Täysin poikkeuksellinen pelaaja

Numerot kertovat, että Messi on poikkeuksellinen jalkapalloilija poikkeuksellisten hyvien jalkapalloilijoiden joukossa, kun hän asettuu kentälle Pariisissa. Messi on – edelleen – 34-vuotiaana maailman paras jalkapalloilija, kun katsotaan hyökkäyspeliä kokonaisuutena.

Messi teki viime kaudella 30 maalia La Ligassa. Se on seitsemän maalia enemmän kuin maalintekijäpörssissä toiseksi tulleella Karim Benzemalla. Messi teki Barcelonassa peräti 35 prosenttia joukkueensa maaleista. Neymar on kaukana näistä tehoista. Mbappé lähellä, mutta ei Messin tasolla.

Oikeastaan Messiä on vaikea verrata Neymariin, sillä Neymar on viettänyt viime aikoina niin paljon aikaa loukkaantuneena. Neymar pelasi viime kaudella puolet siitä mitä Messi. Neymarin pitäisi ensin pystyä pysymään terveenä, jotta hän pystyisi ottamaan merkittävämmän aseman kuin minkä Messi automaattisesti ottaa.

Messin merkitys perustuu monipuolisuuteen. Hän tekee maaleja, mutta hän myös luo maalipaikkoja. Ja, kun on kuljettu kohti hänen uransa viimeistä suoraa, on hän alkanut myös tehdä peliä rakentelun aiemmissa vaiheissa. Messi oli itseasiassa viime kaudella paljon pallossa kiinni myös Barcan pelintekoalueella.

Messin Expected Goals Build Up -tunnuslukema oli viime kaudella kaikki ottelut mukaan luettuina peräti 0,61 jokaista 90-minuuttista kohden. Tämä tarkoittaa, että niissäkin hyökkäyksissä, joissa Messi ei ollut viimeisen syötön antaja tai viimeistelijä, vaan vain osa rakentelun ketjua, luotiin yhteensä 90 minuutin aikana 0,61 maalin odotusarvo.

Vertaaminen esimerkiksi Manchester Cityn Kevin De Bruyneen kertoo mittakaavan. De Bruynen vastaava tunnusluku oli 0,51 jokaista 90-minuuttista kohden. Messin lapikkaasta lähtee tänä päivänä siis paitsi maaleja, myös maalisyöttöjä ja peliä edistäviä rakentelusyöttöjä.

Kaksi vaihtoehtoa

Tästä päästäänkin siihen, että Pochettinolla on käsissään pieni ongelma. Miten roolittaa Messi ja muu hyökkäyspää pallollisessa vaiheessa?

Pochettinolla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäinen vaihtoehto on tehdä Messistä keskushyökkääjä ja ympäröidä hänet Neymarilla ja Mbappélla – eli yrittää pitää Messi mahdollisimman lähellä vastustajan maalia ja saada hänet pelaamaan ehdottomasti vain vastustajan viimeistä linjaa vastaan ja keskittymään maalintekoalueille menemiseen.

Toinen vaihtoehto on luoda malli, jossa Messi voi liikkua alaspäin pelintekoalueelle rytmittämään ja edistämään peliä. Silloin toki Neymarin pitäisi liikkua poispäin pallosta luomaan uhkaa ylöspäin, jotta PSG:n kaikki tykit eivät valu kohti palloa.

Pochettinolla on nyt jalkapallomaailman kiehtovin tehtävä: roolittaa Messin ympärille kaksi uskomattoman hyvää pelaajaa.