Puheet Saudiliigan kuplan puhkeamisesta ovat ennenaikaisia yksinkertaisesta syystä

Cristiano Ronaldo avasi vuosi sitten portit Saudiliigaan siirtymällä Al-Nassriin.

JalkapalloSaudiliiga

Puheet Saudiliigan kuplan puhkeamisesta ovat ennenaikaisia yksinkertaisesta syystä

Monet huippupelaajat haluavat lähteä Saudiliigasta. Jukka Rönkä avaa, miksi halu on tässä tapauksessa ei asia kuin se, mitä oikeasti tapahtuu.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.1.2024

Viime viikkoina on uutisoitu Karim Benzeman, Jordan Hendersonin, Roberto Firminon ja Ruben Nevesin haluavan siirtyä pois Saudi-Arabian Pro -liigan seuroista. Jukka, joko Saudiliigan kupla on puhkeamassa?

En puhuisi vielä kuplan puhkeamisesta, mutta kyllähän tämä on mielenkiintoinen ja jopa pahaenteinen signaali Saudiliigan kannalta. Nyt ratkaisevaa on se, mitä Saudiliigassa tapahtuu seuraavaksi. Kuinka moni pelaaja sieltä oikeasti siirtyy pois ja keitä nämä pelaajat ovat – ja jatkuuko virta Saudiliigaan kaikesta huolimatta samanlaisena kuin viime kesänä?

Vasta kun näihin asioihin saadaan vastaukset, tiedetään, miten suuresta vahingosta Benzeman, Firminon, Hendersonin, Nevesin ja kumppaneiden mahdollisilla lähdöillä tai jo pelkillä lähtöhaluilla olisi.

Miksi pelaajat haluavat siirtyä pois Saudiliigasta vain puolen vuoden jälkeen?

Jokainen tapaus on oma tapauksensa, mutta ilmiön takana kaksi isoa asiaa – Saudi-Arabian arki ja Saudi Pro -liigan pelillinen taso.

Saudi-Arabia on islamilainen valtio, jossa noudatetaan sharia-lakia hyvin jyrkästi. Monet länsimaissa tutut asiat ovat Saudi-Arabiassa kiellettyjä. Kiellettyjen asioiden listalla on lukematon määrä asioita alkaen muiden kuin islamin uskonnan harjoittamisesta ja homoseksuaalisesti ja päätyen alkoholin ja jopa sianlihan maahantuontiin. Myös miesten ja varsinkin naisten pukeutuminen julkisilla paikoilla on tarkkaan säädelty. Saudi-Arabiassa on voimassa myös kuolemantuomi ja esimerkiksi vuonna 2022 maassa teloitettiin Amnestyn tilastojen mukaan 196 ihmistä.

Siksi muuttaminen tällaiseen kulttuuriin voi olla valtaisia muutos pelaajille ja heidän perheilleen. Neuvotteluvaiheessa isot shekit tuntuvat hurmaavilta, mutta kun arki iskee vasten kasvoja, ollaan toisenlaisessa tilanteessa. Yleensä jo muuttaminen ulkomaille vaatii sopeutumista, mutta nyt puhutaan moninkertaisesta haasteesta.

Toinen iso asia on Saudi-Arabian Pro -liigan pelillinen taso. Vaikka sarjassa pelaakin Cristiano Ronaldon, Neymarin, Benzeman kaltaisia tähtipelaajia, samoille liigakentille mahtuu pelaajia, joista osa ei mahtuisi pelaamaan Veikkausliigassa.

Tässä mielessä pioneerin osa ei ole helppo. Jokainen voi mielessään ajatella, että Saudiliigasta tulee superliiga, mutta jos sellaista koskaan tulee, niin nyt sitä varten on vasta merkitty tontin rajat.

Muutamat pelaajat ovat jupisseet myös Saudi-Arabian säästä. Nythän Saudi-Arabiassa on talvi ja sää on keskilämpötilat ovat inhimilliset 20-25 astetta. Toukokuun lopulta syyskuun puoliväliin saakka keskilämpötilat ovat sen sijaan jatkuvasti yli 40 astetta, ja on ymmärrettävää, että esimerkiksi englantilaiset ilmaston jälkeen sellaiset lämpötilat saattavat hikoiluttaa aika raskaasti.

Nyt on tosiaankin puhuttu jo useammasta varsin nimikuulusta pelaajasta. Mihin seuroihin he voisivat siirtyä?

On ymmärrettävää, että kaikista isoimmista nimistä puhutaan samoissa lauseissa kaikista suurimpien seurojen kohdalla. Benzema on linkitetty jopa Manchester Unitediin, Neves Arsenaliin ja Hendersonista on kiinnostunut useamman Valioliiga-seuran lisäksi muun muassa Ajax.

En kuitenkin vielä lähtisi julistamaan yhtään siirtoa, sillä ensinnäkin saudiseuroilla on halutessaan mahdollisuus blokata sopimusten alaisten pelaajien siirtyminen – tai ainakin pelaajien mahdolliseen siirtoon on varauduttu erilaisia sanktioin.

Yksi tällainen hyvin käytetty pykälä on ollut se, että pelaajan sopimus on verovapaa, mutta siinä on aikarajoite. Jos pelaaja siirtyisi esimerkiksi ennen kahden vuoden täyttymistä hän joutuisi maksamaan noin 20 prosentin suuruiset verot jälkikäteen.

Toisin sanoen: jos pelaaja siirtyisi vaikkapa vuoden pelaamisen jälkeen, ja hänen sopimuksensa olisi miljoonaa euroa viikossa, hän menettäisi ensin tuon vuoden jälkeiseltä ajalta miljoona euroa viikossa sopimuskautensa loppuun asti ja sen päälle hän joutuisi maksamaan vuoden palkastaan reilut 10 miljoonaa euroa veroa jälkikäteen.

Ja tässä esimerkissä kysymys on vain perussopimuksesta. Jos hän on saanut ison allekirjoituspalkkion tai jos hänellä on muita sanktioita sopimuksen ennenaikaisesta purkamisesta, silloin puhutaan entistäkin hurjemmista summista.

Ja sitten on vielä se, mitä pelaajalle maksettaisiin uudessa seurassa ja miten uuden maan verotus kohtelisi pelaajaa.

Jos esimerkiksi Jordan Henderson siirtyisi Englantiin tammikuussa, hän palaisikin Ison-Britannian verotuksen piiriin ja joutuisi maksamaan 47,5 prosentin verot palkastaan. Toisin sanoen hän joutuisi maksamaan Britannian verokarhulle puolen vuoden keikastaan Saudi-Arabiaan lähes puolet palkastaan, joka on noin 800 000 euroa viikossa. Toisin sanoen Britannian verottaja veisi Hendersonilta jo tienatuista rahoista liki 10 miljoonaa euroa – pois lukien ehkä kaksoisverotuksen seurauksena saudien nyhtämät noin neljä miljoonaa euroa.

Ja mitä hän saisi Valioliigassa palkkaa? Ehkä parhaimmillaan 100 000 – 150 000 euroa viikossa.

Kysynkin, palaako Henderson tammikuussa Valioliigaan?

Tuskinpa – ja saman ongelman kanssa joutuvat painimaan kaikki muutkin Eurooppaan paluuta suunnittelevat pelaajat.