Vaikka tulos laahaa, sensaatio-Pelicansin romahdusta ei näköpiirissä ole

Jasper Patrikaisen synkkä ilta Kuopiossa oli Pelicansille kohtalokas.

JääkiekkoLiiga

Vaikka tulos laahaa, sensaatio-Pelicansin romahdusta ei näköpiirissä ole

Pelicans hävisi KalPalle Kuopiossa maalein 5–3. Moni romahdusta odottanut hieroo nyt käsiään, mutta Eetu Pennanen näkee Pelicansin peliesitykset vahvoina.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.1.2023 | KUVAT All Over Press

KalPa tyrmäsi Pelicansin tehokkaalla avauserällään Kuopiossa ja marssi lopulta 5–3-voittoon. Eetu, millainen ottelu Kuopiossa pelattiin?

Kieltämättä Kuopiossa pelattiin erikoinen peli. KalPa sai salama-alun ja viidestä ensimmäisestä maalia kohti suuntautuneesta laukauksesta kolme upposi Jasper Patrikaisen selän taakse. Lahtelaisten maalia myös eilisessä kotiottelussa KooKoota vastaan vartioinut nuori maalivahti oli erikoinen veto, varsinkin kun huippuottteita on seurannut vielä ajoittain epävarmoja esityksiä.

Patrik Bartošakin saavuttua maalille Pelicans heräsi myös taisteluun pisteistä ja vaikka KalPa toisessa erässä parhaimmillaan peliä johtikin jo neljällä maalilla, Pelicans tuntui luottavan omaan tekemiseensä.

Samalla, kun KalPa passivoitui, Pelicans jauhoi kärsivällisesti omaa peliään. Pakottamisesta ei ollut tietoakaan, kun Tommi Niemelän joukkue otti joukkonsa kerta toisensa jälkeen kasaan, hyökkäsi rintamana ja painoi pelin vastustamattomasti KalPan alueelle.

Kuitenkin loppukiri jäi maalin verran vajaaksi, ja KalPa iski viimeisen osuman tyhjiin. Lopulta maalinteon tehokkuus ja Pelicansin maalivahtivalinta takasivat KalPalle kolme elintärkeää sarjapistettä.

Pelicansin maalivahdit torjuivat ottelussa yhteensä lopulta seitsemän kertaa. Se ei kerro kaikkea, mutta tällä kertaa se kuvaa kenttätapahtumia melko hyvin.

Mainitsit elintärkeät sarjapisteet. Mitä ottelun lopputulos tarkoittaa sarjatilanteen kannalta?

KalPa ja Pelicans ovat molemmat olleet alkukauden yllättäjiä ennakko-odotuksiin nähden. Voitolla KalPa piti vitospaikkansa. Eroa Pelicansiin edellä neljäntenä on enää kolme pistettä, toki viimeistä kotietupaikkaa pitävä lahtelaisryhmä on yhä pelannut ottelun vähemmän.

TPS on KalPan kanssa tasapisteissä pelin vähemmän pelanneena. Suorien pudotuspelipaikkojen ulkopuolella oleva Kärpät on vain neljän pisteen päässä KalPasta ja pelannut kaksi ottelua vähemmän.

Sekä Pelicans että KalPa saavat siis käydä todennäköisesti hurjan taistelun vielä runkosarjan viimeisellä kolmanneksella varmistaakseen suoran paikkansa puolivälierissä.

Varsinkin KalPalle pisteet olivat elintärkeät. Joukkue on tällä viikolla kärsinyt pahoista poissaoloista, mutta on käytännössä puolustamalla onnistunut taistelemaan pisteet ensin Ilveksen vieraana ja nyt Pelicansia vastaan kotiottelussa.

No Pelicans on toki vielä KalPan edellä sarjataulukossa, mutta eikö sen suuntaus ole vielä huolestuttavampi? Joukkue on kuitenkin hävinnyt kuudesta edellisestä ottelustaan viisi.

Saatan olla oppositiossa, mutta tämän näkemäni ottelun jälkeen en olisi lainkaan huolissani Pelicansista. Varsinkin tapa, jolla se pelasi todella selvässä tappioasemassa, oli vakuuttavaa.

Moni joukkue olisi alkanut hätäilemään tai pakottamaan peliä. Kuten jo aiemmin mainitsin, Pelicans luotti loppuun asti omaan tapaansa pelata. Tällä kertaa oli kovin pienestä kiinni, etteikö se olisi riittänyt kauden komeimpaan kiriin.

Samoja merkkejä on näkynyt myös aiemmin. Helsingin IFK:ta vastaan se jäähyili itsensä kolmen maalin takaa-ajo asemaan, muttei hätkähtänyt ja nousi siinäkin ottelussa tasoihin.

Perjantainen tappioputken katkaissut KooKoo-voitto oli myös vakuuttava. Pelicansin lyhytsyöttöpeli oli parhaimmillaan kuin pihapeleistä, eikä joukkueesta näkynyt tippaakaan itseluottamuksen puute.

Saat Pelicansin vireen kuulostamaan hyvältä heikoista tuloksista huolimatta. Kai Lahdessa sentään jostain kiikastaa?

Toki myös kritiikkiä Pelicans ansaitsee tappiokierteessään. Esimerkiksi jo aiemmin mainittu KalPa-ottelun maalivahtivalinta oli valmennusjohdolta yksiselitteisen väärä ratkaisu, jonka happamia hedelmiä vieraat joutuivat poimimaan koko pelin loppuun saakka.

Ehkä voi myös ajatella, että Pelicans maksoi esimerkiksi lauantain ottelussa hintaa alkukauden voitoista, jotka eivät läheskään aina olleet pelitapahtumiin nähden ansaittuja. Ja samaan hengenvetoon on todettava, että Pelicans tulee häviämään loppukaudesta varmasti useita pelejä myös siihen, ettei joukkueen materiaali yksinkertaisesti riitä ratkomaan tiukkoja pelejä ennakolta suurempia joukkueita vastaan.

Kuuden joukkoon uskallan kuitenkin Pelicansia yhä povata. Toki asetin joukkueen ennen kauden alkua arvioissa sijalle 14, joten jokainen arvioikoon itsekseen tämän arvion luotettavuutta.