Mikko Koskinen maksaa hintaa sopimuksestaan, joka oli merkki Edmontonin johdon sairaudesta
Mikko Koskinen on joutunut myrskynsilmään Edmontonin päävalmentajan Dave Tippettin arvostelua häntä julkisesti. Mistä kohussa on oikeasti kysymys?
@SSavolainen1
Viime päivinä Suomessa ja Pohjois-Amerikassa on revitelty NHL-otsikoita Edmonton Oilersin maalivahti Mikko Koskisen ja päävalmentaja Dave Tippettin lausunnoista puolin ja toisin.
Esimerkiksi Iltalehti luonnehti Tippettin lausuntojen antaneen otsikon mukaan ”murskaavan lausunnon” ja leipätekstin mukaan ”arvostelleen kovin sanoin” suomalaismaalivahtiaan tämän räpellettyä maalin takaa kiekkoa hakemaan tulleena vastustajan lapaan, josta seurasi kieltämättä nolo takaiskumaali. Puhtaita papereita ei tietenkään saa myöskään jo pidemmän tovin kroonisesta ja kollektiivisesta alibipuolustamisesta kärsinyt Oilersin viisikkokaan.
Mutta mitä päävalmentaja Tippett oikeastaan sanoi?
Tippett sanoi, että maalivahtimme ei ollut hyvä.
Äkkiseltään ajateltuna murskaavan lausunnon ja kovin sanoin arvostelun kontekstissa asiaa ei voi kovin raakana ruoskintana pitää. Ja jos joku pitää, on oma käsitykseni murskalausunnosta kovin erilainen.
Oikeastaan voi kysyä, miten Tippett olisi lievemmin voinut ilmaista asian, jos hän on pettynyt maalivahtipeliin?
Täytyy kuitenkin muistaa, että nyt eletään korona-aikaa. Se tarkoittaa, että NHL:ssäkin siirretään otteluita kovaan tahtiin.
Puheenaiheita on vähemmän ja pienikin narahdus saatetaan nyt nostaa jalustalle.
Ja kun puhutaan Edmontonista, supertähtien joukkueesta joka alisuorittaa jälleen, on aihe toimittajillekin epäilemättä herkullinen hiljaisuuden rikkomiseksi.
***
Koskinen heitti oman lusikkansa soppaan Yle Urheilun haastattelussa, jossa Koskinen kertoi kokeneensa, että hänet tuli heitetyksi ”bussin alle”.
Koskinen puolustautui muistuttamalla, ettei hän ole ainoa syyllinen.
”On myös sanottava, että kuudessa häviämässäni pelissä joukkue on tehnyt seitsemän maalia. Maaleja minä en pysty tekemään. Ei se aina ole yksistään maalivahdista kiinni, voitetaanko vai hävitäänkö. Koko joukkueen täytyy pelata jatkossa paremmin”, Koskinen sanoi.
Jos käytämme Koskisen logiikkaa bussin alle heittämisestä ja ottaen huomioon Tippettin lausuntojen mietouden, nythän Koskinen itsekin heitti Connor McDavidin johtaman hyökkäyksen bussin alle, vaikka Tippett yksilöikin kritiikkinsä ja Koskinen puhui joukkueesta suurempana joukkona
***
Koskisen saamaan kritiikkiin on kaksi syytä ylitse muiden.
Koskinen ei ole pelannut hyvin – ja sen lisäksi hänen sopimuksensa rasittaa 4,5 miljoonan verran Oilersin palkkakattoa. Vertailun vuoksi NHL:n kärkimaalivahteihin lukeutuva Juuse Saroksen vastaava summa on vain puoli miljoonaa enemmän – viisi miljoonaa dollaria. Pahaltahan tuo vertailu Koskisen kannalta näyttää, jos kaksikon suorituksia lähdetään vertailemaan.
Pelaajasopimuksissa on aina se viheliäinen puoli, että ne määrittävät usein urheilijaan kohdistuvia odotuksia. Niin myös Koskisen.
Rehellisyyden nimissä voinee sanoa, että Koskisen 4,5 miljoonan taalan sopimuksella häneltä voisi odottaa parempaa suorittamista. Siihen Koskinen ei kuitenkaan ole syyllinen siihen, että hänelle on annettu allekirjoitettavaksi tuollainen sopimus.
Siihen syyllinen on muitakin raskaita virheitä joukkueensa kasaamisessa tehnyt Oilersin seurajohto. Koskisen sopimus on vain oire siitä sairaudesta.
***
Vaikka Koskis-kohussa onkin ehkä tehty kärpäsestä härkänen, asiassa on vielä yksi puoli pohdittavaksi. Vaikka Tippettin lausuntoa pitäisi lopulta kuinka laimeana tahansa, voi asian kääntää myös toisin päin.
Entä jos Koskinen olisi sanonut jonkin ottelun jälkeen, että valmentajamme ei ollut hyvä, mitä siitä olisi seurannut? No, vielä paljon suurempi skandaali!
Ja koska näin on, se asettaa ainakin ajatuksen tasolla Tippettin lausunnon toisenlaiseen valoon.
Seuraus olisi ollut se, että sellainen lausunto olisi todennäköisesti aloittanut Koskisen lähtölaskennan. Syy on raadollinen, Mikko Koskinen on lopulta NHL-maailman mittakaavassa vain Mikko Koskinen.
Esimerkki on teoreettinen, mutta se valaisee kuitenkin myös NHL:n tähtikulttia.
Sillä jos saman olisi sanonut vaikkapa Aleksandr Ovetškin Washington Capitalsissa – tai Connor McDavid Koskisen sijaan Edmontonissa – voisimme sillä silmänräpäyksellä todennäköisesti hyvästellä päävalmentajan.