Pekka Rinne luottaa suojatteihinsa Sveitsi-ottelun alla: ”Takana on kaksi tosi kovaa peliä”

Nuorten Leijonien Jani Lampinen oli kiekkosateessa harjoitusottelussa Kanadaa vastaan.

JääkiekkoU20MM

Pekka Rinne luottaa suojatteihinsa Sveitsi-ottelun alla: ”Takana on kaksi tosi kovaa peliä”

Nuorten Leijonien maalivahtiosastoa on pidetty kysymysmerkkinä MM-kisojen alla. Maalivahtivalmentaja Pekka Rinne kuitenkin luottaa omiinsa ennen avausottelua. Vastaan luistelee vahvat harjoitusottelut pelannut Sveitsi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.12.2022 | KUVAT Pasi Mennander / Leijonat.fi

Pekka Rinne kuulostaa innostuneelta. H-hetki on koittamassa. Takana on reilun viikon harjoitusleiri nuorten MM-joukkueen kanssa Kanadan itärannikolla, sekä joukkuetta virittelevät harjoituspelit Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan.

Rinne löytää itsensä uudesta tilanteesta. Kerran NHL-kaukaloiden nopeimman ja tarkimman hanskakäden omannut ex-veskari seisoo maanantaina ensimmäistä kertaa pelaajien penkin takana MM-avauksessa. Rinne selvästi nauttii tilanteesta. Hän on jo hurmaantunut nuorten valmentamisesta.

”Valmentamisessa pääsee jakamaan omaa kokemustaan ja näkemystään eteenpäin nuorille pelaajille. Työn tekeminen näiden nuorten äijien kanssa on ylivoimaisesti parasta hommaa”, Rinne hehkuttaa.

”Olen myös päässyt tekemään töitä loistavan valmennusryhmän kanssa. Olen jo nyt oppinut tosi paljon uutta.”

Nuoret Leijonat kohtasi viime viikon harjoituspeleissä maanantaina Yhdysvallat ja perjantaina Kanadan. Suomi hävisi otteluista molemmat. Yhdysvallat voitti lukemin 5–2. Silloin maalilla oli Aku Koskenvuo. Kanada-pelissä maalilla taituroi Jani Lampinen. Kanada voitti maalein 5–3. Rinne katsoo tulosten taakse.

”Hyvin tässä on pärjätty. Takana on kaksi tosi kovaa peliä ja tosi kovaa vastusta.”

”Ensimmäisessä ottelussa jenkkejä vastaan Koskenvuo pelasi vahvan ottelun ja antoi joukkueelle sen mahdollisuuden voittaa. Kanadaa vastaan Lampinen oli maalilla puolestaan todella kovassa kiekkosateessa. Hän teki 40 torjuntaa ja pelasi erittäin vahvan ottelun. Molemmilla jätkillä startti on ollut hyvä, ja molemmat vaikuttavat hyvin valmiilta itse kisapeleihin.”

Nelikymppnen Rinne on itse pelannut NHL:ssä 683 ottelua. Hän oli Calder Trophy -ehdokas ja kahdesti finalistina Vezina-pystin saajaksi. Rinnettä rakastettiin yli kaiken Nashvillessä. Hänen Predators-numeronsa 35 jäädytettiin viime keväänä seuran hallin kattoon. Rinne innostuu hieman avaamaan tekijöitä, joilla menestysovet saattavat tämän päivän nuorille avautua.

”Onnistumiset tulevat perustyön kautta. Jätkät ovat jo tässä iässä hyvin taitavia. Kaikki nykypäivän tekniikat ovat hallussa.”

”Torjuntataktiikoissa on kyllä tapahtunut muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana useampia, mutta viime aikoina sellaisia ihan uusia teknisiä juttuja ei ole tullut, jotka olisivat muuttaneet maalivahtipeliä sen isommin. Onnistumiset tulevat perustyön ja erityisesti henkisen valmiustilan kautta.”

Suomi kohtaa turnauksen ensimmäisessä ottelussaan Sveitsin, joka pääsi harjoitusleirinsä aikana pelaamaan peräti kolme valmistavaa ottelua. Niistä se voitti Tshekin ja Ruotsin ja hävisi Kanadalle.