Mikko Manner saa Brynäsissä voittavan koneen sijasta konttaajan

Mikko Mannerin valmennusura jatkuu Brynäsissä.

JääkiekkoLiiga

Mikko Manner saa Brynäsissä voittavan koneen sijasta konttaajan

Mikko Manner jättää Suomen jäät taakseen ja lähtee kokeilemaan siipiensä kantavuutta Brynäsin päävalmentaja SHL:ssä. Kova veto.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 26.5.2021 | KUVAT All Over Press

Mikko Manner ottaa urallaan vastaan kovan haasteen siirtyessään perinteikkään ruotsalaisen Brynäs IF:n päävalmentajaksi. Mannerin sopimus 13-kertaisen Ruotsin mestariseuran kanssa on kaksivuotinen.

Mannerin siirtyminen SHL:ään on paitsi mielenkiintoinen, myös äärimmäisen harvinainen. Tällä hetkellä tilanne on vakiintunut muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sellaiseksi, että suomalaiset valmentajat valmentavat Suomessa, ruotsalaiset Ruotsissa ja venäläiset Venäjällä.

Mannerin siirrossa on helppo nähdä yhteys Kärppiin. Seuran uusi urheilutoimenjohtaja Josef Boumedienne on entinen Kärppien puolustaja ja vaikkei hän pelannutkaan Mannerin alaisuudessa, hän on varmasti saanut kaiken tarvitsemansa taustatiedon Mannerista.

Myöskään Mannerille hyppy ruotsalaiseen jääkiekkoiluun ei ole hyppy tuntemattomaan, sillä hän on ottanut Kärppien pelaamiseen vaikutteita juuri Ruotsista. SHL ja Liiga eivät muutenkaan poikkea pelifilosofisesti kovinkaan paljon toisistaan, sillä molemmissa sarjoissa pelataan hyvin samankaltaista jääkiekkoa.

Ero syntyy sitä kautta, että SHL on tasollisesti täysin eri luokan sarja kuin Liiga. Se tekee myös Mannerin siirrosta äärimmäisen mielenkiintoisen. Manner on valmentanut kohta 20 vuotta ja voittanut ja nähnyt Suomi-kiekkoa monenlaisista eri kulmista aina Leijonia myöten. Kärppien päävalmentajaksi hän nousi kaudella 2017–2018 ja voitti heti avauskaudellaan päävalmentajana Suomen mestaruuden.

Nyt nähdään se, miten uuden suomalaisen valmentajakoulukunnan opit purevat Liigaa monta astetta selvästi kovemmassa sarjassa.

Muutenkin ympäristö ja haasteet ovat erilaisia. Ensimmäinen haaste on se, että Kärpissä Manner sai johdettavakseen voittavan koneen, joka oli materiaaliltaan Suomen mittapuun mukaan huippuluokkaa. Brynäs on kuitenkin ollut SHL:ssä viimeiset vuodet konttaajan roolissa, mistä kertovat sen kolmen viimeisen vuoden runkosarjasijoitukset: 13:s, 12:s ja 11:s.

Tuloksilla mies mitataan?

Mannerille ei riitä Brynäsissä se, mitä hän tietää jääkiekkovalmentamisesta. Hän on osattava siirtää tietämyksensä myös tuloksiin ja saatava seurassa ryhtiliike.

Tässä on myös se asia, jossa Mikko Manner Brynäsissä mitataan: millaista tulosta hän pystyy tekemään joukkueella, jonka materiaali ei ole sarjan kärkeä, vaan korkeintaan keskikastia – tai jopa sen alle.

Myös se on mielenkiintoista nähdä, miten hyvää ilmapiiriä korostava mannerlainen johtamistyyli sopii ruotsalaiseen kiekkokulttuuriin. Kärppien mestaruus ja vuodet Leijonien apuvalmentajana tuovat kyllä katu-uskottavuutta, joten uskottavuuden kanssa Mannerin ei tarvitse ainakaan lähtötelineissä kamppailla.

Eikä välttämättä aivan heti sen jälkeenkään. Jos Kärppien draamankaaresta voisi jotain päätellä, Manner voisi hyvinkin saada kiekko-osaamisensa ja luomansa ilmapiirin kautta Brynäsissä jonkinlaisen ryhtiliikkeen ja jopa pyrähdyksen ylöspäin, mutta todellinen punnitus olisi edessä siinä vaiheessa, jos asiat eivät menisikään suunnitellulla tavalla ja peli ei kulkisikaan kuin valssaamossa. Kärpissäkin kaikki meni hyvin siihen asti, kun meni – mutta kun junan vauhtia alkoi hiipua, Mannerista ei ollut enää kurssin kääntäjäksi.

Mutta joka tapauksessa äärimmäisen mielenkiintoinen ja äärimmäisen harvinainen siirto nykypäivänä somalaisvalmentajien keskuudessa. KHL:ään täältä on menty ja Keski-Eurooppaan, mutta Ruotsiin viime vuosina harvemmin.

Ja vielä harvemmassa ovat olleet ne suomalaisvalmentajat, jotka Ruotsissa on menestyneet. Timo Lahtisen voittamista kahdesta mestaruudesta Malmössä on kulunut kohta jo 30 vuotta.

Lue myös: Mikko Manner ja Ari-Pekka Selin ovat jääkylmä tuulahdus Leijonien penkin takana