Mikko Mannerin ja Brynäsin ajautuminen kiirastuleen on myös itseaiheutettua

Jääkiekko

Mikko Mannerin ja Brynäsin ajautuminen kiirastuleen on myös itseaiheutettua

Mikko Mannerin luotsaama Brynäs on jopa putoamisvaarassa. Samuel Savolainen avaa asetelman anatomiaa, jossa vain muutama kuukausi sitten jatkosopimuksen allekirjoittanut Manner on vaarassa kävellä jopa lankulle.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.2.2023 | KUVAT All Over Press

Brynäsin suomalainen päävalmentaja Mikko Manner on ajautunut SHL:ssä ahtaalle. Brynäs on sarjataulukossa toiseksi viimeisenä ja se on tuonut paikan Ruotsissa mediankin hampaissa. Samuel, miten kova paine kattilassa tällä hetkellä on?

Samalla kun päivän lehdessä luin toimittajan kommenttia siitä, miksi Suomen Liiga pitäisi pitää kiinni ja sen avaaminen olisi typerää esimerkiksi pohtien asiaa erikoisilla Suomi-futikseen ja Real Madridiin liittyvillä perusteluilla, niin Ruotsissa urheilullinen ja kilpailullinen grilli on todella kuumana. Ja se hiillos kärventää tällä hetkellä Mannerta oikein kunnolla.

Mannerin luotsaama perinteikäs Brynäs on nimittäin rajussa pinteessä ja vaarassa jopa menettää paikkansa SHL:ssä. Ja jos niin kävisi, sillä olisi tietysti kova urheilullinen hinta, mutta myös ihan taloudellinen hinta. Esimerkiksi Ruotsissa Mannerin tavoin valmentava Pekka Virta Iltalehdessä kuvaili, että seuraus voi olla, että Ruotsissa SHL:stä Allsvenskaniin putoaminen voi maksaa jopa 10 miljoonaa 15 miljoonan euron budjetista.

Shocks in the Liiga? Shocks in the NHL? Check the odds and play at Mr Green!

Puhutaan siis mammuttimaisista paineista ja asioista seuran tulevaisuuden kannalta. Puhutaan selviytymisestä tai katastrofista.

Ja vaikka tämä kiirastuli voi lopulta maksaa vielä pahimmillaan Mannerille työpaikan päävalmentajana, niin tämä tässä on kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan urheilun suola. Nyt tuulenvire on kuitenkin ikävä Mannerin suuntaan, sen näkee jo mediassakin.

On tähän yksi lääke, mutta sitä ei saa apteekin hyllyltä: Brynäsin kurssi on käännettävä nyt todella nopeasti. Tilannetta ei auta myöskään Brynäsin viimeaikainen tuloskunto, joka on surkea. En sano, että Manner on vielä lankulla, mutta liepeillä ollaan varmasti jo.

 

Totta tosiaan: Brynäs on hävinnyt neljä edellistä peliään. Maaliero näissä on 6–17. Viime kierroksen jälkeen HV71 meni ohi ja pudotti Brynäsin pelkääjän paikalle. Ja ilmeisesti joukkue vielä piti kriisipalaverin maajoukkuetauolla. Tämä ei ilmeisesti enteile hyvää Mannerin kannalta?

Kun noin pitkälle on menty, että viedään läpi kriisipalavereita, se jääkiekossa harvemmin tarkoittaa uutta alkua. Useammin se tarkoittaa lopun alkua.

Panokset ovat kovia, erot pieniä ja kilpailu on tiukkaa, mutta juuri tällä hetkellä HV71 on parantanut samalla kun Brynäs hävisi tuoreeltaan kotiottelussa Oskarshamnille 1–7. Suunnat ovat päinvastaiset ja aikaa ei ole enää paljon. Kaikki on vielä mahdollista, mutta näin hengettömästi pelaamalla ei Brynäs voi enää jatkaa.

Eikä se nyt ainakaan auta, että Manner vietti maaottelutaukoa Leijonissa ja on muutenkin antanut hieman eriskummallisia lausuntoja tuoreeltaan.

 

Mitä lausuntoja tarkoitat?

Pidin merkillisenä, että samaan aikaan kuin Brynäs kriisipalaveerasi vereslihalla Ruotsissa, Manner oli EHT-joukkueen päävalmentajana tuuraamassa Jukka Jalosta ja piti jonkinlaisen palkintopuheen turnauksen jälkeen.

Manneria ei ilmeisesti viesti Ruotsista ollut kesken turnauksen tavoittanut, sillä niin merkillisen lausunnon hän MTV Urheilulle piti: ”Jätkät ottivat heti ensimmäisen voiton jälkeen kiekon talteen. Se menee kotikaappiin talteen, ja sitä voi sitten kiikkustuolissa muistella ja katsella. Pitää olla onnellinen siitä, että omalla intohimolla ja niiden ihmisten avustamana, jotka ovat olleet ympärillä, on päässyt tähän pisteeseen. Iso kiitos menee muille valmentajille, huoltajille, pelaajille ja kaikille, jotka ovat tässä maajoukkueen matkassa. Sain puhua ihan omana itsenäni joukkueen parissa ja sain olla juuri sitä, mitä aina olen. Jokainen pelaaja vielä valmistautui niin hyvin, etten näyttänyt ihan aasilta.”

Kuulosti aivan kuin Manner olisi valittu pysyvästi Leijonien päävalmentajaksi, palkittu Vuoden valmentajaksi tai voittanut suurin piirtein maailmanmestaruuden. Mutta ei, nyt puhuttiin yhden yksittäisen EHT-turnauksen tuuraamiskeikasta. Olisi vaikeaa kuvitella, että kovin moni muu apuvalmentaja olisi kiitellyt kaikki ja näin puhunut esimerkiksi tähän pisteeseen päätymisestä tuuratessaan leikkauksesta toipuvaa päävalmentajaa.

Mutta tämä on tuttua Manneria. Kun Aftonbladet tuoreeltaan kysyi Mannerilta, että onko joukkue ja sen valmentaja vielä samalla pelikirjan sivulla Brynäsin tavasta pelata, Manner vastasi näin: ”Koen niin, mutta teidän täytyy kysyä asiaa pelaajilta. Olen itse suurin kriitikkoni.”

Eli käytännössä siis itsensä suurin kriitikko on päätynyt itsensä kanssa siihen lopputulemaan, että hän ja pelaajat ovat samalla sivulla, niinkö? Sillä lailla.

 

Eli siis vaikka Mannerin EHT-kiireet olisi kuinka sovittu seuran kanssa, niin tällaisilla hetkillä ne eivät kovinkaan hyviltä näytä?

Eivät. Samalla kuin muut joukkueet ympärillä ovat voittaneet, niin Brynäs on palannut maaottelutauolta 2–5 ja 1–7 -tappioilla.

Enkä tiedä miltä se Ruotsista käsin näyttää, mutta Manner myös kävi ostamassa itselleen osakeannista osuutta Sportista samaan aikaan ”merkittävällä panostuksella”, kuten Sportin tiedote kertoi. Näki tämän sitten olevan hyvä asia tai ei, kaikki nämä saattavat herättää kysymyksiä Mannerin fokuksen harhailemisesta. Ne ovat kiusallisia kysymyksiä silloin, kun ei kulje.

Mutta ei tämä vain Mannerin vika ole. Jos tämä on ongelma, voi kysyä, että kun Brynäsin kannalta pelataan tällaisista jättipanoksista, niin miksi on suostuttu siihen, että päävalmentaja käy EHT:n ajan maajoukkuetta valmentamassa?

 

Julkisuudessa on puhuttu siitä, että Manner ei ole saanut pelikirjaansa myytyä pelaajilleen. Onko tämä osoitus siitä, että suomalainen tapa pelata ei toimi Ruotsissa ja SHL:ssä?

Tuo nyt on aika raaka yleistys, jonka moni epäilemättä vesi kielellä tekisi, kun puhe pelistä on viitannut passiivisuuteen ja monimutkaisuuteen. Täytyy kuitenkin muistaa, että Manner ei saanut valmennusotettaan toimimaan viimeisellä kaudellaan Kärpissäkään, eikä silloin suomalaista valmennusosaamista yleisesti vessasta alas vedetty.

Mikko Manner on kuitenkin vain yksi Mikko Manner eikä hän esimerkiksi ole Jukka Jalonen tai Jussi Tapola. Ja jos tätä Brynäsin valmennustiimiä halutaan nyt nähdä jonain Suomen jääkiekon ilosanoman superdelegaationa Ruotsissa, niin painaisin hieman jarrupolkimesta.

Muistetaan nyt, että Mannerin valmennustiimistä löytyvät Ari-Pekka Pajuluoma ja Kalle Kaskinen eivät varsinaisesti valmennusurallaan oikeastaan missään ole menestystarinoita kirjoitelleet. Nämä veljet kaiketi vastasivat harjoittamisesta maaottelutauolla, mutta heikosti näyttää menneen, jos tuloksia katsellaan sen jälkeisiä kahta peliä.

Että jos tuon yhtäläisyysmerkin Mannerin tiimin ja koko suomalaisen jääkiekkovalmennuksen välille haluaa vetää, niin suosittelen sen kanssa laittamaan vielä jäitä hattuun.