Miksi Korpikoski-kohun yhteydessä ei puhuta Saku Koivusta ja Supercellin veljistä?

Lauri Korpikoski on TPS:ssä savustuspöntössä.

JääkiekkoLiiga

Miksi Korpikoski-kohun yhteydessä ei puhuta Saku Koivusta ja Supercellin veljistä?

Lauri Korpikosken ympärillä oleva kohu voi viedä TPS:n jopa lakitupaan. Siitä näytelmästä ei tulisi kaunista katseltavaa.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 24.9.2021 | KUVAT All Over Press

Ilta-Sanomien uutispäällikkö Juha Hiitelä avasi lisää hiljalleen avautuvaa vakan kantta liittyen Lauri Korpikosken ja TPS:n väliseen umpisolmuun.

Ilta-Sanomien tekstissä paljastui uusi ja toistaiseksi kaikkein merkittävin seikka.

Lehtitietojen valossa on jo tiedetty, että Korpikoski on kokenut TPS:n yrittäneen painostaa ja savustaa häntä purkamaan sopimuksensa sulkemalla hänet harjoituksista, viemällä häneltä kapteenin natsat pois ja siirtämällä hänet joukkueen toiminnasta sivuun.

Lauantaina taas mennään – ja tässä Expektin kertoimet Liiga-kierrokselle!

Sitä ei ole aiemmin tiedetty, että Korpikoski on kokenut asian työpaikkakiusaamisena eikä siten halua purkaa hintavaa sopimustaan, joka tuo hänelle kuusivuotisen sopimuksensa ajan noin 300 000 euron vuositulot.

Työpaikkasyrjintä tai -kiusaaminen on laitonta.

Ilta-Sanomien mukaan pelaajayhdistyksenkin tukema Korpikoski ei ole vielä vielä tehnyt rikosilmoitusta.

Kysymys kuuluu: Entä jos Korpikoski sen lopulta tekee?

***

Yksi puute tekstissä kuitenkin oli.

Jutussa nostettiin kyllä esiin nimillä urheilujohtaja Rauli Urama, hallituksen jäsen Erkka Westerlund ja Jussi Ahokas, mutta ei esimerkiksi viime kauden päävalmentaja Raimo Helmistä, hallituksen jäsen – kapteenien kapteenina pidettyä – Saku Koivua tai Supercellin johtohahmoja, TPS:n suurimpia omistajia Ilkka Paanasta ja Mikko Kodisojaa.

Oikeastaan TPS:n kannalta on vaikeaa nähdä hyviä vaihtoehtoja. Voi tietysti olla, että Supercellin johtohahmot eivät tiedä kaikkia tapauksen yksityiskohtia, mutta erikoista olisi myös se, jos TPS:n hallitukseen kuuluvat Paananen ja Kodisoja on pidetty tämän mittakaavan asiassa pimennossa. Supercellia ei ainakaan kannattaisi erityisemmin suututtaa, sillä rahoittajina he ovat jättitappioita järjestelemällisesti tehneelle seuralle täysin keskeisiä.

Koska Ilta-Sanomien kirjoituksen jälkeen ei enää puhuta vain savustuksesta, vaan mahdollisesta työpaikkakiusaamisesta, se ei näytä kenenkään kannalta hyvältä. Eikä se Paanasen ja Kodisojankaan kilpeä kiillota, sillä he ovat julkisuudessa kampanjoineet kiusaamista ja syrjäytymistä vastaan myös perustamansa Me-säätiön myötä.

***

TPS:n kannalta Korpikoski on kova vastustaja.

Hän on pelaaja, joka on ehtinyt peliurallaan tehdä itsestään käytännössä taloudellisesti riippumattoman ja hänellä on taloushauista viedä asia loppuun saakka – jos hän niin päättää tehdä.

Kaikilla pelaajilla tuota mahdollisuutta ei ole Liigassa ollut. Vaikka pelaaja olisi kokenut itsensä väärin kohdelluksi, hän on saattaneet olla siinä asemassa kuin moni muukin Suomessa. Varallisuudeltaan heikommassa asemassa olevalla ei ole välttämättä varaa käydä oikeutta kiistanalaisissa aiheissa, sillä yksin vastapuolen oikeudenkäyntikulujen maksaminen voi aiheuttaa taloudellisen ahdingon.

Lisäksi pelaajat ovat joutuneet päättämään, ovatko he olleet valmiina ottamaan riskin sen suhteen, että pelaaja asettuu Liiga-seurajohdoissa henkiselle mustalle listalle, jota seurat päättävät olla palkkaamatta, koska ei ole kumarrettu seurojen tahtoa.

Korpikoskella tuota ongelmaa ei hänen tilanteessaan ole. Hän on urallaan siinä vaiheessa, että hän tuskin tulee saamaan TPS-sopimuksen kaltaista korvausta pelaamisestaan, ja hän on oikeutettu keräämään jokaisen sopimuksessa olevan pennin.

Iso kysymys myös on, mitä TPS:ää hyödyttää se, että maksetaan noin 300 000 euroa pelaajalle, jota pidetään joukkueen toiminnasta sivussa? Eikä nyt näytä varsinaisesti siltä, että tämä kiista on päättymässä lämpimään syleilyyn.

Varsinkin kun kyseeseen tulevat myös imagolliset tappiot. Ja mikäli Korpikosken tapaus etenee ja hän voittaa keissinsä, on sekin mahdollisuus olemassa, että TPS joutuu maksamaan vielä palkan päälle muita mahdollisia kuluja.

***

On siis mahdollista, että Korpikosken tapauksesta on tulossa ennakkotapaus suomalaiseen urheiluun.

Ja jos Korpikosken tapaus etenee oikeusasteelle ja osoittautuu ylittäneen lain rajat, se voi myös avata matopurkin – mikäli muut kyseenalaista kohtelua kokeneet pelaajat astuvat esiin.

Jos niin käy, se ei välttämättä tule olemaan suomalaisessa jääkiekossa kaunista katsottavaa.