Miljoonatähteä kohdellaan kuin ongelmajätettä, mutta mottipäinen sopimus on TPS:n omaa syytä

Lauri Korpikoski teki kaudella 2019-20 TPS:ssä 48 ottelussa 17 maalia ja antoi 16 maalisyöttöä.

Hampton RoadJääkiekkoLiiga

Miljoonatähteä kohdellaan kuin ongelmajätettä, mutta mottipäinen sopimus on TPS:n omaa syytä

Lauri Korpikoski on ajautunut repivään välirikkoon TPS:n kanssa, mutta syyllinen hänen mottipäiseen sopimukseensa on TPS itse.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 28.8.2021 | KUVAT All Over Press

Kaikki sen jo tietävät – entisen leijonahyökkääjä Lauri Korpikosken ja TPS:n sukset ovat pahasti ristissä.

Iltalehti uutisoi aiemmin elokuussa, että viime kaudella TPS:n kapteenina toiminut Korpikoski suljettiin joukkueen toiminnasta kesken kauden ja, että se myös järkyttänyt TPS:n sisäistä ryhmädynamiikkaa – vaikka kausi hopealle päätyikin.

Korpikoski passitettiin viime kauden aikana myös TPS:n A-junioreiden harjoituksiin.

Se on ollut aiemminkin liigaseuroissa keino savustaa pelaajaa ulos, mutta on myös muistettava, että seuralla on velvollisuus tarjota pelaajalleen harjoitusmahdollisuus. Viesti kuitenkin on se, että Korpikoskea ei ole haluttu liigajoukkueen läheisyyteen.

Katso tästä Expektin kertoimet tulevalle Liiga-kaudelle! Tappara ykkössuosikki, OJ ja JYP pohjalla!

Korpikosken ja TPS:n pattitilanteeseen on varmasti useita syitä, mutta niistä suurin on se, että Korpikoskella on kerrottu olevan kuuden vuoden sopimus, jonka aikana hän tienaa runsaat 300 000 euroa kaudessa. Se on yksi Liigan historian typerimmistä sopimuksista. Ja nimenomaan TPS:n kannalta.

Hyvä kysymys on, miten Korpikoski alun perin sellaisen sopimuksen sai. Syy on selvä: Kun sopimusta neuvoteltiin, TPS oli pahemman kerran sekaisin ja kaipasi uutta suuntaa. Sitä suuntaa etsiessään lompakko oli levällään pöydällä. Lisätiedot voi kaivaa TPS:n tilinpäätöksistä.

Noina aikoina TPS halusi joukkueeseensa entistä enemmän turkulaisia ja Korpikoski NHL-maineellaan nähtiin sopivaksi vetonaulaksi. Siihen osattiin iskeä.

Asiat saivat kuitenkin heti ikäviä käänteitä, kun Korpikoskelle ilmaantui julkisuuteenkin kerrottuja terveyshuolia.

Kaikkiaan Korpikoski on ensimmäisen kolmen kauden aikana pelannut vain 70 runkosarjaottelua. Sopimuksensa aikana hän on kuitannut jo jota kuinkin miljoona euroa käpälään.

Se on raju tosiasia TPS:n kannalta, vaikka pääomistajat upporikkaita pelimiljonäärejä ovatkin.

***

Korpikoski ei tietenkään voi mitään terveysmurheilleen ja loukkaantumisilleen, mutta jo lähtökohtaisesti Korpikosken kohdalla on ymmärrettävä, että hänen pelaajaprofiilinsa ei varsinaisesti ole mikään pistepörssin voittajan pelaajaprofiili.

Korpikoski kuitenkin nautti NHL-statuksesta pelaamalla kunnioitettavan yli 600 NHL-runkosarjaottelun uran. Niiden aikana hän teki 201 tehopistettä.

Parhaassa vedossaankin Korpikosken profiili olisi kuitenkin ideaalisti Liigassakin ollut kakkosketjun laiturin rooli. Asiaa selittääkseen voisi sanoa, että vaikkapa parhaassa iskussaan Kristian Kuusela on Korpikoskea parempi ja tehokkaampi pelaaja Liigaan, vaikka Korpikoski on Kuuselaa sopivampi pelaaja NHL:ään.

Pahinta sopimuksessa ei ehkä ole edes Korpikosken liigatasoon peilattuna pökerryttävä palkka, vaan sopimuksen kesto. 31-vuotiaalle pelimiehelle kuuden vuoden rahakkaan sopimuksen antaminen oli jo lähtökohtaisesti käsittämättömältä tuntunut poikkeuksellinen veto.

Kuusivuotiset sopimukset ovat ylipäätään sanalla sanoen kohtuuttomia riskejä.

Kuuden vuoden aikana päävalmentajia ehtii vaihtua. Ja kun yhteen pelaajaan on hassattu jo niin reilu siivu kuin Korpikoskeen on, se tulee väistämättä aiheuttamaan ongelmia.

TPS:ssäkin on jo ehditty näkemään Korpikosken aikana neljä eri päävalmentajaa – Kalle Kaskinen, Marko Virtanen, Raimo Helminen ja Jussi Ahokas.

Heillä kaikilla saattaa olla pelaajan kyvyistä eri näkemys. Lisäksi jo johtoporrastakin on uusittu kovalla kädellä.

Joten kuka tähän kaikkeen on lopulta syyllinen?

***

Korpikosken sopimuksen taustalla syntipukin viittaa on moni asetellut entiselle urheilujohtajalle Antero Niittymäelle.

Se on kuitenkin virhe. Niittymäen aikana tehtiin varmasti paljonkin erheitä, mutta joku ainakin Korpikosken sopimuksen kaltaisen päätöksen on häntä ylempää myös hyväksynyt. Turusta kerrotaankin, että Niittymäellä ei ollut natsoja omin päin tehdä yli kolmen vuoden sopimuksia. Ne oli hyväksyttävä hallituksella.

Siis lopulta pitää katsoa ylemmäksi.

Ja voi miettiä ketkä silloin johdossa vetivät lankoja virallisessa roolissa – tai epävirallisessa roolissa. Ainakin yksi epävirallisemmassa roolissa tuolloin operoinut taho istuu nyt TPS:n hallituksessa – Erkka Westerlund. Saku Koivukin on Korpikosken kanssa hyvää pataa.

Samalla on kuitenkin myös muistettava, että nykyjohdosta harvalla oli mitään tekoa Korpikosken sopimuksen kanssa.

***

Mutta onko Korpikosken pattitilanteessa löydettävissä ratkaisua?

Ehkä on, ehkä ei. Sen päättävät TPS ja Korpikoski.

TPS:n näkökulmasta asia saatetaan nähdä niin, että Korpikoski voisi olla joukkuehenkeä myrkyttävä voima ja häiriötekijä. Pelaajatkin puhuvat keskenään, joten voi olla, että TPS haluaa mieluummin Korpikosken osalta ”poissa silmistä, poissa mielistä” -tilanteen. Korpikoskellakin on ollut joukkuetovereidensa keskuudessa ristiriitainen maine. Joskus hän on saattanut mainita miten tämä ja tämä asia on hoidettu NHL:ssä, vaikka Liiga ei ole NHL. Oli kuka oikeassa ja kuka väärässä, se on ärsyttänyt joitain.

Turusta kerrotaan myös se, että Korpikoskella ei ole ilmeisesti ongelmaa istua loppusopimustaan läpi, mikäli TPS ei hänelle enää käyttöä joukkueessa näe.

Korpikoskea voi myös ymmärtää, onhan sopimuksessa on valtava summa vielä ulosmittaamatta. Kuuden kauden aikana hän kuittaa kuitenkin monen seuran yhden kauden pelaajabudjetin verran rahaa, vaikka hän onkin NHL-urallaan jo rahansa pääosin tienannutkin. Selvää ainakin on, että TPS-sopimuksen kaltaisia rahoja Korpikoskelle tuskin enää makseta mistään.

On myös muistettava, että Korpikoski myös ärsytti viime elokuussa liigapomoja moittimalla Iltalehden haastattelussa esimerkiksi sitä, että Liigalta ei ollut tullut toimintaohjeita koronaviruksen varalta. Kun Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula kritisoi Liiga-johdon pelotteluretoriikkaa ja konkurssipuheita, Kerttulalle määrättiin sakot – jotka tosin myöhemmin kumottiin. Korpikoski selvisi kuivin tassuin.

***

Korpikoskella on vielä pelaajana liigatasolla annettavaa, joten tuntuu merkilliseltä, että eikö tilanteeseen todella ole muuta ratkaisua kuin savustaminen ja miehen siirtäminen sivuun?

Siksi hieman yllättää, että niin sulavasti ihmisläheisestä johtamisesta ja TPS:n uudesta seurakulttuurista puhunut hallituksen jäsen Erkka Westerlundin seurassa tapahtuu tällaisia julkisia tulipaloja.

”Kyse on kaikessa yksinkertaisuudessa siitä, miten kohtaamme toisen ihmisen; miten toimimme hänen kanssaan. Urheilussa meidän päätehtävämme on auttaa ihmistä kehittymään kokonaisvaltaisesti; ei vain fyysisesti, vaan myös mentaalisesti ja sosiaalisesti”, Westerlund sanoi Turun Sanomien haastattelussa marraskuussa 2019.

Nämä sanat tuntuvat tässä yhteydessä nyt tyhjiltä.

Ja lopulta asian todellinen luonne on hyvin yksinkertainen: Korpikoski voi tietysti olla syyllinen moneen asiaan.

Mutta siihen hän ei ole syyllinen, että jotkut muut päättivät hölmöillä hänelle yhden Liigan kaikkien aikojen mottipäisimmistä sopimuksista.