MM-areenalla nähdään tänään sensaatiomainen suomalaisurheilija

Tiia Kuikka on tarina itsessään.

Uncategorized

MM-areenalla nähdään tänään sensaatiomainen suomalaisurheilija

Tiia Kuikka on tullut pitkän matkan jäätyään auton alle syksyllä 2019 ja saatuaan kolarissa muun muassa keskivaikean aivovamman.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 22.7.2022 | KUVAT All Over Press

Yleisurheilun MM-kilpailut: Päivä 8 – 22.7.2022

Suomalaiset

Perjantaina Eugenen MM-kisoissa nähdään suomalaisurheilija, joka on itsessään jo melkoinen tarina. 27-vuotias kävelijä Tiia Kuikka joutui harjoituslenkillä auton yliajamaksi Savonlinnassa lokakuussa 2019. Hänen olkapäänsä murtui useasta kohdasta ja Kuikalla todettiin keskivaikea aivovamma.

Kuikka on kuitenkin noussut vaikeuksien kautta voittoon ja hän käveli huhtikuussa 35 kilometrillä uuden Suomen ennätyksen, 2.58.30. Samalla hän alitti MM-kisarajan – ja tänään Kuikka kävelee Suomen väreissä saman matkan MM-startissa yhdessä Elisa Neuvosen kanssa.

Check the best offers for World Athletics Championships at Expekt!

Kahdeksannen kisapäivän kaksi muuta suomalaista ovat seiväshyppääjät Mikko Paavola ja Tommi Holttinen. Holttinen luuli jo MM-kisapaikan menneen, kunnes ranking-laskenta toi hänelle yllättäen Suomen joukkueen viimeisen kisalipun.

Paavolan ennätys on 571 ja Holttisen 564. Finaalipaikkaan vaaditaan todennäköisesti 575 ylitys, joten suomalaiset ovat kovassa paikassa seipään karsinnassa.

Kuka on kaikkien aikojen suomalainen seiväshyppääjä?

Lasikuituseipäät eivät olleet vielä huippukestäviä 1960-luvun alussa, kuten Pentti Nikula joutui toteamaan Otaniemessä 1962. @ Helge Heinonen / Museovirasto

1. Pentti Nikula

Pentti Nikula yli ensimmäisenä ihmisenä maailmassa viiden metrin haamurajan seiväshypyssä. Tämä tapahtui Pajulahden sisähallissa helmikuussa 1962. Nikula ylitti samassa kisassa myös tulokset 505 ja 510. Vuotta aiemmin hän oli hypännyt ulkoratojen maailmanennätyksen, 494. Nikula voitti Euroopan mestaruuden 1962 Belgradissa Tokion olympialaisissa hän oli seiväskisassa seitsemäs.

2. Antti Kalliomäki

Antti Kalliomäki oli 1970-luvulla maailman parhaita seiväshyppääjä. Hän taisteli vuoden 1976 kesäolympialaisissa tasapäisesti olympiakullasta Puolan Tadeusz Slusarskin kanssa. Molemmat ylittivät 560, mutta Kalliomäen kohtalona oli jäädä hopealle. Kalliomäki voitti kahta vuotta myöhemmin Prahassa EM-hopeaa. Sisähallissa hän voitti Euroopan mestaruuden, kolme hopeaa ja yhden pronssin. Kalliomäki osallistui kolmiin olympialaisiin, Münchenissä 1972, Montrealissa 1976 ja Moskovassa 1980. Kalliomäki paransi Suomen ennätystä yhdeksän kertaa. Hänen paras tuloksensa oli 566.

3. Eeles Landström

Eeles Landström (1932-2022) oli 1950-luvulla Euroopan parhaita seiväshyppääjiä ja hän paransi Euroopan ennätystä uransa aikana kahdesti. Landström voitti kahdesti Euroopan mestaruuden, 1954 ja 1958, ja sijoittui Rooman olympialaisissa pronssille. Lasikuituseipäiden aikakausi päätti Landströmin valtakauden seiväshypyssä.