MM-hiihtojen mitalitoivo on monelle suuri mysteeri – myös Krista Pärmäkoskelle itselleen

Maastohiihto

MM-hiihtojen mitalitoivo on monelle suuri mysteeri – myös Krista Pärmäkoskelle itselleen

Sairastelut ja muut vastoinkäymiset ovat haitannneet Krista Pärmäkosken optimaalista valmistautumista MM-hiihtoihin. Sinivalkoisiin mitalitoivoihin kaikesta huolimatta lukeutuva Pärmäkoski myöntää, että oma kunto on kysymysmerkki jopa hänelle itselleen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.2.2023 | KUVAT All Over Press

Planican MM-hiihtojen koitoksiin valmistautuvan Krista Pärmäkosken maastohiihtokausi on ollut kaksijakoinen.

Suksi on kyllä luistanut ja kuntoa riittänyt, mutta yksi vatsatauti romahdutti suunnitelmat. Vuoden alun Tour de Ski oli yksi kauden päätapahtumista ja juuri se jäi ikävästi kesken sairastumisen vuoksi.”Alkuvuosi oli tavallaan haasteellinen, koska siinä tuli se sairastuminen. Olin kuitenkin Tourilla hyvässä vauhdissa. Kunto oli tosi hyvä ja löydettiin siihen yksi kuntopiikkikin”, Pärmäkoski kertaa vuoden alkua.Tammikuun alun Oberstdorfin ja Val di Fiemmen kisojen jälkeen Pärmäkoski ei ole kärkisijoja hätyytellyt.

Hän kilpaili kuitenkin Les Roussesissa Ranskassa ja Toblachissa Italiassa tammi-helmikuussa.”On aika mysteeri, missä kunnossa tällä hetkellä olen. Maailmancupit eivät menneet ihan niin hyvin kuin aluksi odotin.””Ranskassa olin tosi huono. Toblachissa oli jo vähän parempaa tekemistä. Silloin ero kympin kisan kolmanteen sijaan ei ollut kovin suuri.””Valmistavalla leirillä olen ollut ihan luottavaisin mielin ja nyt odotan ihan innolla MM-kisojen alkua.”

Kovat latuprofiilit saattavat sopia

Pärmäkoski kertoo kisanneensa Slovenian Planicassa kerran aiemmin. Siitä on tosin kulunut jo muutama vuosi.

Planicassa hiihdettiin maailmancupin kisaviikonloppu ennen Etelä-Korean olympialaisia 2018.”Latujen profiilit ovat täällä kovat ja vain kovakuntoisimmat pärjää kisoissa. Ihan kaiken pitää tosin myös muuten natsata kohdilleen.””Täällä on paljon pitkiä työpätkiä ja paljon nousuja, mutta uskon, että se sopii minulle. Varsinkin vaparilla, jos jollain on huono wassupäivä, niin eroja tulee. Pitää kyllä löytää poweria työntää wassua ja miksei myös tasuria, niissä kisoissa, kun hiihdetään pertsalla.”32-vuotias Pärmäkoski teki ensiesiintymisensä MM-kisoissa vuonna 2009 Liberecissä. Hän on pitkällä urallaan voittanut MM-kisojen areenoilla sittemmin viisi pronssia ja kaksi hopeaa. MM-kulta puuttuu vielä.”Arvokisoissa on aina kiva hiihtää ja niitä minulla on tietysti jo useat takana. Silti nämä aina sytyttävät. Matkoille on silti monta mitalisuosikkia. Päivän vire ratkaisee todella paljon”, Pärmäkoski muotoilee.

 

Kovakuntoisin voittaa

Pärmäkoski on kertonut avaavansa MM-kisarupeaman skiathlonilla. Se on MM-kisaohjelmassa vuorossa ensi lauantaina.”Tulin tänne viime viikon torstaina ja perjantaina olin ensimmäistä kertaa ladulla. Siellä latua vielä rakenneltiin, mutta sen tunnelmaan pääsi jo.””On latu lopulta sitten minkälainen tahansa, niin yleensä se kovakuntoisin voittaa kisan – ja niin se tulee olemaan täälläkin.”