Yllätyskäänne Messin siirrossa olisi upea tappio saudirahalle ja voitto jalkapallolle

Jalkapallo

Yllätyskäänne Messin siirrossa olisi upea tappio saudirahalle ja voitto jalkapallolle

Lionel Messi on vastoin yleisiä odotuksia siirtymässä Inter Miamiin. Jukka Rönkä pitäisi siirtoa tappiona saudirahalle ja voittona jalkapallolle.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.6.2023 | KUVAT All Over Press

Maailmalla rävähti hetki sitten uutinen, jonka mukaan Lionel Messi siirtyisi  seuraavaksi Inter Miamiin. Jukka, voiko tämä uutinen pitää paikkaansa?

Kun uutinen ei ole virallinen, silloin pitää katsoa, kuka uutisesta kertoo.

Kansainvälisten siirtojen suhteen isoin koira on italialainen Fabrizio Romano. Kun hän ulvoo ja sanoo kuuluisat sanansa ”here we go”, silloin uutinen on varma. Seuraavassa kategoriassa on muutamia yksittäisiä medioita ja jalkapallotoimittajia – ja tästä uutisesta kertonut Guillem Balagué on yksi heistä. Hänen uskottavuuttaan nostaa se, että hän ei ole mikään uutiskone, vaan hän pikemminkin pudottelee silloin tällöin varmoja uutisia.

Olisin siksi yllättänyt, jos tämä Messi-uutinen ei pitäisi paikkaansa.

Kuinka Messin siirtosaagassa on tapahtunut tällainen käänne?

Messillä oli PSG-uran päätyttyä käytännössä kolme varteenotettavaa vaihtoehtoa – palata Barcelonaan, siirtyä Saudi-Arabian rahakentille tai MLS:ssä pelaavaan Inter Miamiin. Sen lisäksi myös ainakin kaksi Valioliigan seuraa oli tiedustellut hänen halukkuuttaan siirtyä Englantiin, mutta nämä hankkeet eivät ottaneet tuulta alleen.

Ykkösvaihtoehto hänellä oli paluu Barcelonaan, mutta se ei kaikista hyvistä yrityksistä ja La Ligan näyttämästä vihreästä valosta huolimatta ollut sittenkään mahdollista. Jäljelle jäi kaksi päävaihtoehtoa, ja Messi valitsi Balaguén uutisen mukaan Inter Miamin.

Jos todellakin näin on, silloin Messille on pakko nostaa hattua. Toki MLS ei ole mikään La Liga tai Valioliiga, mutta se on vielä paljon kauempana Saudi-Arabian ammattilaisliigasta ja sen öljyrahoista.

Messistä kertoo paljon se, että Al-Hilal oli tarjonnut hänelle 500 miljoonan euron vuosipalkkaa, kun Inter Miamin tarjous oli noin 15 miljoonaa euroa vuodessa. Hän siis sanoi ei yli 30 kertaa suuremmalle tarjoukselle. Pidän tätä erittäin suurena voittona jalkapallolle, koska Saudi-liiga on pelkkä huippu-urheilun irvikuva, jonne pelaajia hankitaan vain leikkikaluiksi.

Kertokoon Messi itse siirtonsa syyt, mutta en olisi yllättänyt, että jalkapallon lisäksi tässä painoivat myös kaikki ne negatiiviset kytkökset Saudi-Arabiaan. Joka tapauksessa upea päätös Messiltä, vaikka olisinkin nähnyt mieluummin hänet pelaamassa vielä ensi kaudella jossain Mestarien liigan joukkueessa.

Mitä siirto Inter Miamiin tarkoittaa Messin uran kannalta?

Kyllähän tässä kieltämättä on hieman sellainen maku, että Messi nostaa selkänojan ylös ja aloittaa laskeutumisvalmistelut. Hän täyttää tässä kuussa 36 vuotta, joten hyviä pelivuosia on jäljellä enää rajallinen määrä.

En sano, että hänen taitonsa menevät hukkaan MLS:ssä, mutta kuten MM-kisat osoittivat, hänellä olisi edelleen käyttöä myös suuremmissa sarjoissa. Ja kuka tietää, onko tämä kuitenkaan viimeinen siirto Messin uralla. Hänen sydämensä on Barcelonassa ja jos Barcelona pystyisi hänet hankkimaan esimerkiksi vuoden päästä, en epäilisi yhtään, etteikö Barcelona ainakin yrittäisi saada rakkaimman lapsensa takaisin kotiin.

Mutta katsotaan nyt. Odotetaan virallinen vahvistus siirrolle ja aletaan sitten seurata, mitä Messin huikealla uralla ehtii vielä tapahtua.