Sotkamo teki poikkeuksellisen, mutta järkevän ratkaisun palkatessaan Ville Viidan

Ville Viita pelasi viime syksyyn saakka JymyJussien Superin miehistössä.

Pesäpallo

Sotkamo teki poikkeuksellisen, mutta järkevän ratkaisun palkatessaan Ville Viidan

Sotkamo Jymy palkkasi loukkaantuneen Joni Rytkösen paikkaajaksi kokeneen Ville Viidan. Pekka Arffmanin mukaan ratkaisu oli poikkeuksellinen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.6.2022 | KUVAT All Over Press

Sotkamon Jymy kertoi tehneensä loppukauden mittaisen sopimuksen viime kaudella Seinäjoen JymyJusseissa pelanneen Ville Viidan kanssa. Pekka, mikä logiikka tämän ratkaisun takana on?

Logiikka löytyy samasta tiedotteesta. Jymy kertoi, että Joni Rytkösellä on alaraajavamma ja vaikka Rytkösen poissaolon kestosta ei kerrottu, niin kyllähän Viidan palkkaaminen loppukaudeksi viittaa siihen, että kysymys ei ole välttämättä yhdestä tai kahdesta ottelusta.

Eli Jymy tarvitsee Rytkösen tilalle ykköskärjessä korvaajan ja koska Jymyn materiaali on tällä hetkellä muutenkin kapoinen eikä omista junioreista ole apua, silloin pitää tehdä poikkeuksellisia ratkaisuja. Viita on pelannut viime syksyn jälkeen Seinäjoelle Suomensarjaa ja pitänyt siten pelintumaansa yllään, joten ei hän mistään telakalta hyppää kehiin.

Onko tämä ratkaisu pelillisesti looginen?

Viita on ykkösvaihdon erikoismies ja siinä tehtävässä hän oli JymyJusseissa ehdottomasti valtakunnan ykkösosaajia. Esimerkiksi toissa kaudella Viita voitti Superin onnistumisprosenttitilaston, jos mukaan lasketaan enemmän kuin pari ottelua pelanneet pelaajat. Hänen tehonsa silloin olivat lähes 78 prosenttia.

Jos Viita on kunnossa tai pääsee nopeasti Superin vaatimustason mukaiseen terävyyteen, hän on hyvä korvaaja Rytköselle ykköskärjessä ja juuri ykkösvaihdon purkajana. Vaikka Viita ei olekaan huippunopea, hän on kokenut ja hyvä etenijä ja menee kärjen takana edetessään täydestä.

LeoVegas odds for the first Stanley Cup final: Colorado to win 2.00 – Tampa Bay to win 3.05! 

On mielenkiintoista katsoa, miten Jymy rakentaa ykköskärkensä Viidan tultua. Yksi vaihtoehto on pitää Kalle Kuosmanen ykkösenä ja jos Kuosmanen menee kentälle, Viita tulisi purkamaan ykkösvaihdon jokerina. Toinen vaihtoehto on siirtää Iivari Vihanto ykköseksi, Kuosmanen kakkoseksi ja käyttää Viitaa tarpeen mukaan joko ykkös- tai kakkoskärjessä.

Miten Rytkösen poissaolo ja Viidan tulo vaikuttavat Jymyn loppukauteen ja menestymismahdollisuuksiin?

Rytkösen loukkaantuminen on paha takaisku Jymylle, varsinkin, jos se kestää pitkään. Rytkönen on huippuluokan ykkösvaihdon purkaja ja Superin ehdottomasti parhaimpia etenijöitä, sekä sen lisäksi tärkeässä roolissa etumiehenä.

Vaikka Viita onkin sinällään hyvä veto, ei hän pysty korvaamaan Rytkösen jättämään aukkoa sisäpelissä. Ulkona Rytkösen paikan ottaa Aleksanteri Huotari. Hänkään ei ole Rytkösen tasoinen ulkopelaaja, joten kyllähän Jymyn ulkopelikin kärsii Rytkösen ollessa sivussa.

Rytkösen poissaolo korostaa entisestään Jymyn ykköskärjen onnistumista, sillä Jymyn kotiutusosasto on kapea, varsinkin, kun Lauri Rönkkö on edelleen sivussa ja nuori Jere Heikkinen ei vielä ole valmis Superiin. Kotiuttajien kapeus tekee Jymyn sisäpelistä siksi haavoittuvaa. Ykköskärjen on kuljettava, jotta kotiutustilanteet saadaan osumaan oikeille pelaajille.