Valakarin lähtö olisi valtava takaisku KuPSille, mutta loistava askel Valakarin uralla

Simo Valakari on BBC:n mukaan hakenut Motherwellin päävalmentajan paikkaa.

JalkapalloVeikkausliiga

Valakarin lähtö olisi valtava takaisku KuPSille, mutta loistava askel Valakarin uralla

Joel Perovuo pitäisi pelkästään erinomaisena asian, jos Simo Valakari on hakenut Motherwellin managerin paikkaa - vaikka ymmärrettävästi KuPS joutuisikin Valakarin lähtiessä kärsijän rooliin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.8.2022 | KUVAT All Over Press

BBC uutisoi, että Simo Valakari on hakenut Motherwellin managerin paikkaa Graham Alexanderin saatua potkut viime viikolla. Joel, miten kommentoit Valakarin hakemusta, sikäli hän on hakenut paikkaa?

Jos tieto tosiaankin pitää paikkaansa, pidän sitä pelkästään erinomaisena asiana.

Suomalaiset jalkapalloilijat eivät ole maailman halutuimpia jalkapalloilijoita, mutta vielä vähemmän maailma etsii valmentajia Suomessa. Siksi suomalaisten valmentajien on uskallettava itse haluta ja lähteä ulkomaille. On uskallettava haastaa itsensä ja kohdata ne kaikki haasteet, jotka maailmalla odottavat.

6.40 for KuPS to beat Young Boys in UEFA Conference League 4/8/2022. Bet now at Expekt!

Nythän Suomesta on lähtenyt useampia eri osa-alueiden erikoisosaajia ulkomaalaisiin valmennustehtäviin, mutta suomalaiset päävalmentajat ulkomaisissa seuroissa ovat edelleen harvinaisuus.

Tässä mielessä nostan Valakarille hattua, jos hän itse hakenut Motherwellin managerin paikkaa, sillä se kertoisi  Valakarin halusta kehittyä ja oppia uutta sekä halusta haastaa itsensä ja mennä urallaan eteenpäin. Vain tätä kautta suomalaiset valmentajat voivat nousta merkittäviin rooleihin ja menestyä siellä.

Valakarilla on toki valmentajakokemusta Norjassa ja hän on itse pelannut urallaan muuan juuri Motherwellissa ja Debyssa. Hän tietää, millainen maailma häntä odottaisi Skotlannissa ja olen vakuuttunut, että hänellä olisi erinomaiset mahdollisuudet myös menestyä Motherwellissa. Valakari on näyttänyt Kuopiossa tasonsa ja sen, millainen valmentaja hän tänä päivänä on.

Kolikossa on aina kääntöpuolensa eli tässä tapauksessa KuPS. Miten kova takaisku Valakarin lähtö olisi KuPSille?

Tässä ei kannata mennä asioiden edelle, sillä Motherwell on saanut jo nyt yli 50 hakemusta ja lisää tulee joka päivä. Joukossa on myös tunnetumpia nimiä kuin Valakari, mutta tietenkin jalkapallossa painaa aina se, että jos valmentajaehdokas on pelannut itse seurassa, kuten Valakari on tehnyt. Varmasti Valakarin kohdalla pysähdyttäisiin miettimään asiaa tarkemmin pelkästään jo siksi, että hän pelasi menestyksellisesti neljä vuotta Motherwellissa 1990-luvulla.

Valakarin lähtö olisi ymmärrettävästi KuPSille tässä tilanteessa valtava takaisku. Valakari on tehnyt Kuopiossa loistotyötä ja hän on rakentamassa Kuopioon todellista dynastiaa. Tämän työn päättyminen nyt ja vielä kesken kauden olisi varmasti pain skenaario mitä Kuopiossa pelätään.

Edessä olisi sen jälkeen miettiminen, kuka voisi hypätä Valakarin jättiläismäisen suuriin askeliin. Ehkä kuvaavaa Valakarin merkitykselle on, että Seinäjoella mietitään vieläkin, kenet Valakarin tilalle pitäisi palkata, vaikka hänen lähdöstään SJK:sta on jo viisi ja puoli vuotta.