MM-ottelun väliin jättäminen ystävän häiden vuoksi vie uskottavuutta koko naisjääkiekolta

USA ryöpytti Suomen MM-kaukalossa maalein 6-1.

Jääkiekko

MM-ottelun väliin jättäminen ystävän häiden vuoksi vie uskottavuutta koko naisjääkiekolta

Susanna Tapanin poissaolo on noussut suuremmaksi puheenaiheeksi kuin Naisleijonien murheellinen 1-6-tappio USA:lle. Samuel Savolainen ei voi uskoa Tapanin poissaolon syitä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.8.2022 | KUVAT All Over Press

Naisleijonat hävisi lauantaina MM-kisoissa Yhdysvalloille rumasti 1-6 ja Suomi oli ottelussa täydellinen vastaantulija. Ottelun jälkeen vielä enemmän on puhuttanut Ylen uutinen siitä, että maajoukkueen kärkihyökkääjä Susanna Tapani olisi jättänyt ottelun väliin ystävänsä häiden takia. Samuel, miten kommentoit asiaa?

Olen kuullut omilta lähteiltäni täysin samaa.

Olen kuullut myös siitä, että Susanna Tapani olisi ollut jo valmistavalta leiriltä poissa joidenkin omien menojensa vuoksi ja ilmeisesti sellaista on tapahtunut ennenkin. Olen myös ollut katsomassa joitain vuosia sitten Naisten Liigan ottelua, josta Tapani lähti kesken ottelun pois koska toisaalla oli ringetteottelu. Hämmästelin asiaa jo silloin. Mutta nyt puhutaan kaiken lisäksi vielä tosiaan MM-kisoista.

Best odds for Women’s World Cup – bet now at LeoVegas!

Samalla on sanottava, että Susanna Tapanista olen kuullut toisaalta monesta paikasta, miten ammattimaisesti hän harjoittelee omalla ajallaan ja miten hän tekee omistautuneesti töitä harjoittelussaan. Ja siksi hän on noussut maajoukkueen parhaiden pelaajien joukkoon.

Mutta samalla on pakko sanoa, että tällaisessa toiminnassa on ammattimaisuus ja omistautuneisuus kaukana.

En nyt osaa arvioida, miten tämä kaikki vaikutti joukkueeseen, mutta lukemat 1-6 ja maalia kohti ammutut laukaukset 16-72 kertovat kyllä sen, että ei yritys nyt aivan tapissaan ole voinut olla.

Kentällä oli vain yksi joukkue ja se joukkue oli USA.

Se herättääkin kysymyksen, että miten tällainen on mahdollista, kun kuitenkin pelataan MM-kisoja?

Siinäpä se. Ei pitäisi voida olla edes mahdollisuus lähteä kesken kisojen häiden takia, vaikka kyse olisi kuinka hyvästä tutusta. Se lähettää kaikille joukkueessa toimiville aivan kamalan viestin siitä, että tähtipelaaja paitsi käyttäytyy tähtipelaajan tavoin, myös omille joukkuetovereille.

Ja myös Naisleijonien arvomaailmasta, jossa tällainen sallitaan ja hyväksytään. Pidän myös aika heikkona, että on vedottu henkilökohtaisiin syihin ja mikäli on ajateltu, ettei tällainen myöhemmin nousisi esiin.

Ja onhan tässä sekin ulottuvuus, että koronavirus ei ole kadonnut maailmasta mihinkään. Onhan tässä otettu sellaisia riskejä, joita ei MM-tasolla voisi kuvitella otettavan. Sellaiselle mahdollisuudelle ei ammattimaisesti hoidetussa toiminnassa pitäisi edes antaa sijaa. Enkä nyt edes lähde siihen keskusteluun, että Tapani saa myös OKM:n 10 000 euron verotonta urheilija-apurahaa.

Jos puhutaan ammattimaisuudesta, niin jokainen voi kuvitella millainen skandaali se olisi, jos miesten MM-turnauksessa näin tapahtuisi?

Sehän olisi aivan tolkuton skandaali. Ja nyt pitää Naisleijonien piirissä kyllä pystyä katsomaan peiliin.

Naisjääkiekon parista olen kuullut monia toiveita siitä, että se otettaisiin tosissaan. Mutta kun tällaista tapahtuu, sitä löytää itsensä ajattelemasta, että sitten pitää pystyä myös ottamaan itse oma asiansa tosissaan.

Kyllä tässä monta kysymystä jää. Yksi niistä on, että täytyy jo kysyä, mennäänkö Naisleijonissa todella pelkästään pelaajien ehdoilla eikä joukkueenjohdon asettamilla ehdoilla? Vai ovatko ne säännöt, arvot ja yhteiset toimintatavat sitten jääneet sopimatta? Ja onko joukkue tilassa, jossa pelaajat voivat todella vain ilmoittaa miten tulevat ja menevät? Tällaistako voi todella olla sitoutumisen taso MM-kisoissa?

Voihan se olla, että Tapani on asettanut ehtonsa MM-kisoihin saapumisensa takia ja jättänyt tähtipelaajana muita vaikean valinnan eteen. Mutta ei joukkueenjohtokaan puhtaita papereita saa. Jossain on kuljettava se raja, jota ei voi ylittää muun joukkueen kustannuksella. On mahdotonta edes kuvitella, että Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen tai Nuorten Leijonien päävalmentajana toiminut Antti Pennanen olisi koskaan suostunut tällaiseen.