Mestarien liigan musta hevonen korskuu potkuja Unai Emerylle

Atalanta haki lauantaina viidennen peräkkäisen voiton lauantaina Napolista. Duvan Zapata oli yksi Atalantan taistelun ilmentymistä.

JalkapalloMestarien liiga

Mestarien liigan musta hevonen korskuu potkuja Unai Emerylle

Atalanta ja Villarreal ratkaisevat F-lohkon toisen jatkopaikan. Vastakkain ovat kauden potentiaalinen musta hevonen ja potkumiehen joukkue.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 8.12.2021 | KUVAT All Over Press

Mestarien liigan F-lohkon toisen jatkopaikan kohtalo ratkeaa Atalantan ja Villarrrealin jännitysnäytelmässä Bergamossa. Villarreal lähtee otteluun pisteen Atalantaa edellä, joten tasapeli riittää espanjalaisille jatkopaikkaan.

Isäntäjoukkue Atalanta pelaa vahvaa kautta Serie A:ssa. Joukkue on jo kotimaan kentillä  viiden ottelun voittoputkessa ja vain neljä pistettä sarjaa johtavaa AC Milania perässä.

Gian Piero Gasperinin johdolla Atalanta on noussut Italian suurten joukkoon. Seuralla on myös laadukas akatemia, joten Atalantan kohdalla voidaan olla vasta tien alussa menestyksen suhteen, jos seura pystyy jatkamaan vastaavaa toimintaa jatkossakin.

Villarrealilla on ollut vaikeaa oikeastaan koko kauden ajan ja myös pre-season meni heikosti. Valmentaja Unai Emerylla voi hyvinkin olla jopa lähtö lähellä, mikäli seura jää jatkopelien ulkopuolelle. La Ligassa joukkue on vasta kolmastoista, vain neljä pistettä putoamisviivan yläpuolella.

Emery vaikuttaa olevan jälleen tilanteessa, jossa lupaavasti käynnistynyt prosessi on kaatumassa. Myöskään sisäpiirikuiskinnat Emeryn ongelmista elämänhallintansa suhteen eivät herätä luottamusta.

Väriä riittänyt

Atalantan otteluissa Mestarien liigassa on tapahtumia riittänyt. Siitä kertoo myös viiden ottelun maaliero, 10-10.

Gasperinin pelisuunnitelma perustuu aktiiviseen puolustamiseen, jossa pyritään prässäämään vastustajaa ylhäältä. Tämä aiheuttaa ajoittain ongelmia Atalantan puolustuslinjalle, jossa kolmen topparin linja joutuu puolustamaan isoa aluetta. Avoimen pallon tilanteissa Atalantan puolustuslinjalla on ollut yllättävän suuria ongelmia tippua ajoissa ja vastustaja on päässyt turhan usein kasvokkain Atalantan maalivahti Juan Musson kanssa – viimeksi Napolin Dries Mertens viikonloppuna.

Tähän haasteeseen vaikuttaa toki myös joukkueen pallollisen vaiheen välillä todella hyökkäävä kenttätasapaino, jossa Atalantalla saattaa olla seitsemänkin pelaajaa vastustajan hyökkäyskolmanneksella. Ei ole siis yllätys, että tapahtumia riittää. Mestarien liigassa tämä onkin kostautunut ja joukkue on menettänyt johtoasemansa jo kolmesti peräkkäin.

Mestarien liigassa ja Euroopan huippusarjoissa ei tarvitse edes huonosti puolustaa, kun vastustajat voivat jo rankaista. Atalantan onkin pakko parantaa puolustusvaihettaan, jos he haluavat pärjätä myös Mestarien liigassa.

Ei niin huono

Villarreal ei ehkä kuitenkaan ole niin huono joukkue kuin tulokset ovat antaneet ymmärtää. Sille sattuu kuitenkin pelistä toiseen kriittisiä virheitä, jotka ovat näkyneet tulostaululla armotta.

Villarreal juoksutti esimerkiksi Manchester Unitedia kotonaan välillä selvästikin, kunnes Villarrealin maalivahti Geronimo Rulli pelasi pallon tarpeettomasti vaikeaan paikkaan keskikentän pohjalle ja Cristiano Ronaldo kiitti. Villarrealin tuska on kasvanut pitkin syksyä ja epävarmuus on hiipinyt pelaajien otteisiin.

Villarreal haluaa pelata pallokontrolliin perustuvaa peliä. Tämä halu yhdistettynä epävarmuuteen on murhaava yhdistelmä.

Myös puolustajat ovat ottaneet roolia näiden lahjojen antajina ja alkaa olla melkein enemmän sääntö kuin poikkeus, että Villarrealin toppari epäonnistuu pitkän pallon selvittämisessä ja pallo löytyy Villarrealin verkosta.

Maalinteossa on nähtävissä samaa tuskaa. Viikonloppuna Sevillan vieraana Gerard Moreno vei asian uudelle tasolle putatessaan parista metristä tyhjän maalin ohi.

Bergamossa tullaan näkemään vahvasti painostava Atalanta, joka pistää virhealttiin Villarrealin ison haasteen eteen. Itse uskon Atalantan ottavan jatkopaikan ja mikäli joukkue pystyy kauden aikana parantamaan kenttätasapainoaan ja klaaraamaan nämä avoimen pallon tilanteet paremmin, saatamme nähdä bergamolaiset Mestarien liigassa vielä pitkälle kevääseen. Atalanta voi hyvinkin olla tämän kauden musta hevonen, jos se pääsee keväällä laukkaamaan Mestarien liigan jatkopeleissä.