Mo Salahin siirtyminen saudiliigaan olisi yksi kesän sairaimmista katastrofeista

Mo Salahin on väitetty jo hyväksyneet Al-Ittihadin sopimusehdot.

JalkapalloValioliiga

Mo Salahin siirtyminen saudiliigaan olisi yksi kesän sairaimmista katastrofeista

Mo Salah on noussut valokeilojen keskipisteeseen Al-Ittihadin huikean tarjouksen seurauksena. Jukka Rönkä avaa, missä siirrossa mennään.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.8.2023 | KUVAT All Over Press

Valioliigassa kohistaan Mo Salahin mahdollisesta siirtymisestä Saudi-Arabian Pro-liigan Al-Ittihadiin vielä tämän siirtoikkunan aikana. Jukka, voiko siirto oikeasti vielä tapahtua?

Järki sanoo, ettei missään tapauksessa, mutta viime kuukausien siirroissa saudiliigaan ei ole hirveästi järjen perään kyselty. On vain kyselty rahan perään ja sitähän Pro-liigan seurojen takaa löytyy jalkapallon silmin katsottuna rajattomasti.

Eli otetaan aluksi niin sanotut faktat, jotka toki nekin ovat epävirallisia:

At-Ittihad on siis tarjonnut Salahille jättiläismäistä sopimusta, joka liikkuu arviolta noin 180 miljoonan euron vuositasolla. Summa on pyöreästi ottaen kahdeksan kertaa enemmän, mitä Salah tienaa nyt Liverpoolissa.

Liverpoolille Al-Ittihadin on sanottu olevan valmis tarjoamaan noin 60 miljoonaa euroa.

Siirron ympärillä liikkuu useita erilaisia ja toisistaan hieman poikkeavia tietoja, mutta useat eri lähteet ovat väittäneet, että Salah olisi hyväksynyt henkilökohtaiset ehdot ja olisi itse halukas siirtymään Al-Ittihadiin jo nyt, mutta vain siinä tapauksessa, että Liverpool näyttää siirrolle vihreää.

Salahilla on vuosi sitten tekemästä sopimuksestaan vielä kaksi vuotta jäljellä, joten Liverpoolilla on juridiset valtit päättää, suostuuko se siirtoon vai ei.

Toistaiseksi kaikki tiedot viittaavat siihen, ettei Liverpool suostui myymään Salahia tässä siirtoikkunassa, mutta ensi kesänä se olisi valmis myymään egyptiläisen talismaaninsa – tosin ei millään 60 miljoonalla eurolla, vaan pitkälti yli 100 miljoonan euron siirtosummalla.

Voivatko Liverpoolin kannattajat siis huokaista helpotuksesta sen suhteen, ettei Salah siirry enää siirtoikkunan viimeisen viikon aikana Al-Ittihadiin?

Kyllähän se näyttää äärimmäisen epätodennäköiseltä ja järjenvastaiselta, mutta vaakakupissa on aina myös Salah ja se, miten hän oikeasti suhtautuu tilanteeseen.

En usko, että Salah ottaisi käyttöön mitään ääriaseita – varsinkaan, kun ikkuna on auki enää vain viikon ja aika temppuiluun on rajallinen –, mutta jos Liverpool joutuisi pakottamaan hänet jäämään vastentahtoisesti tulevaksi kaudeksi, myös se olisi riski.

3.00 for Liverpool to beat Newcastle on Sunday 27/8/2023. Play now at Stake.con – in Finnish!

Tuoreessa muistissa on Harry Kanen tapaus kahden vuoden takaa, kun hän ei saanut luvattua unelmasiirtoaan Tottenhamista Manchester Cityyn. Kane näytti kilttiä naamaa ulospäin, mutta hän jäi seuraavalla kaudella läpimurtonsa tehtyään ainoan kerran urallaan alle 20 liigamaalin pelatessaan kauden ilman loukkaantumisia. Varsinkin alkukaudesta Kane oli pitkään kohmeessa.

Liverpool joutuu puntaroimaan samaa asiaa. Kumpi on parempi – tai tässä tapauksessa huonompi ratkaisu: myydä Salah ja pelata kausi ilman hänen tasoista pelaajaa vai ottaa tikkari Salahin suusta ja pakottaa hänet jäämään Anfieldille?

Ymmärrätkö Salahin halun siirtyä Al-Ittihadiin?

Olen sanonut koko ajan, että pelaajia on vaikea saudisiirtojen yhteydessä syyllistää. Heillä on oikeus tehdä oman uransa ja elämänsä kannalta sellaisia ratkaisuja kuin he itse haluavat. Sitä oikeutta ei voida rajoittaa muuten kuin sopimusten puitteissa. Moraali on toki asia erikseen, mutta olemme nähneet, että siitä saarnaaminen on huippu-urheilussa vähän kuin ilmaan huutaisi.

Salah on 31-vuotias, joten häneltä alkavat pelivuodet loppua – ja varsinkin sellaiset pelivuodet, että hänelle maksettaisiin nykyisen suuruista jättipalkkaa. Ja sitten yhtäkkiä pöydällä onkin kaksivuotisen sopimustarjouksen myötä sellainen määrä rahaa, joka vastaisi pyöreästi ottaen vielä 16 huippurahakasta kautta.

Jokainen voi miettiä itse, mitä tekisi Salahin asemassa siinä tilanteessa.

Toki Salah saattaa saada samanlaisen sopimuksen vuoden tai kahden vuoden päästä, mutta mikään ei ole varmaa. Jos Salahilta menisi polvi tulevalla kaudella, hän joutuisi pahimmillaan puhaltamaan 360 miljoonalla eurolle näkemiin.

Kaiken lisäksi Salah on egyptiläinen, joten hän ei siirtyisi täysin erilaiseen kulttuuriin ja olisi muutenkin lähempänä kotimaataan, sukulaisiaan ja ystäviään.

Salahin kannalta siirrossa olisi paljon logiikkaa, mutta Liverpoolin kannalta ei. Liverpoolin kesä on ollut muutenkin yllättävän turbulenttinen. Se on hävinnyt muun muassa Moises Caicedon ja Romeo Lavian kaupat osittain omaa taitamattomuuttaan ja sen lisäksi joukkueesta on lähtenyt pelaajia, jotka se olisi halunnut pitää.

Jos Salah lähtisi vielä ennen siirtoikkunan umpeutumista, se ei olisi vain takaisku. Se olisi katastrofi. Itse asiassa yksi kesän siirtoikkunan sairaimmista katastrofeista. Tähänkö jalkapallossa on oikeasti tultu?