Valtteri Bottaksen autosta katoavat Alfa Romeon tarrat – siirtyvät seuraavaksi Haasille

Alfa Romeo nähdään jatkossakin formula ykkösissä, muttei sen takana oleva talli ei ole jatkossa enää Sauber.

Formula 1

Valtteri Bottaksen autosta katoavat Alfa Romeon tarrat – siirtyvät seuraavaksi Haasille

Alfa Romeo on siirtämässä yhteistyömiljoonansa jatkossa Haas-tallille Sauberin hypättyä Audin kanssa samaan kelkkaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.5.2023 | KUVAT All Over Press

Valtteri Bottaksen taustalla myrskyää entistä vilkkaammin. Uusimpien tietojen mukaan Bottaksen nykyinen talli Alfa Romeo vetäytyy yhteistyöstä Sauberin kanssa ja lyö hynttyyt yhteen Haasin kanssa. Muutoksen on määrä tapahtua jo tämän kauden jälkeen.

ElmoTV:n asiantuntija Erkki Mustakari ei ole uutisesta yllättynyt. Sopimuksesta on neuvoteltu kulisseissa jo pidemmän aikaa ja asia oli tarkoitus julkistaa mahdollisesti jo Imolan GP:n yhteydessä. GP:n peruunnuttua myös viimeisten solmujen solmiminen ja asian julkistaminen siirtyivät.

Alfa Romeo on tehnyt yhteistyötä Sauberin kanssa kaudesta 2018 asti, mutta sopimus päättyy tähän kauteen. Sauber aloittaa seuraavaksi yhteistyön Audin kanssa. Audi palaa virallisesti formula ykkösiin 2026, mutta yhteistyö Audin kanssa alkaa jo sitä ennen.

”Tämä oli odotettu veto Alfa Romeolta Audin nyysittyä Sauberin Alfa Romeon nokan alta. Piti löytää uusi kumppani ja Alfa Romea on siihen erinomainen vaihtoehto. Formula ykköset ovat olleet jo pari viime vuotta kovassa huudossa ja Alfa on varmasti saanut sen näkyvyyden, mitä se lähti yhteistyöllä Sauberin kanssa hakemaan”, Mustakari

”Alfa Romeolla uskotaan selkeästi myös siihen, että laji kehittyy jatkossakin huimaa kyytiä. Kun katsojia ja näkyvyyttä riittää, silloin lajin parissa kannattaa jatkaa.”

Yhteistyö amerikkalaisen Haasin kanssa tuo Alfa Romeolle Mustakarin mukaan myös jotain, mitä Sauber ei tuonut.

”Haas-sopimus takaa näkyvyyttä Pohjois-Amerikassa. Se on iso markkina-alue ja varmasti italialaiselle autovalmistajalle kaupallisesti erittäin kiinnostava.”

Vielä ei tiedetä, miten Alfa Romeon nimi näkyy jatkossa Haasin tallissa. Muuttuuko koko tallin nimi vai tuleeko nimestä jonkinlainen Alfa Romeo Haas -kombinaatio?

”Sopimus on todennäköisesti aluksi kaksivuotinen. Siinä ajassa nähdään kyllä, kantaako yhteistyö hedelmää ja onko sitä syytä jatkaa.”

Mustakarin mukaan muutos ei vaikuta Valtteri Bottaksen asemaan.

”Valtterilla on sopimus Sauberin kanssa, joten hän kuskaa jatkossakin Sauberia luki sen kyljessä mitä tahansa ja olipa auto väriltään keltainen, vihreä tai vaikka kukertava. Se on sitten eri asia, mitä tapahtuu, kun hänen nykyinen sopimuksensa Sauberin kanssa loppuu ensi kauden lopussa. Sinne on kuitenkin sen verran aikaa ja matkaa, ettei sinne asti kannata ennustuksia tehdä”, Mustakari sanoo.