Monaco on tapahtumana klassikko, mutta kisana usein pelkkää jonossa ajamista

Valtteri Bottas on yksi Monacon kisan kokeneimmista kuljettajista.

Formula 1

Monaco on tapahtumana klassikko, mutta kisana usein pelkkää jonossa ajamista

Monacon katuradan kapeus latistaa varsinaista kisaa ja korostaa Erkki Mustakarin mukaan liiaksi aika-ajojen merkitystä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.5.2023 | KUVAT All Over Press

Legendaarinen Monacon F1-kisa on MM-sarjan tarunhohtoisin kisa. Kapeat kadut ja lilliputtivaltion glamour keräävät katsojia lehtereille ja vastaanottimien eteen vuosi toisensa jälkeen.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari myöntää, että Monacon glamourissa on paljon ainutlaatuisia ulottavuuksia, mutta raaka totuus on, että Monacon katurata on sopimaton nykyisille F1-autoille.

”Monaco on hieno tapahtuma, mutta valitettavan usein kisat ovat tänä päivänä pelkkää jonossa ajamista. Radalla voi olla edessä jopa 1,5 sekuntia hitaampi auto, mutta siitä ei pääse ohi radan kapeuden vuoksi. Se latistaa itse kilpailua ja korostaa liiaksi aika-ajojen merkitystä. Aika-ajo merkitsee Monacossa ainakin 97 prosenttia”, Mustakari sanoo.

”Monacon kisan suuria haasteita ovat tänä päivänä autojen koko ja paino. Niinä vuosina, kun Monacossa kurvailtiin huippunopeuksia, autot olivat kevyempiä ja myös kapeampia”, Mustakari sanoo.

”Nykyautoille kapeat kadut ovat iso haaste. Rännissä ajamisen haasteet korostuvat radalla vähemmän ajaneille kuskeille. Radan kanssa pitää päästä nopeasti sinuksi muutenkin. Siksi sunnuntainakin saatamme nähdä paljon seinäkolhuja, koska kaasu pohjassahan Monacossakin on silti aina vedettävä.”

Vaikka Monacossa kilpaillaan erikoisissa olosuhteissa, Monaco antaa viitteitä siitä, miten autojen päivitysosat ovat onnistuneet. Monet tallit olivat saamassa päivityksiä jo Imolaan, mutta Italian kisan peruunnuttua, uudet osat pääsevät ensimmäistä kertaa kisakäyttöön nyt Monacossa.

”Päivityskeskustelu ei formuloissa lopu koskaan. Autoja halutaan aina parantaa, varsinkin vielä kauden alkupuolella kehitysodotukset ovat korkealla.”

”Mutta aerodynamiikka ei näyttele suurta roolia Monacossa, joten siinä heikommilla olevilla autoilla on mahdollisuutensa.”

Säätiedotukset ovat luvanneet Monacoon sunnuntaiksi sateita. Jos Monacossa sataa myös kisan aikana, silloin Mustakarin mukaan on odotettavissa yllätyksiä.

”Jo pienikin sadekuuro voi tuoda yllätysmahdollisuuden jollekulle niin aika-ajossa kuin kisassa. Sääkartan kanssa pitää olla tarkkana ja sitä kautta saatetaan saada yllättävää etua. Myös kuljettajien on oltava tarkkana, sillä pienikin lipsahdus märällä radalla voi olla kisan kannalta kohtalokas, sillä vastassa on lähes aina teräskaide”, Mustakari varoitta.